15_eves

2019.06.12

Egy törékeny balerina, egy dinoszaurusz, egy igazi nehéz fiú, egy gólyalábas, egy magányos herceg és egy foltos méregzsák – ők a Természettudományi Múzeum új, Porondon a kiválasztottak című kiállításának fellépői. Érkezik még egy savanyú és egy bársonyos finomság, a porondmester pedig egy kék szmokingba öltözött, elegáns rovar lesz.

_D0A9621_Copy


Ütős lett a Természettudományi Múzeum új kiállítása, amelyen az év fajai mutatkoznak be a látogatóknak, a tárlat rendezőinek ugyanis sikerült kilépniük a sablonok közül: a tankönyvszerű ismertetéseken túl interaktív játékokkal, látványos megoldásokkal és klassz keretbe foglalva hozzák közelebb a gyerekekhez a kiállítás alanyait.


A 2019-es év fajait bemutató tárlat tulajdonképpen egy cirkuszi előadás, amelynek sztárfellépői a galenit, a komloszaurusz, a vörösszárnyú keszeg, a gólyatöcs, a sajmeggy, a magyar zergevirág, a havasi cincér, az eurázsiai hiúz, a bronzos vargánya és a foltos szalamandra. A listát látva úgy érezhetjük, hogy e fajok nagy részét jól ismerjük, azonban a kiállítás számos olyan érdekességre is ráirányítja a figyelmet, amely biztosan újdonságként fog hatni.


_D0A9627_Copy


A hiúzról lehet, hogy tudjuk, hogy magányosan él, és hogy főként alkonyatkor kezdi a napját, de azt már lehet, hogy nem, hogy a ‘80-as évek óta hazánkban is újra megtalálható és szaporodik is, főként az Északi-középhegységben. A foltos szalamandráról köztudott, hogy a háta közepén található pórusmirigyei az ember számára is mérgező váladékot termelnek, de az új információ lehet, hogy Európában két ázsiai gombafaj megjelenése is veszélyezteti a fajt. A vörösszárnyú keszeg tipikus balatoni hal, ezt tudjuk, de vajon azt is, hogyan ívik?


A kiállításon kiderül az is, honnan kapta a nevét a sajmeggy, hogy mi a különbség a gólyatöcs, a fehér gólya és a gulipán között, valamint az is, hogy a Kárpát-medence legszebb bogara, a havasi cincér nemcsak kinézete, hanem fejlődése miatt is különleges.


_D0A9589_Copy


A népszerű fajokon túl kevésbé ismertekkel is találkozunk a tízes listában. A komlosaurus lábnyomai Magyarország területén az első, dinoszauruszok jelenlétére utaló nyomok voltak. A tárlaton alaposan megismerjük a galenitet is, ezt a nehézfiút, amely az ólomnak és az ezüstnek is a legfontosabb érce, valamint a törékeny balerinát, a magyar zergevirágot, amelynek nagyméretű sárga virágait csak rövid ideig csodálhatjuk meg, elvirágzás után hamarosan visszahúzódik föld alatti, gumós gyöktörzsébe. Végezetül pedig az is kiderül, hogy a bronzos vargánya ehető vagy mérgező-e.


A tárlat egyszerre informatív és interaktív is. Szinte minden egységben találunk valamilyen játékot, amely egyszerre szórakoztat és ad át új információt az adott fajról. Az eurázsiai hiúznál szerepel egy pároztató, ahol az adott macskafélét kell összepároztatni bundájának mintázatával. Hasonló játék van a gólyatöcsnél, ahol a különféle gólyák csőreit, lábait kell megkeresni.


_D0A9607_Copy


A bronzos vargányánál szét kell válogatni a kártyákon szereplő gombákat, aszerint, hogy melyik ehető, melyik mérgező, a sajmeggynél pedig el kell helyezni a növényeket egy idővonalon, aszerint, hogy melyik hónapban érnek.


A magyar zergevirágnál sárga virágokból álló memóriával játszhatunk, a havasi cincérnél kirakhatunk egy bükkfát, a szalamandránál a foltokat pakolhatjuk rá az állatkára. A keszegező egy keszegfajokat ismertető játék, a dínólábnyomozónál pedig kiderül, hogy a nyomok mit árulnak el a komloszaurusz haladásáról.


_D0A9578_Copy


A galenitnél ugyan nincs játék, viszont a hozzá kapcsolódó vitrinben ezerféle megjelenési formában találkozunk vele: kőzetként, ólomkatonaként, légpuskalövedékként, színezőanyagként, ólomüvegként és egyéb formákban is.


A bronzos vargányánál még egy izgalmas receptleírást is kapunk. A hiúz koponyáját össze lehet vetni a vadmacskáéval és a tigrisével, a sajmeggynél egy fakönyv is szerepel, a foltos szalamandránál pedig egy formaldehidben tartósított példányt is alaposan megszemlélhetünk.


_D0A9610_Copy


Hasonlóan érzékletes, amikor a havasi cincér egyes szárított példányaival találkozunk, és igazán szépek azok a préselt zergevirágok, amelyeket szintén meg lehet tekinteni ebben a kiállításban.


És bár a legtöbb faj modellként, kitömve, tartósítva vagy lenyomatként szerepel ezen a a december 30-ig látható tárlaton, a végére kapunk egy élő példányt is: egy akváriumban úszkáló keszeggel nézhetünk farkasszemet.


Kocsis Katica

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

ART_LABEL

2019.08.17

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényeként vonzó célpont: tavaly több mint félmillió embert látott vendégül a Hajógyári. A számos külföldi országból érkező fesztiválozót elsősorban a világhírű előadók koncertjei csábítják hozzánk, ám nem érdemes elmenni a Sziget kínálta további programok és élmények mellett sem. Az Art Label Budapest sátrában töltöttem két és fél napot.

barokk_randevu_denes_viktor_res

2019.08.16

Bach ritkán felcsendülő világi kantátáját, a Phoebus és Pánt mutatják be augusztus 24-én a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Barokk randevú programjában felcsendülő előadás az emelkedett és hétköznapi művészet párharcáról szól. Dénes Viktor rendező úgy véli: a lényeg, hogy életre keljen a koncertterembe álmodott történet a színpadon.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma