NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2015.12.31
Takács Erzsébet

Szülőföld címmel nyílt kiállítás a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) képzőművészeti tagozata, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) közös szervezésében december 30-án a szentendrei MANK Galériában.

A közel hétezer hivatásos magyar alkotóművészt tömörítő MAOE nemcsak kilábalt nehéz, szintelehetetlen helyzetéből, hanem megerősödve, eredeti céljait beteljesítve vált stabil szervezetté – mondta el Baky Péter festőművész, a kiállítás kurátora a megnyitón. Hozzátette, bizonyítéka ennek a 2011 óta létrehozott négy nagy kiállítás – Valóság és illúzió, Négy elem, Labirintus, Harmónia, mely a szentendrei Művészet Malomban ma is látható –, valamint számtalan más kiállítás és művészeti megmozdulás. A Szülőföld is ennek a folyamatnak az állomása, amely egyben egy tematikus sorozat része is, a dunaszerdahelyiek és a MANK közös szervezésében.


mankdecember1


„Arra mindig ügyeltem, hogy a kiírás ne legyen annyira merev, hogy a meghívott alkotók ne tudjanak kapcsolódni témájához, s fontos volt, hogy a meghívottak ne egy stílust, ne egyetlen szellemiséget kövessenek, hanem lehetőleg egy viszonylag széles spektrumot mutassanak be a Kortárs Magyar Képzőművészet jelenéből, és ugyanennyire fontos, hogy a MAOE Képzőművészeti Tagozatának égisze alatt megjelenő minden stílus, műfaj lehető legjobbjai mutatkozhassanak be. Az idén meghívott művészek jelentős többsége élt a meghívás adta lehetőséggel, s kiegészülve a Szlovákiai Magyar Alkotók képviselőivel rendkívül színvonalas kiállítást, visszatekintve kiállításokat hoztunk létre. Természetesen miután tematikus, meghívásos, kurátori kiállítás, így magában hordozza ennek szubjektivitását is.” – számol be a kiállítás szervezőelveiről annak katalógusában a kurátor.

 

A művészek munkáikkal olyan kiállítást hoztak létre, mely a magyar kortárs képzőművészet rendkívül érdekes, színvonalas, intellektuális szegmensét jelentik majd, az alkotások a világon bárhol megállnák a helyüket. Az eddigi kiállítások alkalmából megjelent és a mostani katalógusban az évek során elvégzett munka komolyságát és vitathatatlan értékét figyelhetjük meg. A művek együtt is remekműnek számítanak, külön-külön pedig egy rendkívül kemény év eredményei.

 mankdecember2


A megnyitón kifejtette: a tematikus, meghívásos sorozat első állomása a Kapcsolat című tárlat volt, melyet a Duna című, majd a mostani kiállítás követett, és a tervek szerint jövőre Utak címmel, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alcímet viselő tárlat következik, ugyancsak Dunaszerdahelyen és Szentendrén.


Aknay János festőművész, Kossuth-díjas festőművész, a MAOE elnöke köszöntőjében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy nagyon jó, harmonikus együttműködés tapasztalható az egyesület és a MANK között, melynek keretében a szervezet három tagozata – a képzőművészeti, az iparművészeti és a fotó – minden évben be tud mutatkozni.


mankdecember3


Hóvári János, a MANK főigazgatója arról beszélt: a galéria otthona kíván lenni a magyar művészek nagyszerű alkotásainak. Az év utolsó kiállításához hasonlót tavaly is megrendeztek a MAOE és a dunsaszerdahelyiek együttműködésében. „A Szülőföld, ahol megszülettünk, mindannyiunknak sokat jelent. Mindaz, amit gyerekkorunkban láttunk, az mélyen belénk ívódott. A szülőhaza ennél még tágabb kifejezés, a nemzethez való tartozást jelenti” – mondta el megnyitó beszédében.

 

A kiállítás katalógusában a felkért művészek szülőfölddel kapcsolatos gondolatait olvashatjuk el. Mayer Éve például leírja, hogy 2009 óta foglalkozik a társadalom „identitáshiányának” problematikájával, mely pszichiátriai értelemben is zavarként, egyfajta betegségként üti fel a fejét a társadalomban. „Célunk-e felismerni és megőrizni a közép-európai identitást? Egyének kulturális identitása létezik-e, vagy még az sem? Ha igen, fontosnak tartjuk-e és mit teszünk megőrzéséért? Felvidéki magyarként meglehetősen foglalkoztat e téma sokoldalúsága, saját- és mások helyzetének, lehetőségeinek felismerése a többségi államban adta lehetőségekkel.”


mankdecember4

 

Matzon Ákos pedig azt írja: „Nekem máig Budapest a szülőföldem, ez a gyönyörű és varázslatos helyszíne életemnek, ez az utálva szeretett kaotikus zaj és koszfészek. Területileg és társadalmilag szinte követhetetlenül sokrétű zűrzavar, de még mai mostoha állapotában is (számomra) tartalmazza önmaga korszerű megújulásának lehetőségeit.”

 

A tárlat január 20-ig látható.MAOE

A megszűnt Művészeti Alap tagságából alakult 1992-ben, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány mellett működő országos egyesület. A képzőművészeti, tervező- és iparművészeti, fotóművészeti tagozatai mellett irodalmi és zenei tagozatai vannak. E területen a hivatásos alkotókat tömörítő, legnagyobb taglétszámú egyesület. Célja a tagság szociális támogatása, szakmai érdekképviselet, jogsegélyszolgálat, kiállítások szervezése.


Fotó: Csákvári Zsigmond

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

Toth_Roland_-_Bela

2019.09.16

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF napot szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész napos rendezvényen a fesztivál díjazott alkotásaival is találkozhat a közönség.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma