NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

EmlekAlomKutyaVilag__6


Mikor fedezte fel azt a páratlan képi világot, amit gyűjteményéből kiállított műveken láthatunk?

Dokumentumfilm-rendezőként 1992-ben kaptam felkérést, hogy készítsünk egy romákról szóló dokumentumfilmet. Miközben szisztematikusan jártunk helyszínről-helyszínre, és megismertem testközelből a roma közösségeket, rádöbbentem, hogy én teljesen mást tudok róluk, mint ami a valóság. Ekkor éreztem, mekkora lehetőséget jelent, hogy kamera van a kezemben. Ha ezeket az embereket meghallgatom és felveszem, akkor tovább tudom adni tapasztalataimat másoknak is, hogy egy teljesebb és igazabb képet kapjanak a romák világáról. Mert ez tényleg egy másik világ. Innentől kezdve több dokumentumfilmet is készítettem róluk.


EmlekAlomKutyaVilag__4


Rögtön kiderült, mennyire hiányos eddigi bemutatásuk: nincsenek róluk ismeretterjesztő filmek, sem a művészetükről, sem az irodalmukról. Talán csak a zenéjükről rendelkezünk valamiféle tudással. Számomra ez a téma kimeríthetetlen forrás lett. Így ismerkedtem meg ezekkel a képzőművészekkel, és megmondom őszintén, teljesen beleszerettem képeikbe.


Koszeghy_Edit
Köszegi Edit


Ekkor született meg a roma galéria ötlete?

Fokozatosan alakult ki. Én szinte azonnal fontosnak tartottam, hogy kiállításokat is szervezzünk nekik. A Néprajzi Múzeum Szluhai Péter vezetésével el is kezdte gyűjteni a roma képzőművészeti alkotásokat, de ezek nagy része – mivel ez az intézmény gyűjteményét képezte – raktárba került. Nagyon kevés lehetőség volt akkoriban a bemutatásukra.


Én pedig azon gondolkodtam, hogy miként tudnánk kiállítani és értékesíteni is ezeket az alkotásokat. Így kerültek lassan hozzám a festmények, és egyszer csak tele lett velük a lakásom. Az emberek pedig közben megtudták, hogy nálam beszerezhetőek ezek a művek.


EmlekAlomKutyaVilag__megnyito
Az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás megnyitója


Egyfajta lakásgaléria kezdett el így működni?

Igen, de ez az intézményesülés akkor még egyáltalán nem volt egyértelmű. A Magyar Nemzeti Galériában 2007-ben volt egy nagy roma kiállítás, ahol a mi festményeinket is bemutatták. Majd egyre több tárlat szervezésében vettünk részt. Végül 2011-ben döntöttük el, hogy megnyitom a lakásomat, mint lakásgalériát. Ekkor fordulópont következett: abban az évben az Art Marketnek kiemelt roma tematikája volt. Innentől nagyon komolyan vették, hogy van egy cigány galéria, és mi is elkezdtük nagyon komolyan venni magunkat.


Azóta rengeteg kiállítást csináltunk külföldön is: Párizsban, Passauban, Londonban jártunk, tavaly pedig New Yorkban állítottuk ki roma festőnők műveit. Tulajdonképpen azok a képek láthatóak most itt a szentendrei MANK Galériában.


EmlekAlomKutyaVilag__1


Mit jelent a festőnők számára az ismertség, a külföldi lehetőségek?

Nagyon fontos számukra minden kiállítás, és a lehetőség, hogy tudjuk értékesíteni a műveiket. Van ezzel kapcsolatban egy nagyon kedves történetem. Egyszer Rómában szerveztünk kiállítást, én két héttel a megnyitó után visszamentem a galériába. Szombat délelőtt, váratlanul toppantam be, és azt tapasztaltam, hogy színültig tele volt a kiállítóhely. Rengeteg fotót készítettem, hogy megmutassam a művészeknek, mennyien szeretik a festményeiket.


EmlekAlomKutyaVilag__2


Milyen női nézőpontok jelennek meg a mostani kiállításon bemutatott festményeken?

Egyrészt egyértelműen tükröződik ezeken a képeken, hogy nők festették őket, akik a saját szemszögükön keresztül mutatják be a világot. Másrészt mindegyik teljesen másmilyen. Olyan ez, mint egy tarka virágcsokor. Egyetlen dolgot tartok közösnek bennük: azt, hogy nagyon őszinték. Nem tetszelegnek, nem próbálnak meg érdekesek lenni, azt festik meg, amit elképzeltek és fontosnak tartanak. Ezeket a képzőművésznőket éppen ezért nagyon-nagyon lehet szeretni. Mindegyikük hihetetlen őszinte és izgalmas személyiség.


EmlekAlomKutyaVilag__3


A kiállítás megnyitása egyben a Cziffra Központ eseménysorozatának beharangozója is volt. Hogyan látja Ön a képzőművészet helyét ebben a programban? Ott is lesznek majd hasonló kiállítások?

Nagyon remélem, hogy minél szebb és nagyobb helyet kap majd benne a képzőművészet is, mert rengeteg bemutatnivaló festmény van még az én magángyűjteményemen kívül is, amit a közönségnek látnia kell!


Sipos Tünde


Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

További képek a kiállításról galériánkban láthatóak.

 

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

foter-fesztival_R

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma