Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.02

Péntek este nyílt meg Kolozsváron a június 9-ig tartó Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF). A legnagyobb romániai filmfesztivál idei fő újdonsága: június 6-tól elérhető lesz a TIFF Unlimited VOD-oldal, amelyen havi 5 euróért megnézhetjük a fesztiválon bemutatott filmeket.

TIFF_nyito_R


A megnyitón az Oscar-díjas Michel Gondry is színpadra lépett: a francia rendező nemcsak 12 filmjét hozta el Kolozsvárra (100 % Michel Gondry szekció), hanem az Amatőr Filmüzemet is, amelyet személyesen mutatott be az újságíróknak. CREIC stúdiójában berendezett 15 díszlet és néhány egyszerű játékszabály segítségével 8-12 fős csoportok forgathatják le három óra alatt saját kisfilmjüket.

 

Nagy szerencse kell ahhoz, hogy ebből remekmű szülessen, hangsúlyozta az ötletgazda, Gondry szerint itt azonban nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az emberek demokratikus módon, mindenféle irányítás nélkül szórakozhassanak. A játékot előre elkészített trükkök segítik, például makettek mögé vetített háttér, amely nappalról éjszakára, városról falura váltható, és szabadon gyorsítható-lassítható. Mindezt bárki ingyenesen kipróbálhatja július végéig.

 

Szombaton Nicolas Cage hollywoodi filmcsillagot tüntették ki a TIFF életműdíjával, a Transilvania Trófeával.

 

cage_tiff
Nicolas Cage a TIFF-en
Fotó Kiss Judit/kronika.ro


„Mindig is hittem a genius lociban, vagyis a hely szellemében. Erdélyben határozottan érződik ez a szellem, amely mindig is ösztönzőleg hatott rám. Bram Stoker Drakulájának a figurája miatt is fontos nekem Erdély, de a forgatási élményeim miatt is, hiszen két ízben dolgoztam korábban itt” – mondta a filmszínész a díj átvételét követően.

 

A színész, rendező és producer vasárnap is Kolozsváron tartózkodik, fiatal filmeseknek tart mesterkurzust.

 

A filmszemle részletes programja a tiff.ro honlapon olvasható.


Forrás: maszol.ro, kronika.ro

Roma_nok_kultura_banner_002

Folyekony_arany

2019.06.24

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje Almási Tamás Kossuth-díjas rendező Folyékony arany című, a tokaji borvidékről és a tokaji aszúról szóló filmjének. A közönségtalálkozóval egybekötött premiert szeptember 14-én tartják a miskolci Művészetek Házában.

szezon_utan

2019.06.23

Június 22-én kiosztották a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál elismeréseit, a nagydíjat Láng Orsolya MOME Anim diplomamunkája, a Szezon után nyerte, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm pedig Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett.

horvath_adam_knap_zoltan

2019.06.20

89 éves korában szerdán elhunyt Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a Magyar Televízió volt elnöke.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma