NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

Selejtesek
A Selejtesek című előadás szereplői


Míg 2017-ben és 2018-ban monodrámákat és storytelling előadásokat játszottak a fesztiválon, idén már kamaraszínházi produkciók várják az érdeklődőket azzal a céllal, hogy megmutassák a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. Németországból, Csehországból, Romániából és Magyarországról érkező előadók mutatják be a cigányság múltjáról és jelenéről, hétköznapi kihívásairól – az oktatás, az egészségügy területén, a migráció, integráció és asszimiláció kérdéseiben – szóló történeteket. Balogh Rodrigó, a színház művészeti vezetője és a fesztivál igazgatója a következőképpen nyilatkozott: „Az eddigiekben egy-egy hős szemszögéből mutattunk be előadásokat, idén azonban az eltérő szempontok, a roma és nem roma közösségek sokszínű viszonyai kerülnek fókuszba.” Az előadásokat magyar és angol nyelven feliratozzák, valamint szinkrontolmács is segíti majd a hazai és külföldi nézők számára a megértést.


RomaHosok_plakat


Augusztusban két előadást is tartanak „dübörgő ifjúság” témakörben, melyben olyan fiatalok szerepelnek, akik felhívják a figyelmet munkájukkal az új generáció nehézségeire és aktivitására, a szeptemberi műsorokhoz tartozó idézet pedig a „tetemre hívás” – sor került a történelem megidézésére, valamint egy fiatal lány halála előzményeinek körüljárása.


So kheren amenca! /Örök nyaralás!

A darab valós eseményen alapszik: egy Németországban született, onnan nemrégiben kitoloncolt délszláv származású testvérpár története, a berlini Gorki stúdiója és a bécsi Romano Svato közös produkciója. Az alkotókkal együtt tartott közönségtalálkozóval egybekötött bemutató augusztus 24-én lesz az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér színpadán.


SoKherenAmenca_Orok_nyaralas
Örök nyaralás!

 

Selejtesek

Az előadás fiatal szereplői az egészségügyben tapasztalható tébolyt igyekeznek érzékeltetni, hogy aztán feltegyék a legfontosabb kérdést: a panaszkodáson túl mit tehet az ember, hogy javítson a helyzeten? A Selejtesek a Független Színház Magyarország saját darabja, a nyilvános főpróba és az ősbemutató is az RS9 Színház Vallai kertjében lesz, előbbi augusztus 23-án, utóbbi pedig 25-én. Az előadás után közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal.


Pindral

A cseh ARA Art társulat előadásában a roma történelem új formában való megidézésére kerül sor új formában, cirkuszi elemekkel bővített formanyelven. Egy idős roma asszony történetmesélésén keresztül ismerhetik meg a nézők a cigányság eredetlegendáját, újkori történelmét, a holokausztot és az államszocialista rendszer asszimilációs gyakorlatát.


Pindral


Ki ölte meg Szomna Grancsát?

Egy fiatal roma lány történetét ismerhetjük meg, akit sem a családja, sem az iskola nem támogat a továbbtanulásban, hiába szeretné nagyon. Az előadás valós történeten alapszik, a lány vívódását több nézőpontból is megismerik a nézők, miközben élesen kirajzolódik a közös felelősség kérdése is.


Szomna_Grancsa
Ki ölte meg Szomna Grancsát?


A bukaresti Giuvlipen társulat produkciójának bemutatója és az alkotókkal való közönségtalálkozó szeptember 15-én lesz az RS9 Színház Vallai kertjében.

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma