kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.07.01

Sokan felelősek abban, hogy ez megtörténhetett, nemcsak a politikai rendőrség alkalmazottai. Magyarok követtek el bűntettet magyarok ellen, pedig sokan rá sem voltak kényszerítve – mondja Cserhalmi Dániel, a Csengőfrász című regény írója. A hiteles, krimiszerűen építkező mű a Rákosi-korszak politikai rendőrségének máig feltáratlan történetét mutatja be, a hírhedt figurák mellett az ÁVH-s nyomozók hétköznapjait is.

AVH_eskutetel
A Magyar Vagon- és Gépgyár (MÁVAG) dolgozói csapatzászlót adományoznak a Belügyminisztérium Államvédelmi Hatóságának 1949-ben. Az állomány eskütétele
Forrás: Fortepan


Milyen képeket őriz a diktatúráról?

Én a Kádár-korszak gyermeke vagyok. Egy-egy emlék él bennem, például a kisdobos-avatás. A jeles alkalomból megjelentek a katonák és az igazgató az egybegyűlt diákság előtt, nagyon ünnepi volt a hangulat. Számomra nagy csalódást okozott, hogy az én nyakkendőmet a katonák helyett az igazgató kötötte fel. A szocializmusból, mint jelenségből, keveset éltem meg, és az a néhány emlékem is elmosódott az évek alatt.


pince_1pince_2

ÁVH-pince a Belgrád rakpart 5. szám alatt. Dr. Kutrucz Katalin felvételei


A regényben pontos helyszínek is megjelennek. Mindegyiken járt?

Igen, a regényben szerepeltetett helyszínek nagy részén megfordultam. A regényben szereplő Szabados Imre százados lakása például egy magánlakás, szemben vele szoktam ebédelni. Rákosi budai villájában is voltam, ahol a több évtizede ott élő, idős bácsi vezetett körbe. Ha valaki történelmi regény írására adja a fejét, nem árt, ha előtte mindennek pontosan utánajár.


AVH_2
Egyenruhások
Forrás: Fortepan

 

Levéltári kutatásokat is végzett, szemtanúkkal is beszélgetett. A hivatalosan szerzett információk és a személyes vallomások fedték egymást?

Szervesen nem része a regénynek, de a Recski Szövetségben több, Recsket megjárt túlélővel találkoztam. Egyikük azt állította, hogy nem egy ellenállási szervezkedésben részt vett, melyről például az ÁVH nyomozói nem tudtak, ugyanakkor a történészek ennek az ellenkezőjét bizonyították. Több oral historyról mostanáig nem került elő pontos levéltári adat, úgy vélem, a vallomások nem mindig feleltek meg a rendelkezésünkre álló dokumentumoknak. Ettől függetlenül minden szükséges információt igyekeztem begyűjteni a regény hitelessége érdekében.


Peter_Gabor
Az ÁVH rettegett főnöke, Péter Gábor
Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótár

 

Mennyire ásta bele magát az információkba?

Nem az információk mélysége, hanem a sokrétűség volt az elsődleges, tehát az, hogy több apróságot építhessek be a regénybe. Az ÁBTL (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára – a szerk.) abban volt segítségemre, hogy letartóztatási jegyzőkönyveket és egyéb értékes dokumentumokat nézhettem át.

 

Cserhalmi_Daniel_1
Cserhalmi Dániel
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Regényt írni ebből a témából elsőre kockázatos vállalkozásnak tűnik. Nem tartott attól, hogy nem sikerül?

Dehogynem! Ezért írtam jegyzeteket a munka során. Fejezetről-fejezetre vezettem a jegyzeteim, pontosan láttam, mi lesz a következő, rám váró lépcsőfok, tudatosan, precízen dolgoztam. Addig egy betűt nem írtam le, amíg nem láttam magam előtt, hogy jutok el az első oldaltól a történet végéig.

 

avh
Államvédelmisek menetelése a Dózsa György úton 1950 április 4-én
Forrás: múlt-kor


Szabados Imre alakja a szerzett információkra épül?

Az ő alakja abszolút fiktív. Ugyan olvastam ÁVH-s nyomozók aktáit, de azokból a személyiségük nem jött át, ezért teljesen a fantáziámra hagyatkoztam.

 

Nem érezte nyomasztónak, hogy a regényben mozgatott ÁVH-sokkal és áldozatokkal úgymond egy légtérbe került?

El kellett képzelnem, milyen lehetett az a munka, amit nem biztos, hogy szívből csináltak, hanem azért, mert túl akarták élni a rendszert. A mi családunk szerencsére kimaradt a Rákosi-rendszer borzalmaiból, saját magamra voltam utalva, hogy az elnyomottak fejével gondolkodjam, azonban végig megtartottam a kellő távolságot, hogy tisztán átlássam a helyzetet. Épp ezért nem az érzelmek határozták meg a regényírást, hanem inkább a jegyzeteim alapján felépített logika.


Csengofrasz

 

Az ÁVH mindvégig olajozottan működött. Ezért felelős a magyar társadalom?

Azt gondolom, hogy nagyon sok ember tehető felelőssé azért, amiért ez megvalósulhatott, még azok közül is, akik közvetetten nem álltak a politikai rendőrség alkalmazásában. Az a legszörnyűbb az egészben, hogy itt magyarok követtek el bűntettet magyarok ellen, annak ellenére, hogy sokan még rá sem voltak kényszerítve erre. A Rákosi- és a Kádár-korszak ismeretében azt gondolom, hogy a hétköznapi emberek is hozzátettek ahhoz, hogy egy-egy korszak működhessen.


Cserhalmi_Daniel_4

 

Ezek a hétköznapi emberek bűnösök vagy felelősök?

Valószínűleg mindkettő. Hogy milyen mértékben felelősök, nehéz kérdés. Nagyon jól tudták, az országban milyen folyamatok mennek végbe, tisztában voltak vele, milyen áron és hogyan érvényesülhetnek ebben a korszakban, és mi biztosítja a túlélésüket.


Mit gondol, miért nincs több szépirodalmi mű az ÁVH-ról?

Egyrészt eléggé kényes a téma, sokan féltek hozzányúlni, másrészt megeshet, hogyha ezeket a témákat elővesszük, ki tudja, milyen hatást gyakorol a jelenre, nem-e okoz sérelmet az ÁVH-sok leszármazottjainak. Nyilvánosságra hozhatunk dolgokat, de vérpadra küldeni a tetteseket ennyi idő után, nem biztos, hogy a legjobb döntés.


lefuggonyozott_autok
Két, lefüggönyözött fekete autó
Forrás: Fortepan


Iskolákban is bemutatta a Csengőfrászt?

A ráckevei Ady Endre Gimnáziumban mutatkozhattam be alternatív irodalomóra keretében. Müller Rolf történész röviden bemutatta az ÁVH-t, én pedig néhány pontban felvázoltam a könyvem, de éreztem, a diákok nem elég nyitottak rá. Mi másért, ha nem azért, mert nem olvasták. Ezért praktikához folyamodtam.


Cserhalmi_Daniel_portre


Felolvastam a könyv elején közzétett, két gyerek Rákosi Mátyásnak írt levelét, akik azért fordultak kétségbeesésükben a diktátorhoz, mert a szüleiket elvitte a fekete autó. Ez már hatott, utána érdeklődést mutattak a téma iránt. Ha megfelelő utakon közelítünk a fiatalokhoz, nem lesz nehéz megfogni őket.

 

Ayhan Gökhan

reich_karoly

2019.07.22

Megesett már veled, hogy egy könyvet nem a tartalma, hanem a benne található grafikák miatt vettél a kezedbe? Hogy egy borító annyira elbűvölt, hogy csak amiatt megvásároltad a kötetet? Idén első alkalommal illusztrációs fesztivált rendeznek, melyre konkrét szövegre reflektáló képalkotásokkal lehet pályázni. Az irodalmi illusztrációk kiállításában és díjazásában a Petőfi Irodalmi Múzeum is részt vállal. Révész Emese művészettörténésszel beszélgettünk.

tn496c0

2019.07.22

Idén október 4–13. között 16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapest fesztivált, Magyarország legnagyobb designeseményét, melynek fő célja a tervezők és a vállalkozások együttműködésének ösztönzése, valamint a szemléletformálás.

_D0A0078_Copy

2019.07.22

A tudomány és a művészet kapcsolata évszázadok óta inspirálja az alkotókat, az innovációk hatása pedig még sohasem volt ennyire kézzelfogható, mint napjainkban. A szentendrei MANK Galériában kortárs művészek naprakész reakcióiból és kísérletezéseiből nyílt kiállítás, melyről a tárlat kurátoraival, Cserhalmi Luca esztétával és Roskó Mária iparművésszel beszélgettünk. Interjú.

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál. A szakemberek szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak. A mecset az Izrael földjén végbement kulturális és vallási változásokról is tanúskodik, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításáról.

A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet szervezésében Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel nyílik kiállítás ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Az összeállítás a 2019-es Székely Vágtán rendezett kiállításon volt látható először, mely betekintést nyújt a Mikes-ménes évszázados hányatott történetébe az 1700 évektől az első világháborúig, valamint a háromszéki gazdák lovas életébe.

Mozart szülővárosában különböző helyszíneken megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Fesztivál. Míg a 43 napos fesztivál fizetős koncertjeire akár 440 euróba (143 ezer forintba) is kerülhetnek a jegyek, a szombati programokért, köztük barokk és kortárs zenei koncertekért, nem kellett fizetnie a nézőknek. A Salzburgi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb előadóművészeti eseménye. Az idei programban 42 opera, 55 színházi előadás és 81 koncert szerepel. A szervezők 237 ezer jegyet kínálnak a közönségnek.

A Catherine Deneuve, Juliette Binoche és Ethan Hawke főszereplésével készült filmnek ez lesz a világpremierje, és a versenyprogramban is indul a filmfesztiválon. A japán-francia koprodukciót múlt év őszén tíz héten át forgatták Párizsban. A film egy család történetét mutatja be, a történet egy lakásban játszódik. A 76. velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik.

Kovács Péter alkotásainak fókuszában az emberalak, az emberi test áll, amelyet a festészeti és grafikai eszközöket egyszerre alkalmazó, a szín és a vonal együttes kifejező erejére alapozott, expresszív hangvételű kompozíciókban jelenített meg. A nagyméretű, esetenként diptichonokká, triptichonokká alakított művek mellett fontosak művészetében azok a kisméretű, feljegyzés szerű füzetlapok, "firkafélék" is, amelyeket a művész állapotrajzoknak nevezett. Az egyedi kompozíciók, a rajzok mellett az 1990-es évektől sokszorosított grafikákat, litográfiákat és rézkarc-hidegtűket is alkotott.

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma