NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.07.08

Csaknem száz iskolába látogattak el a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusai az elmúlt négy évben az Úton a zene program keretében. A cél, hogy a gyerekek kiscsoportos koncerteken, kismesterkurzusokon tapasztalhassák meg a zene élményét. A következő évadban már a Nemzeti Énekkar is saját ifjúsági sorozattal jelentkezik a Budapest Music Centerben. Szabó Péterrel, a Nemzeti Filharmonikusok koordinációs és operatív menedzserével beszélgettünk.

uton_a_zene_1

 

Négy éve indult az Úton a zene program. Milyen céllal?

Az Úton a zene a Nemzeti Filharmonikusok ifjúsági programsorozata, amelyben kamaraformációk járják az ország iskoláit, intézményeit. Muzsikusaink ezeken az alkalmakon kisebb koncertet adnak, és ha olyan intézménybe érkeznek, ahol zeneoktatás is folyik, kismesterkurzust is szervezünk az érdeklődő növendékeknek.


uton_a_zene_7


Miként döntik el, hogy mely iskolákba mennek el?

2015-ben hirdettünk először pályázatot az intézmények számára. Az első esztendőben hetven-nyolcvan iskola jelentkezett, az idén májusban kiírt pályázatra viszont több mint háromszáz.


uton_a_zene_2


Hány intézménybe jutnak el egy-egy évadban?

Ez természetesen függ az együttes elfoglaltságaitól, de átlagosan negyven helyre. Így már az első évben jelentkezők igényeit is két-három évadra osztva tudtuk teljesíteni. Általában havi négy koncerttel számolunk.


A 2018/19-es évad különleges volt ebből a szempontból, mert tavaly év elején együttműködési megállapodást kötöttünk a Symphonia Alapítvánnyal, amely tizenkilenc településen – zömében Borsod-Abaúj-Zemplén- és Baranya megyében – nyújt zenélési lehetőséget hátrányos helyzetű gyermekeknek, kisgyermek kortól kamaszkorig.


uton_a_zene_3


A program a venezuelai El Sistema elnevezésű rendszerre épül, amely nem pusztán a tehetséggondozásról, hanem az örömzenélésről, a zene közösségi erejéről szól. A most zárult évadban tehát – a fennmaradt igények kielégítése mellett – jelentős részben az alapítvány iskoláit látogattuk.


Az elmúlt évadban jártunk az egri Esterházy Károly Egyetemen is, ahol a leendő pedagógusoknak mutattuk meg ezt a lehetőséget, és eljutottunk Egerben egy hallássérült gyerekeket oktató iskolába is, ahová egészen speciális programmal készültünk.


uton_a_zene_4


Mennyiben igényel sajátos figyelmet a szimfónia programban tanuló gyermekekkel muzsikálás? Hiszen ők vélhetően nem zenei pályára készülnek, sokkal inkább a szociális felzárkóztatás eszközeként van jelen a zene ezeken a településeken.

A program Magyarországon még elég gyerekcipőben jár, 2015 óta működik. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy az itt zenével találkozó gyerekek később erre a pályára adják a fejüket. Az El Sistema alapvetése, hogy a diákok rögtön az elején hangszert kapnak a kezükbe, hogy élményszerű oktatásban legyen részük.


uton_a_zene_8


Természetesen a program arról szól, hogy ezek a hátrányos helyzetű gyerekek ne csellengéssel vagy huncutságos tevékenységekkel töltsék a szabadidejüket, hanem a zeneiskolában. A gyerekek bármikor betérhetnek oda, nem csak a saját óráikon vehetnek részt, hanem mások délutáni foglalkozásaira is beülhetnek.


uton_a_zene_5


Az évad végén a miskolci Bartók+ Operafesztiválon játszott a zenekar, és művészeink ellátogattak a Symphonia Alapítvány bükkszentkereszti táborába. Délelőtt hangszeres kismesterkurzusokat tartottak, délután pedig Hamar Zsolt zeneigazgató próbált a fiatalokkal. Igazán különleges élmény volt számunkra is.


A következő évadra – az alapítvánnyal való együttműködésen túl – ismét kiírták az iskoláknak szóló pályázatot. Miként tudnak eleget tenni ennek a több mint háromszáz igénylésnek?

Most dolgozzuk fel a pályázatokat, augusztusban fogjuk látni, hova tudunk eljutni a következő évadban. Ennyi pályázat magától értetődően azt jelenti, hogy jó néhány évre előre megvan a feladatunk.


uton_a_zene_6


Az nem megoldás, ha az iskolák jönnek Önökhöz?

Egészen más, elvész a személyesség. Ha elhozunk néhány osztályt például egy Müpás koncertre, akkor több mint ezerkétszázan ülnek a nézőtéren, míg egy iskolai hangversenyen ötven-százötven gyerek vesz részt. Utána lehetőség van kisebb kurzusokra, beszélgetésre, ezt az élményt nem lehet koncertlátogatással kiváltani.


uton_a_zene_9


Létezik ifjúsági sorozatunk a Müpa Fesztivál Színházában; a Zenemánia arról szól, hogy igyekszünk közelebb hozni a műveket a fiatal közönséghez. Ami viszont újdonság a következő évadban, hogy a Nemzeti Énekkar is ifjúsági sorozatot indít, amelynek programját Kocsis-Holper Zoltán karigazgató-helyettes állított össze. Erre a programra még lehet jelentkezni. Négy alkalommal várjuk – első körben – a fővárosi iskolásokat a Budapest Music Centerbe.


SzS

Fotók forrása: NFZ

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

foter-fesztival_R

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma