Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.08

Az augusztus 13–19. között zajló Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak kiemelt helye van a legrangosabb hazai klasszikus zenei rendezvények mezőnyében. A június 7-én tartott sajtótájékoztatón elhagzott: az idei fellépők között több mint 30 szólista, így Alekszej Vologyin, Julien Quentin, Lars Anders Tomter, Juan Pablo Joffre, Mirijam Schröder és Camille Thomas és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is szerepel.

Kaposfest

 

A Kaposfest két művészeti vezetője, Várdai István csellóművész és Baráti Kristóf hegedűművész a sajtótájékoztatón röviden kitért arra, hogyan álltak össze a programok.

Az idén tízéves fesztivál kapcsán Várdai István megjegyezte, hogy mérföldkőhöz érkeztek. „Törekszünk a folyamatos, kreatív megújulásra” – emelte ki. „Ebben az évben rendelkezik a legnagyobb hangszerpalettával a fesztivál” – hangsúlyozta.


„Változatos, a népszerű darabokat szintén nem nélkülöző műveket állítottunk össze” – mondta Baráti Kristóf. A Dohnányi Ernő jegyezte Sextet című műről elárulta, hogy szívügyének tekinti, hasonlóan, mint a fesztiválon megszólaló Ravel-darabot, a Bevezetés és allegrót.


Kaposfest2A két művész a tehetséggondozás és a mesterkurzusok kapcsán kifejtette, hogy követendő szempont, hogy partnerként kezeljék a fiatalokat, akiknek mindenképp lehetőséget kívánnak biztosítani.

A tervek közt elhangzott, hogy szeretnék, ha készülnének olyan minőségű felvételek a fesztivál egy-egy programjáról, amelyeket a nagyobb médiumok is közvetíthetnének.


A fellépők közül a teljesség igénye nélkül említést érdemel Mirijam Schröder hárfaművész, Camille Thomas csellóművész és Diemut Poppen hegedűművész, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Cimbiózis Trió bemutatkozása.


Kaposfest_kaposvar-ma
Fotó forrása: kaposvar.ma


A fesztivált a magas színvonalú koncerteken kívül kísérőrendezvények színesítik: Segal Viktor sztárséf készíti el az esemény menüjét, Kassai Lajos lovasíjász pedig birkapörkölttel és rétessel fogadja a látogatókat.


Várdai István kérdésünkre elmondta, hogy aki még soha nem vett részt ezen a fesztiválon, annak nehéz az ott átélhető érzést visszaadni, leírni azt a széles spektrumú tartományt, amely a kreativitástól egészen a meditatív állapotig terjed. „Ahhoz a gyümölcsfához tudnám az elmúlt öt évben végzett munkánkat hasonlítani, amelynek a termése mostanában kezd beérni, s ebből mindenkinek elegendő gyümölcs jut” – mondta.


Kaposfest
Fotó forrása: kulter.hu

 

A Kaposfest hangulatát legjobban az jellemzi, hogy a közönség és a művészek tényleg együtt élnek egy héten keresztül családias légkörben. A fellépők kiválasztásában döntő szempont volt, hogy a felkért művészek megosszák másokkal a szakmájuk iránt érzett lelkesedést – tette hozzá. A fesztivál Európa kulturális térképén már szerepel, a régióban hasonló szabású és kiterjedésű rendezvény alig található.

 

Baráti Kristóf úgy látja, rendkívül fontos, hogy létezik ez a fesztivál, és hozzá tudják adni az általuk képviselt szemléletmódot. Személyes élménye, hogy nagyon sok zenei és emberi kapcsolatot sikerült az elmúlt öt évben építenie, s ez már önmagában több, mint amire a kezdetekor számított. Elmondta, hogy a fesztivál hihetetlenül sok lehetőséget ad arra, hogy mint előadóművész, zeneileg fejlődjön. „Folyamatosan pozitív visszajelzések érnek a közönség részéről” – mondta.


Arra a kérdésre, nevelhető-e a közönség klasszikus zenei ízlése, azt válaszolta, hogy csak remélni meri, hogy igen. „Nyilvánvalóan egy hét leforgása alatt nem tudunk csodát művelni, de aki több koncertet meghallgatott a Kaposfesten, kapott egy átfogó képet arról, mi hogyan is gondolkodunk a zenéről, és ez hatással lehet rá, alakíthatja az ízlését” – vélte.


A koncerteknek a Szivárvány Kultúrpalota és egyéb helyszínek mellett a Református templom ad otthont. A részletes program a kaposfest.hu oldalon olvasható.

 

Ayhan Gökhan

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma