kultura.hu_banner_herend_002uj

2015.02.11

Évadonként hat előadást tűz műsorra a zalaegerszegi Griff Bábszínház, Szűcs István, a társulat új igazgatója a hagyományok, a modulrendszer folytatása mellett a szakmai színvonalat is növelné az elkövetkező öt esztendőben.

Szűcs István, a Griff Bábszínház február 15-től kinevezett igazgatója az MTI-nek elmondta: az évadok műsortervét a volt igazgató, Pinczés István által bevezetett modulrendszerszerű tematika szerint állítják össze. A tervek szerint minden évadban hat bérletes előadást mutatnak be: a repertoárban lesz népmese és műmese, zenés bábszínházi produkció és ősbemutató - ismertette.


Évadonként egy-egy kortárs szerzőt is felkérnek, hogy kifejezetten a Griff Bábszínháznak írja meg legújabb darabját. A tradíció szerint folytatódik a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő előadások sora is, egy másik bábszínpadi bemutató pedig mondákra, mítoszokra, különböző népek meséjére épül. Része lesz a műsortervnek a mozgásszínházi, táncos, zenés bábszínházi produkció is.


Az igazgató szerint a legfőbb cél, hogy megfeleljen a bábszínház a zalaegerszegi és a Zala megyei közönség elvárásainak, ezért olyan előadásokat kell színpadra állítaniuk, amit elfogadnak, szeretnek a helyi nézők. Emellett szükség van szakmai fejlődésre is, hogy a Griff még jobban "bekerüljön az országos vérkerengésbe", ezért minőségi előadásokat kell létrehozni, amelyekkel nívós bábszínházi fesztiválokon is meg tudnak jelenni - hangsúlyozta.


Griff
Szélszabadító


Hozzáfűzte: a darabok nagy részét bábos vendégrendezők állítják majd színpadra, az elkövetkezendő öt évben pedig művészeti vezetővel, tanácsadóval közösen végzik a szakmai munkát.


Szólt arról is, hogy szervezeti átalakítást tervez és valószínűleg a társulaton belül is lesz személyi változás. Indoklásként elmondta, hogy kiemelt színházként 2018 után csak akkor részesülhetnek állami támogatásban, ha a bábszínészek 60 százaléka szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A feltételeket viszont csak úgy tudják teljesíteni - a társulat hét tagja közül jelenleg csak egy bábszínésznek van megfelelő végzettsége - ha a szakképesítések megszerzése mellett megfelelő végzettséggel rendelkező bábszínészeket is szerződtetnek - mondta, hozzátéve, hogy a társulat tagjainak képzését a nagy előadásszám is megnehezíti.


A 2013/2014-es évadban 254 előadást játszott a Griff, ebből csaknem félszáz tájelőadás volt. Idén az előadások száma várhatóan eléri a 270-et és növekedett a tájelőadások száma is. Főként zalai településeken léptek fel, de Budapestre, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Vas megyébe is meghívták vendégszereplésre a társulatot.


MTI

Fotó: Griff Bábszínház facebook

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma