15_eves

2019.06.08

Az augusztus 13–19. között zajló Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak kiemelt helye van a legrangosabb hazai klasszikus zenei rendezvények mezőnyében. A június 7-én tartott sajtótájékoztatón elhagzott: az idei fellépők között több mint 30 szólista, így Alekszej Vologyin, Julien Quentin, Lars Anders Tomter, Juan Pablo Joffre, Mirijam Schröder és Camille Thomas és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is szerepel.

Kaposfest

 

A Kaposfest két művészeti vezetője, Várdai István csellóművész és Baráti Kristóf hegedűművész a sajtótájékoztatón röviden kitért arra, hogyan álltak össze a programok.

Az idén tízéves fesztivál kapcsán Várdai István megjegyezte, hogy mérföldkőhöz érkeztek. „Törekszünk a folyamatos, kreatív megújulásra” – emelte ki. „Ebben az évben rendelkezik a legnagyobb hangszerpalettával a fesztivál” – hangsúlyozta.


„Változatos, a népszerű darabokat szintén nem nélkülöző műveket állítottunk össze” – mondta Baráti Kristóf. A Dohnányi Ernő jegyezte Sextet című műről elárulta, hogy szívügyének tekinti, hasonlóan, mint a fesztiválon megszólaló Ravel-darabot, a Bevezetés és allegrót.


Kaposfest2A két művész a tehetséggondozás és a mesterkurzusok kapcsán kifejtette, hogy követendő szempont, hogy partnerként kezeljék a fiatalokat, akiknek mindenképp lehetőséget kívánnak biztosítani.

A tervek közt elhangzott, hogy szeretnék, ha készülnének olyan minőségű felvételek a fesztivál egy-egy programjáról, amelyeket a nagyobb médiumok is közvetíthetnének.


A fellépők közül a teljesség igénye nélkül említést érdemel Mirijam Schröder hárfaművész, Camille Thomas csellóművész és Diemut Poppen hegedűművész, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Cimbiózis Trió bemutatkozása.


Kaposfest_kaposvar-ma
Fotó forrása: kaposvar.ma


A fesztivált a magas színvonalú koncerteken kívül kísérőrendezvények színesítik: Segal Viktor sztárséf készíti el az esemény menüjét, Kassai Lajos lovasíjász pedig birkapörkölttel és rétessel fogadja a látogatókat.


Várdai István kérdésünkre elmondta, hogy aki még soha nem vett részt ezen a fesztiválon, annak nehéz az ott átélhető érzést visszaadni, leírni azt a széles spektrumú tartományt, amely a kreativitástól egészen a meditatív állapotig terjed. „Ahhoz a gyümölcsfához tudnám az elmúlt öt évben végzett munkánkat hasonlítani, amelynek a termése mostanában kezd beérni, s ebből mindenkinek elegendő gyümölcs jut” – mondta.


Kaposfest
Fotó forrása: kulter.hu

 

A Kaposfest hangulatát legjobban az jellemzi, hogy a közönség és a művészek tényleg együtt élnek egy héten keresztül családias légkörben. A fellépők kiválasztásában döntő szempont volt, hogy a felkért művészek megosszák másokkal a szakmájuk iránt érzett lelkesedést – tette hozzá. A fesztivál Európa kulturális térképén már szerepel, a régióban hasonló szabású és kiterjedésű rendezvény alig található.

 

Baráti Kristóf úgy látja, rendkívül fontos, hogy létezik ez a fesztivál, és hozzá tudják adni az általuk képviselt szemléletmódot. Személyes élménye, hogy nagyon sok zenei és emberi kapcsolatot sikerült az elmúlt öt évben építenie, s ez már önmagában több, mint amire a kezdetekor számított. Elmondta, hogy a fesztivál hihetetlenül sok lehetőséget ad arra, hogy mint előadóművész, zeneileg fejlődjön. „Folyamatosan pozitív visszajelzések érnek a közönség részéről” – mondta.


Arra a kérdésre, nevelhető-e a közönség klasszikus zenei ízlése, azt válaszolta, hogy csak remélni meri, hogy igen. „Nyilvánvalóan egy hét leforgása alatt nem tudunk csodát művelni, de aki több koncertet meghallgatott a Kaposfesten, kapott egy átfogó képet arról, mi hogyan is gondolkodunk a zenéről, és ez hatással lehet rá, alakíthatja az ízlését” – vélte.


A koncerteknek a Szivárvány Kultúrpalota és egyéb helyszínek mellett a Református templom ad otthont. A részletes program a kaposfest.hu oldalon olvasható.

 

Ayhan Gökhan

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma