2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.03.14

A sikert ugyanúgy tűrni kell, ahogy a kudarcot, hogy az ember nehogy megszédüljön – mondja a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Szarvas József. A Nemzeti Színház művésze szerint a legnagyobb elismerés, ha felelősségteljes munkát bíznak rá.

Szarvas_Jozsef_atveszi_a_kituntetest_r
Szarvas József átveszi a kitüntetést Kásler Miklós minisztertől


A sikernek, elégedettségnek sok fokmérője van, például a díjak. Ön miben méri mindezt?

Nekem a munka és a felelősségteljes feladatok jelentik az elismerést. De ha azt kérdezné, miben lelem örömöm, akkor a színház mellett családot, a Pajtaszínházat és a Tündérkertet is megemlíteném. Ezek a számomra fontos dolgok, és ha ezek harmóniában vannak bennem és körülöttem, akkor boldog vagyok, az ilyen helyzetek pedig meghozzák az elismerést. Azt jelenti, hogy működik az élet, amit belakunk.


Csongor_Szarvas
Balga szerepében a Csongor és Tündében, Nemzeti Színház
Fotó: Eöri Szabó Zsolt


Színészként az ember azonnal kap visszajelzést a munkájáról: tapsolnak, vagy nem tapsolnak.

A taps vagy annak hiánya része egy előadásnak. Ha az ember a művészi pályát választja, akkor ki kell fejlesztenie magában a siker- és kudarctűrő képességet.


A sikert is nehéz elviselni?

Tudni kell, hogy a kudarc soha nem olyan mély, és a siker soha nem olyan magas, hogy csüggedni vagy megszédülni kellene. Meg kell találni az egyensúlyt. A sikerhez pedig mértéktartásra és alázatra van szükség.


siraly_basti_szarvas
Básti Julival a Sirályban, Nemzeti Színház
Fotó: Znamenák István

 

A színház, az alkotói munka a pillanatnak szól. Hallottam már színészektől, hogy például fafaragásba kezdtek, hogy érezzék: valami kézzel foghatót alkottak.

Ha jobban belegondolok, nekem ezt jelenti a Tündérkert és a Kaszás Attila Pajtaszínház.


Már mindkettő tízéves.

Igen, a Pajtaszínház tavaly ünnepelte a tizedik születésnapját, a viszáki Tündérkert pedig idén lett tízesztendős. Ez utóbbi igazi mozgalommá nőtte ki magát, Kárpát-medence-szerte több mint kétszáz Tündérkert van.


Dandin_foto-derencsenyi
Dandin György szerepében a Csokonai Színházban
Fotó: Derencsényi István


Mitől Tündérkert egy gyümölcsöskert?

Amikor megfogant bennem az ötlet, hogy Kovács Gyula útmutatása nyomán csatlakozzunk a gyümölcshagyaték-mentéshez, akkor Viszákon sok nehézségbe ütköztem, mert a helyiek nem értették, mi a csudának akarok ott gyümölcsöskertet. Amikor viszont megérett bennem a gondolat, hogy legyen ez Tündérkert, akkor valahogy az ott élők is könnyebben elfogadták. Én életmódot, életszemléletet is választottam ezzel.

 

Nemrég jelent meg az életéről szóló, Bérczes Lászlóval közösen írt kötete, a Könnyű neked, Szarvas Józsi... Miként jutott eszébe, hogy könyvben meséljen az életéről?

Nem az életemről akartam mesélni, hanem a Tündérkert-mozgalomról, a Pajtaszínházról. Bele is fogtam, csak aztán annyi munkám volt, hogy félbemaradt a dolog. Idővel Bérczes László kezdett nógatni, hogy ha már ennyit dolgoztam vele, érdemes volna folytatni. Én pedig továbbgondoltam a történetet, így lett végül egy személyes, kitárulkozó elbeszélés.

 

szarvas_jozsef__pustol
Szarvas József és Bérczes László a Hortobágyon
Fotó: Szilágyi Lenke


Teljesen magától értetődően jöttek elő az emlékezetes történetek?

Igen, de azért akadtak olyanok, amelyekért nagyon megdolgoztam. Az ember nem is hinné, milyen mélyre tud ásni az emlékeiben, ha rászánja magát. Ez egyfajta szembesülés is, és rájöttem: miként az ember olykor megbetegítheti magát, meg is gyógyíthatja.

 

Ilyenkor a személyesség a fontos, vagy inkább, hogy minél pontosabb, hitelesebb legyen az emlékezés?

Hitelesség nélkül semmi értelme, az őszinteség a legfontosabb.

 

Leane_Kassai_Thalia
Leenane szépe (Habodász István, Szarvas József)
Fotó: Kassai Thália Színház


Január végén mutatták be a könyv alapján készült egyszemélyes előadást a Nemzeti Színházban. Gondolom, hogy egy színdarabnál más a szempont.

Valóban, küzdöttünk is olykor Bérczes Laci rendezővel, hogy a színpadi hatás kedvéért engedjünk-e a hitelességből. Az előadás ötlete úgy merült fel, hogy tavaly a Pajtaszínházban felolvastam az Őrségben táborozó gyerekeknek a könyv egy-egy részletét, főként gyerekkori emlékeimet, és megéreztem, hogy ez számukra is fontos. Több mint 350 oldalból kellett kiválogatni a darab anyagát, és Bérczes Lacival egyetértésben a gyerek szemszöget választottuk, egy tízéves gyerekét. Azért egészen rendkívüli belegondolni abba, hogy tavalyelőtt könyvet írtam, tavaly meg színdarabot, amit idén bemutattunk, és a közönség nagyon szereti. Ez szenzációs, nem?


banyavirag_szarvas
Bányavirág, Nemzeti Színház
Fotó: Znamenák István


Ilyenkor szerencsésnek tartja magát?

Jobb szó erre az áldás. Valami áldásfélét érzek ilyenkor az életemen. Egyébként is sokra tartom az érzelmeket, úgy szoktam fogalmazni, hogy „érzelmiségi” ember vagyok.


David Doiashvilivel próbálja a Tartuffe-öt a Nemzeti Színházban, áprilistól Cléante szerepében láthatjuk majd. A darabban ő a higgadt testvér, aki észérvekkel próbálja meggyőzni a sógorát.

Tekintve, hogy Doiashviliről van szó – aki már két előadást rendezett a Nemzetiben – biztos lehet benne, hogy a Tartuffe nem nélkülözi majd a dús szenvedélyt.


SzS

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma