kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.04.01

A szocialista szürrealizmus titokzatos bája címet viseli Hegedűs 2 László legújabb kiállítása, amelyet április 26-ig láthatunk a Karinthy Szalonban. Izgalmas cím, előre sejteti, hogy meglepő és szokatlan dolgokkal fogunk találkozni a kiállítótérben, hiszen Kelet és Nyugat két jellegzetes izmusának egymásra vetítése minden, csak nem szokványos. Sejtésünket tovább erősíti a plakáton szereplő portré, ami Lenin és Dalí arcának ötvözetéből született.

hegedus2
És nemzetközivé lesz holnap a világ...

A bemutatott munkák kiindulópontjai talált tárgyak: Hegedűs 2 szocreál rézkarcokat és a korabeli szovjet sajtóból kivágott, fotó alapú képeket manipulált, szürreális képmontázzsá alakítva át őket. Ha csak futólag szemléljük ezeket a képeket, akkor sokszor fel sem tűnik a módosítás, hiszen az alkotó szinte alig változtat rajtuk: finom beavatkozásokkal, apró gesztusokkal él. Azonban olyan kifinomult érzékkel végzi a transzformációt, hogy a kép valóságát teljesen kifordítja a négy sarkából, így kényszerítve a nézőt arra, hogy lásson túl a megszokott helyzeteken, az univerzális képi sémákon. Új asszociációkat ébresztenek bennünk ezek a munkák, az alkotó a képeken keresztül képes kommunikálni velünk.


És nemcsak velünk, hanem egymással is. Hegedűs 2 vissza-visszatérő motívumok – zsiráf, polip, cseresznye – segítségével kapcsolja egymáshoz az alkotásokat, amelyek így egyfajta asszociációs láncot hoznak létre.


szocialistaszurrealizmus5
Hegedűs 2 László visszatérő motívuma a cseresznye


A hangyákkal elárasztott munkák alá írt szövegek egybeolvashatóak, együtt is értelmezhetőek. A feliratok régi mozgalmi dalokból vett idézetek, az Internacionálé egy-egy sora, amelyeket az alkotó egy olasz partizándal refrénjével montírozott össze, így e sorok szintjén is ötvöződnek a különböző szubsztanciák.


A kiállítás vizuális szimfónia, hiszen a képeknek fontos eleme azok időbelisége. A művek történetet mesélnek el, a sztorik azonban csak az időben tárulnak fel, a nüanszok csak akkor nyernek értelmet, ha a néző időt szán a befogadásra.

h2
Hát éljen a hős, aki értünk feláldozta hű életét...


Ott van mindjárt az a fotó, amelyen nők és férfiak, napszámosok gyűjtik nagy kupacba a káposztát. Nézzük a képet, míg egyszercsak feltűnik a káposztakupac mögül gonoszan kikandikáló arc. Vagy ott van mellette a fénykép, amelyen almaszedőket látunk. Az alma a képre sokszor rá lett montírozva, de lehet, hogy az csak később tűnik fel, hogy két alma került egy nő mellei helyére is.


szocialistaszurrealizmus1
A káposztakupac mögül előbukkan egy tekintet.
Forrás: Librarius


A humor, a játékosság átszövi e munkákat. H2L szokatlan tárgyakat kombinál – a szocialista eszméket hallgató emberek fején madarak ülnek, egy pártgyűlésen Andy Warhol képe lóg a falon, egy tankkal harcoló tömegből két béka tűnik elő – ami abszurd, groteszk jelleget kölcsönöz a műveknek, ezen az abszurditáson azonban sokkal inkább nevetünk, mint elborzadunk, hiszen H2L a transzformálással kicsavarja a képek politikai élét, megszünteti azok súlyosságát is.Hegedus2_csillag_zsuzsa
Hegedűs 2 László a kiállításmegnyitón
Fotó: Csillag Zsuzsa


A kiállítótér kisebb terébe vörös szőnyeg vezet be, a bejárattal szemben Lenin hangyákkal benépesített, hegesztő szemüveges büsztje található egy szem szépen virító cseresznyével. Ebbe az intim térbe installálták A nagy fehérvári árvíz című rövidfilmet is, amelyhez Esterházy Péter írta és mondta fel a szöveget. Az 1997-es kísérleti műben a rendszerváltás előtti kor emlékeit mossa el a víz, a benne szereplő képsorok hangulata a kiállított képekhez hasonló.


A kiállítás április 19-ig látható a Karinthy Szalonban.


A képek forrása: Librarius


Kocsis Katica

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma