kultura.hu_banner_herend_002uj

2017.01.12

Három premier és négy ismétlés látható január 12. és 16. között a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában készült művek közül. A Duna World csatornán látható lesz többek között A dunavirág mentőakció, valamint A szeretet mint tőke, a Hír Tv nézői pedig az Elpusztítani mindent – Az ismeretlen polgárháború című dokumentumfilmet tekinthetik meg.

erdelyi_polgarhaboru


PREMIEREK:


A dunavirág mentőakció (rendező: Balázs Gergely)

Balázs Gergely rendhagyó természetfilmje nemcsak a dunavirágok életét mutatja be, hanem dokumentálja a dunai kérészek megmentésére tett erőfeszítéseket is.

Duna World, január 14., szombat, 16:40

 

A szeretet mint tőke – Szepsy István portréja (rendező: Tóth Gábor)

A nemzetközi hírű tokaji borász Szepsy István portréja, nemcsak a szakmájára, de spirituális útkeresésére is koncentrálva.

Duna World, január 15., vasárnap, 16:30

 

Elpusztítani mindent – Az ismeretlen polgárháború (rendező: Bicskei Éva)

Dokumentumfilm az 1848–1849-es szabadságharc egyik kevéssé ismert, tragikus etnikai konfliktussorozatáról Erdélyből.

Hír Tv, január 15., vasárnap, 23:00 és január 16., hétfő, 14:00

 

ISMÉTLÉSEK:

Safari a nagyvárosban (rendező: Stodulka Gábor)

A tudományos ismeretterjesztő sorozat egyszerre szórakoztató és informatív módon mutatja be a nagyvárosokban élő, az emberhez hozzászokott állatfajokat.

Spektrum, január 12., 16., kedd–csütörtök, hétfő, 7:40

 

A kőbaltás ember – Érdi medvevadászok (rendező: Gauder Áron)

Tudományos ismeretterjesztő film a barlangi medvére vadászó érdi neandervölgyi emberekről. Spektrum, január 13., péntek, 7:05

 

A természetfilm magyar találmány? (rendező: Lerner János)

Tudományos ismeretterjesztő film a magyar természetfilmezés fél évszázados történetéről.

M5, január 14., szombat, 19:50 és január 15., vasárnap, 4:00

 

A természetfilmezés kulisszatitkai (rendező: Lerner János)

A 16 részes sorozat rendezők, szerkesztők és operatőrök segítségével a természetfilmezés háttérmunkájába enged betekintést.

Spektrum, január 16., hétfő, 5:00

 

A filmajánló a Médiatanács blogján, az alábbi linkre kattintva olvasható: http://mediatanacs.blog.hu/2017/01/09/termeszetfilmesek_a_tahitotfalui_hidon

 

Fotó: mediatanacs.blog.hu

Primanima_3

2019.07.14

A 2019-ben október 30. és november 2. között nyolcadik alkalommal megrendezett Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon pályakezdő alkotók mutathatják be legfrissebb munkáikat. A budaörsi szemlére július 31-ig lehet nevezni.

Pierre_Richard_R

2019.07.13

2019. szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a főváros nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját. A restaurált klasszikus filmek seregszemléjén nyolc nap alatt mintegy 100 filmet láthat a közönség több budapesti moziban, de Egerben és Győrben is lesznek vetítések. Budapestre érkezik Pierre Richard, Michael Nyman, Udo Kier, Johanna Ter Steege és Magda Vášáryová is. A Szent István Bazilika előtt ismét lesznek ingyenes szabadtéri vetítések.

havas-agnes-2019-2

2019.07.11

Milyen változásokat hozott Andy Vajna halála? Hogyan élték meg a Filmalapot ért sajtótámadásokat? És mi az a régi adóssága a magyar filmnek, amit hamarosan törleszteni fognak? Havas Ágnessel, a Filmalap vezérigazgatójával a filmtett.ro beszélgetett a magyar filmszakma aktualitásairól.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma