Az Art Market Budapest (AMB) nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár hatodik alkalommal nyitja meg kapuit október 13-án, és a több mint húsz ország csaknem száz kiállítójának standjain ötszáznál is több művész több ezer alkotását mutatja be a budapesti Millenáris kiállítási épületeiben és parkjában. Az október 12-ei sajtóbejárás során Ledényi Attila megjegyezte: az évente megrendezett négynapos esemény iránt egyre tovább nőtt a nemzetközi érdeklődés, így a korábbi években reprezentált országok száma idén újabb, tengerentúli kiállítókkal ? Dél-Korea, Namíbia ? is növekszik. Mindeközben Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is bemutatkozik a vásáron és adja látványos bizonyítékát annak, hogy a hazai képzőművészeti választék erős nemzetközi kontextusban is versenyképes ? tette hozzá, majd kiemelte az abc Galéria, valamint a Várfok Galéria rendkívül nagy volumenű kiállítási anyagát.

 

Ledényi Attila elsőként a képzőművészeti galériákat felsorakoztató szekciókban vezette körbe a sajtó képviselőit, ahol olyan kiállítók anyagában lehetett gyönyörködni, mint a Starter, a Zorzini, a Dix9, a Vintage, az Apteka Sztuki, a Hal köz, valamint a Lena & Rosselli. Az alapító-igazgató külön kiemelte az Art From Berlin szekciót, mely 2015-ben volt először az Art Market Budapest vendége, és az idei évben már New Yorkban is bemutatkozott. A budapesti részvétel keretében az öt berlini galéria mellett további öt kiállítási standot foglalnak el a Németországból érkező egyéb galériák.

 

Az Art Market Budapest különböző szekciói kapcsán Ledényi Attila elmondta: az elmúlt évhez hasonlóan úgy osztották szekciókra a vásárt, hogy a képzőművészet mellett külön kiemelést kapjon a fotóművészet, ugyanakkor van a kifejezetten kereskedelmi céllal érkező galériák számára egy műfaji kötöttségek nélküli szekció is. ?Az előző évek példájára továbbra is fenntartunk, kialakítunk egy olyan, Projekt elnevezésű szekciót, amely a kereskedelmi galériákon, illetve a fotóművészeti tartalmakon túli művészeti reprezentációknak ad helyet, méghozzá annak érdekében, hogy olyan újszerű, inspiratív, izgalmas tartalmakat is be tudjunk mutatni, melyek nem feltétlenül kötődnek a fotóművészethez vagy nincs szofisztikált kereskedelmi reprezentációjuk? ? fogalmazta meg Ledényi Attila. Hozzátette: a fotóművészethez kapcsolódó Art Photo Budapest részleg ?Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására?, mely Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa és más, 20. századi klasszikusok örökségére építve mutatja be, hogy Budapest jó okkal és kiváló adottságokkal törekszik központi szerepre a nemzetközi fotóművészetben.

 

Továbbá van egy kültéri szekció is, melyet teljes egészében a szobrászatnak szentel az Art Market Budapest ? jegyezte meg Ledényi Attila. Ennek különlegessége, hogy a kiállítandó, háromkamionnyi anyag a rendezvény kiemelt vendégétől, Lengyelországtól származik, és számos olyan alkotást tartalmaz, amely kifejezetten Budapestre készült. ?Az Art Market Budapest a kelet-európai kortárs képzőművészet legerősebb nemzetközi bemutatkozási platformja, és úgy érezzük, hogy a globális művészeti piac figyelme újra a kelet-európai művészet felé terelődik. Mi ezt a pozíciót akarjuk erősíteni azáltal, hogy az idei vendégprogramunkba kifejezetten erős kelet-európai tartalmat vonunk be, és a lengyelek által valóban olyan művészeti bemutatkozásra nyílik lehetőség, amely első osztályú? ? emelte ki Ledényi Attila.

 

Az idei rendezvény tehát Lengyelország kortárs művészetére fókuszál, melynek két külső kiállítást is szentelnek, továbbá a galériák között és a fotóművészeti szekcióban is helyet kapnak a lengyel tartalmak, valamint rendeznek egy lengyel napot is, ?amelynek keretében a lengyel képzőművészethez valamilyen módon kapcsolódó témákat dolgoznak fel előadások, panelbeszélgetések formájában?. A lengyel tartalmak köré épülő Polish(ed) elnevezésű program rendkívüli gazdagságban és mélységben ad ízelítőt Európa egyik legizgalmasabb művészeti szcénájáról.

 

Ugyanakkor az Art Photo Budapest szekcióhoz is kapcsolódnak izgalmas programok: a fotóművészetnek szentelt szakmai napon például Simone Klein, a világ legjelentősebb fotóügynöksége, a Magnum Photos európai vezetője tart előadást az ügynökségről, de a helyszínen zajlik majd az idei Capa-nagydíj ösztöndíjasainak nyilvános prezentációja és nemzetközi zsűrizése is, valamint itt mutatja be díjnyertes, Fuldokló világ című fotósorozatát a dél-afrikai Gideon Mendel. Emellett a fővárossal való stratégiai együttműködésnek köszönhetően az Art Photo Budapest szekcióban bemutatkoznak a Budapesti Metropolitan Egyetem fotóművész hallgatói is.

 

A sajtóbejárás végeztével Ledényi Attila kiemelte: a Budapest fővárossal kialakított partnerség, illetve a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal tovább mélyülő szakmai partneri kapcsolat jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az Art Market Budapest idején fővárosunk Európa legvonzóbb kortársművészeti fesztiválvárosa legyen.

A rendezvény október 13. és 16. között látogatható, a részletes programot az alábbi linken tudják megtekinteni: http://artmarketbudapest.hu/

 

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond