Több mint 80 ország gyerekeknek szóló alkotásaiból válogat élőszereplős, animációs és dokumentumfilmeket az idei Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál, amelyet április 12. és 14. között rendeznek meg az Akvárium Klubban.

Az ország egyetlen, kifejezetten gyerekeknek szóló seregszemléjén a vetítések mellett filmes, animációs, sminkes és kaszkadőrfoglalkozásokon is részt lehet venni. A filmezni vágyó gyerekek olyan, ismert mesehős szinkronszínészekkel találkozhatnak, mint Für Anikó (Fiona hercegnő), Mikó István (Micimackó) és Szalay Csongor (a Toy story Andyje). Ők avatják be a gyerekeket a szinkronizálás titkaiba, a filmszínésznek készülők pedig azt is megtanulhatják, hogyan készüljenek fel egy szereplőválogatásra.

macskafogo_mesekep_meseonline_600x408.png
Macskafogó

A fesztiválon felújított formában vetítik a Macskafogót, a Keménykalap és Krumpliorr gyerekfilmet, valamint a hivatalos mozipremiert megelőzően a Vízipók-csodapók egészestés változatát. Idén gyerekfilmes szakmai programokat is tartanak, hogy segítsék a magyar gyerekfilmek gyártásának fellendülését.

A nyitónapon mesterkurzust tartanak, emellett elsőfilmes írótalálkozót, amelyen az elmúlt évek legnépszerűbb gyerekkönyveit mutatják be az írók a filmes alkotóknak és producereknek.

A versenyprogramban összesen 50 rövid gyerekfilm versenyez többek közt Kanadából, Iránból, Brazíliából, Kínából, Malajziából, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Németországból. A 11 magyar rövidfilm között M. Tóth Géza, Rofusz Ferenc, Szederkényi Bella és Gelley Bálint legújabb animációit is bemutatják.

A nemzetközi versenyben a legjobb élőszereplős, animációs és dokumentumfilmet Aranymókus-díjjal jutalmazzák. A legjobb magyar gyerekfilm 500 000 forinttal járó díjáról a Cinemira héttagú gyerekfilmes zsűrije dönt.

Bővebb információ a fesztiválról itt olvasható.