2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.05.07

A Természettudományi Múzeum Álmodó vizek című kiállítása esztétikai céllal született fotókat tár elénk. Vizúr János és Kércz Tibor munkáin a természeti elemek emberi érzéseket, belső mozzanatokat közvetítenek, miközben rávilágítanak arra is, hogy a víz milyen sokféle alakot tud ölteni és, hogy mennyire meghatározó szerepe van az életünkben.

_D0A8928_Copy
Vizúr János: Őszi paletta

Jó ötlet volt a két fotóművésznek közös kiállítást rendezni, hiszen kettejük látásmódja között felfedezhetünk valamiféle párhuzamot: a természet és a víz szeretete az, ami mindkét alkotó fotóin átüt. Ezek a képek érdek nélkül tetszenek, a kanti értelemben vett szépek. Tiszta látványok jelennek meg a fotókon, amelyek nem kívánnak magasztos eszméket közölni vagy elgondolkodtatni a nézőt, egyetlen céljuk a gyönyörködtetés.


Amit egyébként sikerült tökéletesen meg is valósítaniuk: ezek a harmonikus, sokszor szimmetrikus kompozíciók jól esnek a szemnek és kicsit ráébresztenek arra minket, hogy mennyi szép dolog is van a világban, amit sokszor észre sem veszünk a nagy rohanásban.


_D0A8937_Copy
Kércz Tibor egyik jeges képe


Az Álmodó vizek című kiállítás anyaga a vizet mint művészi fotótémát ötféle oldalról közelíti meg. A fotók egy része a víz különféle dinamikáit mutatják be, mások az eltérő halmazállapotait hangsúlyozzák és vannak olyanok is, amelyek a víz tükröződő tulajdonságával játszanak el. Vizúr János és Kércz Tibor fotói között egyaránt találunk absztrakt munkákat és olyanokat is, amelyek a vízről mint éltető erőről mesélnek.


Vizúr János Balatoni tükör 1-2., Tengerparti vonalak és Felszíni fodrozódás című fotói a vízhullámok selymességét, puhaságát ragadja meg, ezáltal érdekes kontrasztot képeznek Kércz Tibor jeges fotóival, amelyek a víz hidegebb, élesebb oldalát, geometrikusabb formáit emelik ki.


_D0A8942_Copy
Vizúr János: Tengerparti vonalak


Vannak olyan fotók is ezen a kiállításon, amelyek az önmagán túlmutató absztrakt látványt jelenítik meg. Vizúr János Cseppnyi haza című fotóján a vízcseppeken felcsillanó trikolor a magyarságunkat, hazánkat juttatja az eszünkbe, míg Kércz Tibor Izzó napfelkeltéje a víz helyett egy másik elemet idéz fel, a tűzre asszociálunk.


Aztán ott vannak az egészen minimál, szinte grafikának tetsző fotók is, amelyeken maga a víz szinte teljesen eltűnik és csupán ürügyként szolgál a művészi kompozíció megalkotására. Ilyen munka például Vizúr Gyula Grafikája vagy Tavi minimál című fotója. Ez utóbbin a víz maga a fehér háttér, amelyből a nád fekete vonalak sokaságaként rajzolódik ki.


_D0A8923_Copy
Vizúr János: Tavi minimál


Külön egységet alkotnak azok a fotók, amelyek a víz lendületességét jelenítik meg. Tobzódó hullámokat, zúgó patakokat és sodródó vízeséseket láthatunk ezeken a fotókon. E munkák közül a legizgalmasabbak pedig azok, amelyek rávilágítanak a víz erejére, arra, hogy milyen érdekes alakzatokat tud megformálni a különféle sziklákból, hegyekből. Kércz Tibor Hullámjátéka vagy Gömbszikla konkréciók, valamint Vizúr János Hullám fel-szín című fotóin láthatunk például ilyen izgalmas kreációkat.


_D0A8932_Copy
Kércz Tibor: Gömbszikla konkréciók


A víz éltető erejét hangsúlyozó képeken jellemzően különféle állatok jelennek meg. Vizúr Nyújtózkodóján ott van például egy madár, mellette egy óriás rétisast, majd hattyúk egész tömegét ábrázoló fotók.


Szintén az élővilágot megmutató fotók közé tartozik Vizúr János Cseppkéje, amelyen egy levélen pihenő békát látunk, azonban ez a fotó már átvezet minket a következő egységbe, ahol óriásira nagyított, makró fotók fogadnak. A Harmatfű részletessége igazán magával ragadó, a képen levő növényi rész izgalmas párhuzamot alkot Vizúr János Őszi palettáján szereplő vízcseppekkel.


_D0A8961_Copy
Japán hómajom


A következő fotókon egzotikus állatokkal, japán hómajommal, mandzsu darvakkal és egy borjúfokával találkozunk, majd négy fotón a víz egy érdekes halmazállapota, a pára kerül terítékre. Itt szerepel Kércz Geotermikus völgy, Reggeli párafelhő és Párás napfelkelte, valamint Vizúr Hajnal a pusztán című fotói.


Vizúr Január és Napfelkelte című munkái szintén izgalmas ellenpontot képeznek így, egymás mellett, de izgalmas az a képcsoport is, ahová a vízesések fotói kerültek, mert ezek rámutatnak arra, hogy a víz a csobogástól a zuhatagig egészen különféle sebességgel tud lejutni egy-egy ilyen vízesésből.


_D0A8926_Copy
Január és Napfelkelte


Míg az eddigi fotók egymás mellett, sorban szerepeltek a falon, addig az utolsó egységben két képcsoport szerepel. Az elsőben a vízi építményekkel találkozunk, így például Kércz Jégformációk vagy Úszó jéghegy című munkáival. A csoport legérdekesebb alkotása a Hommage á Gaudí, amely egy víz által kifaragott jégszorbot tár elénk, ez a forma pedig tökéletesen felidézi bennünk a szecesszió nagymesterének építészeti remekeit, a Güell-park vagy a Casa Milá formáit.


Az utolsó képcsoport a víz tükröződő képességét hangsúlyozó fotókat mutat be. Itt szerepel egy énekes rigó, egy erdei pinty és tükröződő másai, valamint azok a jeges tájak, amelyek Kércz fotóin a víz által megkétszereződnek.


_D0A8912_Copy
Tükröződések


A most bemutatott természetfotók nem dokumentarista céllal jöttek létre, egy sajátságos, elmélyült látásmódból, esztétikai céllal születtek. A Természettudományi Múzeum kupolatermében kiállított anyag fotói többnyire túlmutatnak a valóságon és a természeti elemek felhasználásával egy éteri, transzcendentális, misztikus jelleget öltenek, emberi érzéseket, belső mozzanatokat közvetítenek, anélkül, hogy az ember maga megjelenne ezeken a fotókon.


Kocsis Katica

Fotók: Csákvári Zisgmond/Kultúra.hu


hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma