bodrogi_gyula_600x399.png
Bodrogi Gyula
Fotó MTI/Czimbal Gyula

A díjakat Vashegyi György, az MMA elnöke adta át, a méltatásokat Szabó Sipos Barnabás színművész olvasta fel.

MMA Életműdíjban a magyar szellemi élet azon jeles művésze részesíthető, akinek kiemelkedő munkássága, életműve példa a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlen és a személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra. A díj pénzbeli elismeréssel jár, amelynek összege bruttó hatmillió forint.

?Bodrogi Gyula, mindenki Gyuszi bácsija ez év áprilisában lett 85 éves. Tisztelettel és szeretettel vesszük őt körül a Nemzeti Színházban, vagy ő vesz körül minket ugyanitt" ? méltatta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, az MMA rendes tagja a színművészt.

Nagydíjat a magyar szellemi élet azon személyisége vehet át, aki a korábbi két évben létrehozott kiemelkedő jelentőségű művészeti alkotást, művészetelméleti munkát. A díjjal bruttó négymillió forint jár.


matl_peter1_600x450.png
Matl Péter
Forrás: wikipedia.org

Matl Péter ?legismertebb munkái a magyar honfoglalás millecentenárium emlékére emelt Vereckei emlékmű, az ópusztaszeri Nemzeti Összetartozás Emlékműve, a sztálini terror munkácsi áldozatainak állított alkotása" ? méltatta Jankovics Marcell, az MMA alelnöke a szobrászművészt.

Aranyérmet az a személy vagy szervezet érdemelheti ki, aki, vagy amely munkájával, anyagi támogatásával, egyéb adományával vagy tevékenységével hozzájárult a magyar kultúra és művészet társadalmi elismertségének emeléséhez.


winkler_barnabas_600x261.png
Winkler Barnabás
Fotó: épiteszforum.hu

Winkler Barnabás ?kiváló építész számos díjazott alkotással, különösen kiemelkedő szervezői munkássága a magyar építészet értékeinek gyűjtésében" ? laudálta Török Ferenc, az MMA rendes tagja a díjazottat.

Művészeti Írói Díjat kaphat az a művészeti író, aki kiemelkedő és tartósan magas színvonalú tevékenységével, ismeretterjesztő, művészetelméleti vagy műkritikusi munkájával hozzájárult a magyar művészet közkinccsé tételéhez, emelve és megőrizve ezzel a magyar kultúra értékeit. A díj pénzbeli elismerése bruttó kétmillió forint.


groh_gaspar_600x399.png
Gróh Gáspár

?Gróh Gáspár művészeti íróként mindig a közelmúlt és kortárs magyar irodalom értékvilágának egészét vallatja, sosem a már szélesen kitaposott, de mindig a közös jövő irányába vezető utakat keresve" ? fogalmazott Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője laudációjában.

Kováts Flórián Emlékéremben az a személy részesíthető, aki hivatásbeli vagy civil tevékenységével jelentős művészeti és kulturális szervezőmunkát végez vagy a művészetszervezés, a művészeti igazgatás területén kiemelkedő tevékenységet folytat. A pénzbeli elismerés összege bruttó kétmillió forint.

?Udvaros Béla csaknem két évtizeden át volt a társulat mentora, motorja, rendezője" ? méltatta Juhász Judit, az MMA szóvivője a rendezőt. Kiemelte: az évadonkénti egy-két rendezés mellett a működtetés feltételeinek megteremtését is vállalta, s az évek során Németh Lászlótól Illyés Gyulán és Sík Sándoron át Tamási Áronig a magyar drámák sorát sikerült bemutatniuk itthon és szerte a Kárpát-medencében.

A közgyűlésen beszámolók hangzottak el a 2018. évi munkáról, valamint előterjesztések többek között az alapszabály módósításáról, a díjszabályzat módosításának elveiről és a 2020. évi művészeti, szakmai programtervek előkészítéséről.

Forrás: MTI