dorre_the_budapest_opera_house_c._1890_600x379.png
Dörre Tivadar: A Budapesti Operaház 1890-benFotó forrása: mek.oszk.hu

Ybl Miklós születése 205. évfordulójának közeledtével a Magyar Állami Operaház hatodik alkalommal adózik hangversennyel a számos más kiemelkedő építészeti örökségünk mellett az Andrássy úti dalszínházat is megtervező építészmérnök emléke előtt. A hangverseny lehetőséget teremt arra, hogy a szakma megünnepelhesse a március 15. alkalmából az építészeknek adományozott legrangosabb állami elismerés, az Ybl Miklós-díj idei kitüntetettjeit.

A koncert programját, amelyet Kocsár Balázs főzeneigazgató, az est karmestere állított össze, minden évben Ybl kortársainak műveiből válogatja az Opera. Az április 1-i koncert Goldmark Károly 1889-ben publikált, szimfonikus költeményként is értelmezhető Tavasszal című nyitányával kezdődik. A darab érdekessége, hogy nélkülözi a szerzőre jellemző drámai ellenpontokat, így az mindvégig ünnepélyes, vidám színekkel ábrázolja a tavasz örömteli közeledtét.


ybl_miklos_600x543.png
Ybl Miklós

A műsor második száma Goldmark leggyakrabban játszott alkotása, az 1878-ban bemutatott a-moll hegedűverseny, amelynek virtuóz és romantikusan rapszodikus négy tétele több alkalommal is Mendelssohn munkásságát idézi. A darab szólistája a Magyar Állami Operaház Zenekarának egyik koncertmestere, az orosz?macedón művészcsaládból származó, francia Alexandre Dimcevski.

A szünet után Gustav Mahler 4. szimfóniája hangzik el. A rövid ideig a Magyar Királyi Operaházat is vezető zeneszerző 1901-ben bemutatott, legrövidebb és talán legderűsebb szimfóniája szinte mindvégig a szépséget, a gyermeki ártatlanságot és a vidék csendjét jeleníti meg. Az alkotás középpontjában A fiú csodakürtje-dalciklus egyik verse, a Das himmlische Leben (A mennyei élet) található, amely a negyedik tételben el is hangzik, a koncerten Váradi Zita, az Operaház magánénekesének tolmácsolásában.

Forrás: Magyar Állami Operaház