A 2014-ben útnak indított Cseh Tamás Program célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. A Program nyolc alprogramból áll, az ezek támogatására rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25%-a . A Cseh Tamás Program pályakezdő előadókat támogató alprogramjának 42 nyertes formációja közül több együttes a Művészetek Völgyében is megmutatta magát: ide érkezett többek között a Margaret Island, a Bagossy Brothers Company és a Budapest SKA Nu-Jazz Orchestra is.

Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője kiemelte: a Cseh Tamás Program idén is folytatódik. Az induló zenekaroknak szóló alprogramra augusztus 3-ig lehet még pályázatokat benyújtani, hamarosan pedig kiírásra kerül a klubtámogatási alprogram pályázata is. Utóbbi célja a Budapesten kívüli koncertélet fellendítése: 2014-ben 49 vidéki klub kapott támogatást, a nyertes helyszínekre körülbelül kétszáz zenekar tudott így eljutni. ?Ahogy haladunk előre az évben, úgy érkeznek az újabb programjaink? ? mondta a Cseh Tamás Program jövőjéről Bajnai Zsolt. ?A legnagyobb feladat azonban az induló zenekarok kiválasztása lesz? ? tette hozzá. Mint azt Sápi Zsófi elmondta, idén egy előszűrő segíti majd ebben a zsűri munkáját: meghallgatásra csak a legérdemesebb kezdő előadókat hívják be. Közülük pedig idén kevesebb, összesen 25-30 nyertest választanak majd ki.

Horváth László, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója a Cseh Tamás Program nemzetközi alprogramjának támogatottja: a Fonó Budai Zeneház Kulturális és Szolgáltató Nonprofit Kft. a WOMEX World Music Expo 2015 Budapesthez kapcsolódó kísérőrendezvényeinek megvalósítására kapott támogatást. ?Úgy kell ezt elképzelni, mint egy nagy zenei vásárt?- mondta Horváth László. A rendezvény helyszínéül általában nagy európai városok szolgáltak, most az esemény Budapestre érkezik. ?Ha a WOMEX Közép-Európában helyet, talán jobban fogjuk tudni befolyásolni a zenei folyamatot is? ? tette hozzá, kiemelve: ennek a régiónak eddig kevés hatása volt a kialakuló zenei trendekre.

A rendezvény segíti a magyar zene bemutatkozását: bár az esemény német licenc alatt áll, a WOMEX nulladik napján a Fonó szervezésében tíz magyar zenekar lehetőséget kap a bemutatkozásra 30-30 percben. Erre a napra válogatott menedzsereket hívnak meg a világ minden tájáról, akiknek érdeklődését remélhetőleg felkelti majd valamelyik produkció. A rendezvénysorozatot egy nagy nyitógála előzi majd meg, ennek során négy magyar zenekar is színpadra lép, a Müpánál helyet kapó táncház pedig szintén a magyar kultúrát kívánja népszerűsíteni. ?A siker nem mindjárt jön, kitartóan kell dolgozni rajta? ? hangsúlyozta Horváth László. A Fonó lemezkiadójának ez már sikerült: elnyerte a WOMEX Tob Label minősítést, ezzel a legjobb húsz világzenei kiadó közé került.

Bajnai Zsolt elmondta: szeptembertől májusig a Cseh Tamás Program keretében ismét megrendezik a Backstage workshopokat is, ahol zenészek és szakértők beszélgetnek majd a zeneipar kérdéseiről.

Fotó: Csákvári Zsigmond