15_eves

2019.06.12

A Múzeumok éjszakája Közép-Európa egyik legrangosabb kulturális eseménye. Idén közel négyszáz intézmény kétezer programja közül választhat az értékekre és a minőségi szórakozásra fogékony közönség június 22-én, a tizenhetedik Múzeumok éjszakáján, melynek „fővárosa” Szombathely lesz.

Muzej_Fekete_Peter_2
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára

 

A június 12-én megtartott sajtótájékoztatón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb muzeális eseményére készül most Magyarország sok száz kulturális intézménye. Kiemelte, hogy ebben az évben az Utazás-Élmény-Múzeum tematika mentén meghirdetett rendezvénysorozat költségvetése a szponzori támogatásokkal együtt 47 millió forint. „Mára hagyománnyá vált, hogy a családok felkerekednek ezen az estén, és általában több múzeumot is bejárnak” – emlékeztetett.


Liu_Shaolin_Sandor
Liu Shaolin Sándor


Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, a Múzeumok éjszakája idei szóvivője elmondta, hogy családjában a sport mellett kevés idő jut a múzeumlátogatásra, az utóbbi hetekben azonban az ország több múzeumát bejárták, ami hatalmas élményt jelentett számukra, mély nyomot hagyott bennük.


Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a kultúra és a turizmus számtalan ponton kapcsolódik egymáshoz. „A minőségi élményeket kereső utazók megszólításában fontos a kulturális országmárka erősítése, de a kultúra a belföldi turizmusnak is jelentős eleme” – jegyezte meg.


Muzej_sajtotajekoztato


Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója elmondta, a köztévé kulturális csatornájának munkatársai élő adásban, egész este múzeumról múzeumra járva mutatják be a rendezvény programjait, de már a nap folyamán is többször bejelentkeznek a különböző helyszínekről, és az M5 Facebook-oldalán is folyamatosan friss információkat közölnek majd.


Liu Shaolin Sándor a Kultúra.hu-nak elmondta, tizenkét éves kora körül volt először múzeumban, egy Sándorfi István.kiállításon. Úgy látja, mára rengeteg dologban változott a múzeum. „Régen úgy képzeltem, hogy a múzeum az a hely, ahol unalmas tárlatvezetéseket tartanak. Az újonnan szerzett tapasztalataim igazolják, hogy manapság interaktív, játékos hely lett a múzeum” – tette hozzá. Hangsúlyozta: azért is vállalta a Múzeumok éjszakáján való szereplést, hogy a fiatalokat is motiválja, barátkozzanak meg a hasonló intézményekkel.


Muzej_2


Fekete Péter kérdésünkre válaszolva elmondta: az éves múzeumlátogatói létszám négy százaléka erre az éjszakára esik. És aki egy ilyen különleges esemény alkalmával bemegy egy múzeumba, megérti, hogy az a fajta képzet, hogy ott poros tárgyakat őrizgetnek és unalmas dolgok történnek, a 21. században már nem érvényes. „A poros tárgyak őrzésének időszaka lejárt, a múzeumok frissek, üdék, gondolkodásra késztető, izgalmas intézmények” – mondta.


A fővárosi és a vidéki helyszínek programjairól a muzej.hu oldalon lehet tájékozódni..

 

Ayhan Gökhan

Fotók: Kultőra.hu/Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma