15_eves

2019.08.04

Nem tudod, hogy milyen egy művésztelep, de szívesen megnéznéd? Megismernéd a szentendrei festőművészeti hagyományokat, vagy ki is próbálnád magad festőként? A nyár utolsó hétvégéjén a fűben ücsörögve hallgatnád meg Mörköt, vagy éppen a színpad előtt tapsolva a Blahaluisianát? Az ArtKert összművészeti fesztiválon minderre lesz lehetőséged augusztus 30. és szeptember 1. között.

_D0A5010_Copy

Második alkalommal szervezi meg az ArtKert összművészeti fesztivált a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Három napon át kortárs találkozások, könnyűzenei koncertek várnak mindenkit.


Három kiállítás kapott helyet a fesztiválon. A kortárs magyar fotográfiában köszön vissza a mozgásművészet a MANK Galériában a TáncKépek című tárlaton, amelyet Eifert János fotóművész rendez meg.
A Szentendrei Régi Művésztelepen a Szobrok a kertben című kiállításon tizenegy szobrászművész alkotása tekinthető meg. Az idén először, de hagyományteremtő szándékkal megrendezett nyári szobrászati tárlaton természet és művészet egyszerre van jelen.

Ideiglenes kiállítást nyit a Művésztelep Jeges Ernő Műtermében a Cseh Tamás Archívum is, hiszen fotókból, grafikákból, plakátokból készült válogatással, valamint archív felvételekkel idézi meg az énekes életútját.

_D0A5194_Copy

 

Az esti programok között könnyűzenei koncerteket találunk: fellép augusztus 31-én a Carson Coma, a Mörk és a Blahaluisiana. Utóbbi már nemcsak határon innen, hanem külföldön is szerencsét próbált: koncerteztek Erdélyben, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, de a Tallin Music Week-en és Hágában is bemutatkoztak.


Szeptember 1-jén Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamást idézi meg. Az ikonikus dalok mellett elhangzik néhány részlet a készülő életrajzi regényből is.

 

Az augusztus 31-ei és szeptember 1-jei művészeti sétán, a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva útba ejthetjük Szentendre kultikus helyszíneit, melyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is felelevenítik: szó lesz a Ferenczy-család Szentendréhez fűződő viszonyáról, és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. A Régi Művésztelepen műteremlátogatáson személyesen is megismerhetjük az ott alkotó festőművészeket.

_D0A5986_CopySzeptember 1-jén három költő, író vall a kerthez, illetve saját belső kertjükhöz fűződő kapcsolatáról. A beszélgetés során az alkotók felolvasnak műveikből, az estet pedig megzenésített versek teszik teljessé Farkas Wellmann Éva költő, a Bárka online szerkesztője, Novák Zsülett író és Király Farkas költő, író, az Irodalmi Jelen szerkesztője társaságában, Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadó vezetésével.

 

A programkínálat mellett művészeti workshopok várják az érdeklődőket: Knyihár Amarillával, a Szentendrei Régi Művésztelep festőművészével például festeni tanulhatunk, de készíthetünk magunkról üveglapra készült fotót, alkothatunk ékszereket újrahasznosított anyagokból, és részt vehetünk a fesztivál óriásmontázsának megalkotásában is.

blaha
Blahalouisiana
Fotó: Sinco

A Művészetek Völgyében bemutatkozó Műgyűjtés másként programban most Fedezd fel Szentendre kincseit! címmel a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen szentendrei kincskeresésre indulhatunk. A családi kalandjátékban értékes ajándékokért szállhatunk versenybe, miközben az ÚjMűhely Galériát, a Vajda Múzeumot, a MűvészetMalmot és a Szentendrei Régi Művésztelepet látogathatjuk végig.

Az Úton van a Cziffra Központ programsorozat részeként színházi előadás is várja a látogatókat: Horváth Kristóf „Színész Bob” és társulata Cigány magyar című előadását állítják színpadra. A Csapatépítő színházi tréning magyar állampolgároknak alcímet viselő előadás sikeres hazai bemutatót és több berlini előadást követően a szentendrei MANK Galériába érkezik. A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai a társadalom egészét megszólító rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után ezúttal saját emlékeiket dolgozzák fel egy előadásban.

cigany-magyar-tudas-hatalom-mentocsonak-egyseg-474-279-127704
Cigány magyar

A koncertek mellett a MANK égisze alatt működő Hangfoglaló Program hozza el Horváth Gergő rádiós műsorvezető Lemezjátszó Classic című műsorát a Fő téren található ÚjMűhely Galériába.

Az ArtKert összművészeti fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva program részeként valósul meg

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma