NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.03

Szentendre mindig jó választás, ha pedig még koncerteken, beszélgetéseken és kiállításokon is részt vehetünk, kevés jobb programot találhatnánk a nyár végére. A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválon színpadra lépett a hazai könnyűzene néhány prominens képviselője. Velük beszélgettünk arról, hogy érzik magukat a fesztiválon, meg úgy egyáltalán, a bőrükben.

THE KEEYMAN/ SZABÓ GYULA, BURUCS SZABI, TEKNYŐS KRISZTIÁN

bozo
Fotó: Komróczki Diána

Gyakran jártok Szentendrére?
Gyula: Az túlzás, de mindig jó! Szeretem ezt a helyet, két éve voltunk a Művésztelep egy kiállításán Szabival. Ha átlagolva nézem az egész életemet, 10 évente jövök, azaz az elmúlt 3 évben voltam.

Mindegyikőtök játszik több zenekarban is, min dolgoztok mostanság?
Gyula: A Bozo formációba írtam kilenc új számot, ősszel szeretném felvenni az új lemezt. A Keeyman vinylen 3 éve dolgozunk, most derül majd ki, kapunk-e rá pénzt. Az utóbbi években nem tettünk túl sok energiát a zenekarba, de ha megkapnánk a támogatást, az komoly motivációt adna. Amióta nem Budapesten élünk mindannyian, nehezebb a közös alkotás. Szabi Cserszegre költözött, én Balatonlellére, innen járunk be próbálni Budapestre. Rozsiék ráadásul most mennek amerikai turnéra a Patkarozsdával!

Mi a helyzet a többi formációval?
Szabi: A Néhai Báránnyal nyertünk támogatást, és most a Hangfoglaló pályázatán dolgozunk októberig, izgatottan várjuk az eredményét. Illetve én benne vagyok a VAN filmzenekarban, hamarosan felveszünk öt új számot – olyanokat, amik nem kötődnek filmhez.
Krisztián: A Skeemersben Gyula után most én dobolok, most forgattunk új klipet, ami valószínűleg szeptember környékén jön ki – remélhetőleg úgy, hogy tudjunk jelentkezni a Klipszemlére vele. Emellett fellépünk a BUSH-on is.
Gyula: A Robotok pedig szerelemprojekt, akkor foglalkozunk vele Püspöki Petivel, ha épp van időnk. Talán télen írunk új dalokat.

Kinéztetek valamilyen programot a mai napra?
Szabi: Ez a koncertünktől és az energiánktól függ, de a Tudósok koncert és a gasztrofesztivál érdekel.

BELMONDO/ CZUTOR ZOLI

unnamed

Gyakran jársz Szentendrére?

Gyakorinak nem mondanám, de pár havonta kijövünk a családdal, van itt néhány kedvenc éttermünk. Ha megyünk a Dunakanyarba, rendszerint útba ejtjük a várost, imádom a hangulatát. Azt azért nem mondom, hogy élnék itt hosszútávon, úgy érzem, életvitelszerűen nem illenék bele ebbe a közegbe.

Megnéztél valamilyen koncertet a fesztiválon?
Nem gyakran nézek koncerteket. Persze a nagy ikonok és a barátaim bulijaira ellátogatok, de mivel évente van 50-60 fellépésem, kikapcsolódásként nem feltétlenül ezt választom. Szívesebben megyek pecázni és bográcsozni a haverjaimmal.

Milyen élmény volt a La Petit Kávézóban játszani?
Nagyon jó! Nem tudtam, milyen lesz a helyszín, így nem hoztam fix műsort. Ilyenkor írok egy nagyjából 30 dalból álló számlistát, és ahogy figyelem a közönség reakcióit, spontán döntöm el, mi következzen. Nagyon szeretem ezt a felállást, rengeteg lehetőséget és izgalmat rejt magában. A fesztiválokon mindig fix, előre összeállított műsort játszunk a Belmondóval, a két élmény összehasonlíthatatlan úgy szakmailag, mind emocionálisan.

Min dolgozol most?
Gyorsan csinálnom kellene egy Belmondo-lemezt és egy szólólemezt – a pályázatok miatt most jobban szorít az idő – van a telefonom 20-30 dalötlet az elmúlt másfél évből. Májustól augusztus 20-ig a Debreceni Virágkarnevál záróeseményén dolgoztam, én voltam a zenei rendező, tizenhat magyar nyelvű slágert hangszereltünk újra egy 11 tagú zenekarral. Színészek, zenészek, 1500 táncos segítségével készült el a produkció. Nagyon élveztem, bár baromi nagy kihívás volt a folyamatos egyeztetés, a munka összeszervezése.


BAGOSSY BROTHERS COMPANY/ TATÁR ATTILA

bagossy

Gyakran jársz Szentendrére?
Szentendre számomra egy érdekes hely. Korábban Erdélyben éltem, és ez volt az első hely, ahol a családommal megszálltunk egy budapesti kirándulás során. És itt él a nagyobbik fiam keresztanyja, hozzá ellátogatunk minden évben.

Megnézel valamilyen programot a fesztiválon?
Nagyon intenzív időszak áll mögöttünk, ezen a héten ez a második koncertünk, és még lesz kettő! Hétköznap mindig rápihenünk a következő bulira, úgyhogy sajnos nem nagyon jut időnk másra. De ha a kezembe kerül a programfüzet, vagy Facebookon belefutok, általában megnézem. Sokat elárul a rendezvényről, és jó tudni, hogy milyen jellegű eseményen veszünk részt; zenei jellegű, vagy tágabb, összművészeti program lesz.

Hány koncertetek volt az elmúlt hónapokban?
Ha júniustól számolom, több mint 40. Tavasszal lemezemutató koncertet adtunk, a május is intenzív volt, és a szeptember sem lesz más. Októberben és novemberben megkezdődik a szimfonikus turnénk, így ez eddig a Bagossy legintenzívebb éve, csúcsra járatjuk a bandát.

Min dolgoztok most?

Tavasszal jelent meg a harmadik lemezünk, de az alkotás nem áll meg. Nemsokára stúdióba vonulunk, és felveszünk három új dalt, amik közül remélhetőleg kettőt már idén láthat és hallhat a közönség, ugyanis klipet is készítünk. Ha minden igaz, 2021 tavaszán jön ki az újabb nagylemezünk.

RICSÁRDGÍR/ PAPP ÉVI

eva
Fotó: Gergely Eszter


Gyakran jársz Szentendrére?
Ki szoktam biciklizni kávézni a Kacsakő nevű helyre. A Ricsárdgírben pedig többen is szentrendreiek, itt alakult a zenekar.

Ennek köszönhető talán, hogy ilyen otthonosan mozogtak a koncerthelyszínen? Lacinak „kiállítása” nyílt, te meg jósdát üzemeltetsz.

Igen. Laci nem fest, én pedig nem vagyok jós. Ez már hagyomány nálunk, nyár végén mindig kitelepülünk ide a zenekarral, és már a koncert előtt lehet velünk játszani. Tavaly például egy nagy, vízzel teli medencéből kellett almákat kihalászni foggal. Aki a legtöbbet kiszedte, az nyert koncertjegyet.

Milyen volt az idei fesztiválszezon?
Rengeteg koncertünk volt. Folyton azt vettem észre, hogy a Ricsárdgír buszban röhögök. Voltunk vagy 15 helyen.

És mit terveztek a következő hónapokra?
Ez a nyárzáró koncertünk, és lesz egy csomó vidéki bulink is. Együtt turnézunk majd a Bohemian Betyarssal, és szeretnénk albumot, klipet, filmet is. Szóval a szokásos tervek terítéken, és bízunk benne, hogy legalább a fele megvalósul.

És mikor lesz olyan új szám, amiben te énekelsz?
Üzenem a Ricsárdgírnek, hogy minél előbb legyen, különben soha többet nem látnak.


Takács Dalma

Kulcsszavak:

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

Toth_Roland_-_Bela

2019.09.16

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF napot szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész napos rendezvényen a fesztivál díjazott alkotásaival is találkozhat a közönség.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma