_d0a9042__copy__600x399.png
Lencsés Ida Ferenczy-díjas kárpitművész, a kiállítás kurátora

?A MAOE Iparművészeti Tagozata kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy a nagyközönség előtt is bemutassa a különböző szakmák művészeit?? fejtette ki Lencsés Ida Ferenczy-díjas kárpitművész, a kiállítás kurátora. Elárulta, ez már a negyedik tárlatuk Szentendrén, amit a MANK Nonprofit Kft. és a MAOE közösen valósít meg. A korábbi kiállítások többek között Kodály Zoltánra, 1956-ra és Arany Jánosra koncentráltak akkor, amikor a jeles eseményre és személyiségekre emlékezett meg az ország.

Ahogy korábban, most is színes anyag gyűlt össze a kiállításra: láthatunk a MANK Galériában üvegből készült tárgyat, szövött művet, kerámiát, miközben a kiállított munkák ruhatervező, grafikus, formatervező, bőr-, ékszer- és ötvösművész keze munkáját is dicsérik.

?Sose feledjük, hogy apró részei vagyunk a nagy egésznek, a világmindenségnek. Mi is teremtünk, alkotunk, létrehozunk, változtatjuk világunkat a teljességre törekedve, ahogy most a kiállításon is azt illusztráljuk, miként áll össze egy mű. A részeket jelen esetben apró bőrdarabok, grafikai elemek, agyag, papír, műszál, filmcsíkok és üveglapok testesítik meg? ? magyarázta meg a kiállítás címét Lencsés Ida.

A 22 művész által készített 32 alkotás segít tudatosítani, milyen változásokon megy keresztül egy tárgy, amíg a részekből összeáll az egész, ezzel pedig a megismerés és a felismerés érzését erősítik.

A művészek dokumentálták a tervezési, illetve művészi kivitelezés folyamatát, amely által a tárlat bepillantást, ízelítőt ad az aprólékos munkába. A kiállításhoz kapcsolódó, készülő katalógusban a művek mellett éppen ezért szerepeltetik majd a szerzők a munka során készült fázisfotókat.

Kiállító művészek:

Ardai Ildikó Ferenczy-díjas textilművész

Baráth Hajnal Ferenczy-díjas textilművész

Bornemisza Rozi grafikusművész

Czeglédi Júlia textilművész

Csíkszentmihályi Réka textilművész

Fekete László keramikusművész

Fóris Katalin textilművész

Gyetvai Piroska textilművész

Gyulai Natália ruhatervezőművész

Hideg Orsolya textilművész

Kaliczky Katalin Ferenczy-díjas bőrműves

Kertészfi Ágnes Ferenczy-díjas üvegművész

Komáromi Erzsébet Katalin textilművész

Kungl György Ferenczy-díjas keramikusművész

Kelemen Kata Ferenczy-díjas textilművész

Laczák Géza Ferenczy-díjas ötvösművész

Lencsés Ida Ferenczy-díjas kárpitművész

Márián Gábor grafikusművész

Mascher Róbert formatervező-művész

Páger Bernadett textilművész

Ioannidou Thomai üvegművész

Zidarics Ilona Ferenczy-díjas ötvösművész