ok_ketten_600x358.png
Jelenet az Ők ketten című filmbőlFotó: filmkultura.hu
Az Ők ketten egyik főszereplője Mária, egy szép és határozott nő, akit az akkor már világsztárnak számító Marina Vlady alakított, a másik, nagyon szabálytalan, nagyon szenvedélyes nőt, Julit, Monori Lili játszotta. A történetben Mária, a munkásszállás igazgatónője védelmébe veszi az alkoholista férje elől gyermekével menekülő Julit. Kettejük kapcsolata és házasságuk különösen hat egymásra. A film különlegessége, hogy ez az egyetlen alkotás, amelyben Marina Vlady és férje, Vlagyimir Viszockij egy csókjelenet erejéig együtt is megjelentek a filmvásznon. Ezzel a filmmel kezdődött Mészáros Márta és a nyolcéves Czinkóczi Zsuzsa együttműködése is: a színész később a Naplókban a rendezőnő ifjúkori énjét alakította.

Februárban tűzik műsorra Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjét a 69. Berlinale felújított filmklasszikusokat felvonultató szekciójában. A filmért Mészáros Márta 1975-ben ? első női rendezőként és első magyar résztvevőként ? vehette át az Arany Medvét, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. A finoman árnyalt női portréban Berek Katalin magányos gyári munkásnőt alakít, aki hiába szeretne nős szerelmétől gyereket. Összebarátkozik egy nevelőotthonban élő fiatal lánnyal, és ez a kapcsolat segíti hozzá, hogy örökbe fogadjon egy csecsemőt, és életét a másoktól való függés nélkül rendezze be.


orokbefogadas2_600x337.png
ÖrökbefogadásFotó: orokbe.hu

Mindkét film teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Filmalap tízéves digitális filmrestaurálási programjának keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban, az eredeti kameranegatív és az eredeti mágneshangszalag felhasználásával. A programban Mészáros Márta kilenc filmjének restaurálása szerepel.