15_eves

2019.05.07

Augusztus 22. és 25. között Szatmárcsekén immáron ötödik alkalommal rendezik meg a Kulturális Filmek Fesztiválját. A versenyben azok a rövidfilmek vehetnek részt, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit.

2018-08-27szatmarcsekefilmfesztival3
A tavalyi nyertesek

„A fesztivál lényege felmutatni azokat az emberi erőfeszítéseket, amelyek a magyarság megmaradása érdekében nagyon sok helyen léteznek” – emelte ki Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri elnöke a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A legjobb filmek készítői az idén több mint 2 millió forint értékű díjban részesülhetnek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által felajánlott fődíj 800 ezer forint, a második helyezetté 400 ezer forint, a harmadik helyezetté pedig 250 ezer forint, emellett további különdíjat is kaphatnak az alkotók. A közönségdíj 300 ezer forint, amelyet a tudositok.hu oldalon augusztus 3-ig mért közösségi aktivitás alapján a legnépszerűbb videó érdemel ki.

Csoma Zoltán, Szatmárcseke polgármestere arról beszélt, hogy a településről mindenkinek elsősorban a Himnusz és Kölcsey Ferenc jut eszébe, hiszen községükben született a mű, alkotásainak nagy részét ott hozta létre, és ott is van eltemetve a költő. „Őrizve Kölcsey emlékét támogatják a kultúrát, igyekeznek jól sáfárkodni elődeik örökségével, megőrizni a magyar kultúrát és átadni az utódoknak” – mondta.

Koltay Gábor kérdésünkre válaszolva elmondta: általánosságban hiányolja a média és a mozgóképek világából, hogy az egyes embereket segítse jobban megérteni a világot. „Ahhoz, hogy szilárd nemzettudattal és ne egy ingoványos talajon létezzen az egyén, ismernie kell a történelmét, a múltja értékeit” – vélte.

Szerinte a média és a mozgógép hatalmas segítséget nyújthat abban, hogy újra megtaláljuk önmagunkat, felfedezzük a történelem negatív alakulása miatt elveszített kincseinket. „Akármilyen fontos gondolatot, emberi küzdelmet tárunk fel egy-egy alkotásban, érdemes izgalmasan tennünk, hogy a közönség odafigyeljen rá” – válaszolta arra a kérdésre, hogyan kelthető fel a fiatalabb generációk érdeklődése.

A sajtótájékoztatón megemlékeztek a fesztivál egyik alapítójáról, Kerényi Imre Kossuth-díjas rendezőről, aki tavaly bekövetkezett haláláig a filmverseny zsűrielnöke volt.


A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Ayhan Gökhan

KAD_Kultura_596x90_002

Fahidi-Eva-Cuhorka-Emese-Campfilm

2019.08.18

Szabó Réka dokumentumfilmje a szarajevói fesztivál versenyprogramjában is megtekinthető lesz, szeptember 12-én pedig a magyar mozikban is bemutatják.

I_Do_Not_Care_If_We_Go_Down_in_History_as_Barbarians

2019.08.17

Augusztus 28. és szeptember 1. között rEvolutions alcímmel szervezik meg a Temesvári Közép-európai Filmfesztivált.

bulletproof

2019.08.16

A fesztivál október 10-én lesz a fővárosi Akvárium Klubban, nevezni szeptember 15. éjfélig lehet.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Csiksomlyoi_eorifoto-5455

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma