kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.07.08

Csaknem száz iskolába látogattak el a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusai az elmúlt négy évben az Úton a zene program keretében. A cél, hogy a gyerekek kiscsoportos koncerteken, kismesterkurzusokon tapasztalhassák meg a zene élményét. A következő évadban már a Nemzeti Énekkar is saját ifjúsági sorozattal jelentkezik a Budapest Music Centerben. Szabó Péterrel, a Nemzeti Filharmonikusok koordinációs és operatív menedzserével beszélgettünk.

uton_a_zene_1

 

Négy éve indult az Úton a zene program. Milyen céllal?

Az Úton a zene a Nemzeti Filharmonikusok ifjúsági programsorozata, amelyben kamaraformációk járják az ország iskoláit, intézményeit. Muzsikusaink ezeken az alkalmakon kisebb koncertet adnak, és ha olyan intézménybe érkeznek, ahol zeneoktatás is folyik, kismesterkurzust is szervezünk az érdeklődő növendékeknek.


uton_a_zene_7


Miként döntik el, hogy mely iskolákba mennek el?

2015-ben hirdettünk először pályázatot az intézmények számára. Az első esztendőben hetven-nyolcvan iskola jelentkezett, az idén májusban kiírt pályázatra viszont több mint háromszáz.


uton_a_zene_2


Hány intézménybe jutnak el egy-egy évadban?

Ez természetesen függ az együttes elfoglaltságaitól, de átlagosan negyven helyre. Így már az első évben jelentkezők igényeit is két-három évadra osztva tudtuk teljesíteni. Általában havi négy koncerttel számolunk.


A 2018/19-es évad különleges volt ebből a szempontból, mert tavaly év elején együttműködési megállapodást kötöttünk a Symphonia Alapítvánnyal, amely tizenkilenc településen – zömében Borsod-Abaúj-Zemplén- és Baranya megyében – nyújt zenélési lehetőséget hátrányos helyzetű gyermekeknek, kisgyermek kortól kamaszkorig.


uton_a_zene_3


A program a venezuelai El Sistema elnevezésű rendszerre épül, amely nem pusztán a tehetséggondozásról, hanem az örömzenélésről, a zene közösségi erejéről szól. A most zárult évadban tehát – a fennmaradt igények kielégítése mellett – jelentős részben az alapítvány iskoláit látogattuk.


Az elmúlt évadban jártunk az egri Esterházy Károly Egyetemen is, ahol a leendő pedagógusoknak mutattuk meg ezt a lehetőséget, és eljutottunk Egerben egy hallássérült gyerekeket oktató iskolába is, ahová egészen speciális programmal készültünk.


uton_a_zene_4


Mennyiben igényel sajátos figyelmet a szimfónia programban tanuló gyermekekkel muzsikálás? Hiszen ők vélhetően nem zenei pályára készülnek, sokkal inkább a szociális felzárkóztatás eszközeként van jelen a zene ezeken a településeken.

A program Magyarországon még elég gyerekcipőben jár, 2015 óta működik. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy az itt zenével találkozó gyerekek később erre a pályára adják a fejüket. Az El Sistema alapvetése, hogy a diákok rögtön az elején hangszert kapnak a kezükbe, hogy élményszerű oktatásban legyen részük.


uton_a_zene_8


Természetesen a program arról szól, hogy ezek a hátrányos helyzetű gyerekek ne csellengéssel vagy huncutságos tevékenységekkel töltsék a szabadidejüket, hanem a zeneiskolában. A gyerekek bármikor betérhetnek oda, nem csak a saját óráikon vehetnek részt, hanem mások délutáni foglalkozásaira is beülhetnek.


uton_a_zene_5


Az évad végén a miskolci Bartók+ Operafesztiválon játszott a zenekar, és művészeink ellátogattak a Symphonia Alapítvány bükkszentkereszti táborába. Délelőtt hangszeres kismesterkurzusokat tartottak, délután pedig Hamar Zsolt zeneigazgató próbált a fiatalokkal. Igazán különleges élmény volt számunkra is.


A következő évadra – az alapítvánnyal való együttműködésen túl – ismét kiírták az iskoláknak szóló pályázatot. Miként tudnak eleget tenni ennek a több mint háromszáz igénylésnek?

Most dolgozzuk fel a pályázatokat, augusztusban fogjuk látni, hova tudunk eljutni a következő évadban. Ennyi pályázat magától értetődően azt jelenti, hogy jó néhány évre előre megvan a feladatunk.


uton_a_zene_6


Az nem megoldás, ha az iskolák jönnek Önökhöz?

Egészen más, elvész a személyesség. Ha elhozunk néhány osztályt például egy Müpás koncertre, akkor több mint ezerkétszázan ülnek a nézőtéren, míg egy iskolai hangversenyen ötven-százötven gyerek vesz részt. Utána lehetőség van kisebb kurzusokra, beszélgetésre, ezt az élményt nem lehet koncertlátogatással kiváltani.


uton_a_zene_9


Létezik ifjúsági sorozatunk a Müpa Fesztivál Színházában; a Zenemánia arról szól, hogy igyekszünk közelebb hozni a műveket a fiatal közönséghez. Ami viszont újdonság a következő évadban, hogy a Nemzeti Énekkar is ifjúsági sorozatot indít, amelynek programját Kocsis-Holper Zoltán karigazgató-helyettes állított össze. Erre a programra még lehet jelentkezni. Négy alkalommal várjuk – első körben – a fővárosi iskolásokat a Budapest Music Centerbe.


SzS

Fotók forrása: NFZ

reich_karoly

2019.07.22

Megesett már veled, hogy egy könyvet nem a tartalma, hanem a benne található grafikák miatt vettél a kezedbe? Hogy egy borító annyira elbűvölt, hogy csak amiatt megvásároltad a kötetet? Idén első alkalommal illusztrációs fesztivált rendeznek, melyre konkrét szövegre reflektáló képalkotásokkal lehet pályázni. Az irodalmi illusztrációk kiállításában és díjazásában a Petőfi Irodalmi Múzeum is részt vállal. Révész Emese művészettörténésszel beszélgettünk.

designweek_3
2019.07.22

Idén október 4–13. között 16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapest fesztivált, Magyarország legnagyobb designeseményét. Cél a tervezők és a vállalkozások együttműködésének ösztönzése, valamint a szemléletformálás.

_D0A0078_Copy

2019.07.22

A tudomány és a művészet kapcsolata évszázadok óta inspirálja az alkotókat, az innovációk hatása pedig még sohasem volt ennyire kézzelfogható, mint napjainkban. A szentendrei MANK Galériában kortárs művészek naprakész reakcióiból és kísérletezéseiből nyílt kiállítás, melyről a tárlat kurátoraival, Cserhalmi Luca esztétával és Roskó Mária iparművésszel beszélgettünk. Interjú.

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál. A szakemberek szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak. A mecset az Izrael földjén végbement kulturális és vallási változásokról is tanúskodik, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításáról.

A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet szervezésében Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel nyílik kiállítás ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Az összeállítás a 2019-es Székely Vágtán rendezett kiállításon volt látható először, mely betekintést nyújt a Mikes-ménes évszázados hányatott történetébe az 1700 évektől az első világháborúig, valamint a háromszéki gazdák lovas életébe.

Mozart szülővárosában különböző helyszíneken megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Fesztivál. Míg a 43 napos fesztivál fizetős koncertjeire akár 440 euróba (143 ezer forintba) is kerülhetnek a jegyek, a szombati programokért, köztük barokk és kortárs zenei koncertekért, nem kellett fizetnie a nézőknek. A Salzburgi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb előadóművészeti eseménye. Az idei programban 42 opera, 55 színházi előadás és 81 koncert szerepel. A szervezők 237 ezer jegyet kínálnak a közönségnek.

A Catherine Deneuve, Juliette Binoche és Ethan Hawke főszereplésével készült filmnek ez lesz a világpremierje, és a versenyprogramban is indul a filmfesztiválon. A japán-francia koprodukciót múlt év őszén tíz héten át forgatták Párizsban. A film egy család történetét mutatja be, a történet egy lakásban játszódik. A 76. velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik.

Kovács Péter alkotásainak fókuszában az emberalak, az emberi test áll, amelyet a festészeti és grafikai eszközöket egyszerre alkalmazó, a szín és a vonal együttes kifejező erejére alapozott, expresszív hangvételű kompozíciókban jelenített meg. A nagyméretű, esetenként diptichonokká, triptichonokká alakított művek mellett fontosak művészetében azok a kisméretű, feljegyzés szerű füzetlapok, "firkafélék" is, amelyeket a művész állapotrajzoknak nevezett. Az egyedi kompozíciók, a rajzok mellett az 1990-es évektől sokszorosított grafikákat, litográfiákat és rézkarc-hidegtűket is alkotott.

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma