noisebox_600x537.png
Noise Box

A Bartók Béla út-Karinthy Frigyes út?BME vonala a budapesti kortárs művészet új Bermuda-háromszöge: egyre több art projekt és műterem költözik a Bartók-negyedbe, az Ablak a Bartókra fesztiválon pedig progresszív, egyedi látásmódú alkotók hívják fel a figyelmet a helyi nevezetességekre. A fesztiválon vezetett séták, programok és művészeti események várják az érdeklődőket, bízva abban, hogy a közösségi élmény teremtése mellett fókuszba kerülhetnek a környék értékei, lokális sajátosságai is.

A május 30-án startoló Ablak a Bartókra fesztivál programjai közül kiemelkedik a Let it Be! art agency szervezésében megvalósuló Secret Mapping Experiment első önálló kiállítása, a Secret Spheres, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációja, a Noise Box.

Besnyő Dániel 14 évvel kezdett mappinggel, azaz fényfestéssel foglalkozni, és az elmúlt évek során olyan extrém helyszíneket öltöztetett fénykosztümbe csapatával, mint egy 1700 méter magasan álló monstrum építmény, egy lezárt katonai terület vagy az Aggteleki cseppkőbarlang. Animációival szeretne új jelentést adni az elfeledett, kihasználatlan tereknek, ezért a történetükből inspirálódva mindig egyedi, megismételhetetlen fényvetítéseket készít számukra. Munkássága során most először rendez tárlatot az eddigi akciókon készült fotókból, ám ezt is rendhagyó módon mutatja be a Bartók-negyed egykori Dekoráció kárpit nagykereskedésben. A közel 400 négyzetméteres loft-labirintusban egy játékos installáción fedezhetik fel az érdeklődők a szobákban elrejtett felvételeket.


0_last_king_insta1_600x399.png
Secret Mapping

"A Bartók-negyed helyszíne hozza magával a saját sztoriját. A kárpit nagykereskedés valaha fontos funkciót töltött be, azonban elhagyatottá vált, és ma már senki nem ismeri a jelentőségét. Ez a teljesen indusztriális, régi tér új funkciót kap, és teret ad egy kiállításnak. Korábban soha nem volt még Secret Mapping kiállítás, az installáció is erre a helyszínre és alkalomra jön létre" -  mesélte Besnyő Dani. ?Ezúttal a képekhez igazítjuk a helyszínt: ahogy a Secret Mapping vetítéseknél történik, úgy a kiállítás állomásain is végig lehet majd menni, így a résztvevők maguk fedezik fel a képeket.

A Noise Box kipróbálásához nem kell felfedező útra indulnunk, itt szimplán a ritmusérzékünkre és a gátlásaink levetkőzésére lesz szükség. Az ország egyik legismertebb vizuális műhelye, a Kiégő Izzók az egykori Szonáta kávézóba költözik, hogy Kairó és Berlin után a budapesti közönségnek is bemutassa interaktív videóinstallációját. A látogató a térben elhelyezett analóg dobfelszerelés segítségével programozott virtuális valóságot működtethet, ami a hangszer megszólalásának ütemére változik. Ahogy püfölni kezdjük a dobot, az elhagyatott épület újra élettel telik meg: három falra 240 fokban vetül az animáció, az egyszemélyes "koncerttel" pedig végtelenített, megismételhetetlen és személyes filmet hozhatunk létre. A május 30-ai megnyitón a Korgot zenekar mutatja be az installáció működését.


noisebox1_600x400.png
Noise Box

Ez olyan, mint a Nagy üveg Duchamptól. Finally unfinished, folyamatosan változik. Bárhova visszük, más a felület, mások a jelenetek, a generatív animációk is. Gyakorlatilag nem lehet kétszer ugyanazt létrehozni, folyamatos kísérletezés zajlik. Mindig a legújabb, leginnovatívabb ötleteink kerülnek bele" -  fejtette ki a Noise Box megálmodója, Kitzinger Gábor "Azt szeretnénk elérni, hogy engedjék el magukat az emberek, menjenek le gyerekbe, és adják ki azt, ami bennük van. Ez olyan, mint mikor kicsiként azzal idegesítetted anyukádat, hogy doboltál az edényeken, miközben ő főzött. Ez ugyanolyan, csak sokkal hangosabb, nagyobb és energikusabb - és senki sem szól rád érte."