NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2015.09.03
Szíjjártó Anita

Bár a fesztiválszezon véget ért, szabadtéri koncertekből még egy hónapig nem lesz hiány: a Budapest Park szeptember 26-ig várja a koncertezni vágyókat olyan előadókkal, mint a Quimby, a Kiscsillag, a Halott Pénz, a Hiperkarma, a Punnany Massif vagy Dj BoBo és a The Parov Stelar Band. Az alkalomból a zenészek sajtótájékoztatót is tartottak szeptember 2-án.

Gerendai_Karoly
Gerendai Károly


„A Budapest Park negyedik éve ez, a harmadik olyan, amelyhez közöm van” – mondta Gerendai Károly, aki a Budapest Park képviseletében volt jelen az eseményen. Mint mondta: április óta túllépték a 300 ezredik látogatót is, sőt mi több, várhatóan a szeptember 4-ei Kiscsillag-koncerten köszöntik majd a Budapest Park eddigi történetének egymilliomodik látogatóját, akit egy 2016-os egész szezonos bérletettel ajándékoznak majd meg.


DSC_0051
Leskovics Gábor ’Lecsó’


Szeptember első hétvégjén a Quimby és a Kiscsillag lép fel – a két zenekar koncertjére egyébként nemcsak napijegyeket, de bérletet is lehet váltani. A Kiscsillagból Leskovics Gábor ’Lecsó’, a „második frontember” mesélt arról, mire számíthatnak a rajongók. Tudható, hogy a zenekar júniusban a Budapest Parkban ünnepelte 10 éves fennállását, és a nyarat is itt fogják zárni. „A fesztiválok végével összegeztük a nyári koncerteket, és a mostani parkos bulira olyan dalokat szedtünk össze, amelyek kimaradtak, amelyeket nem nagyon játszunk a fesztiválokon. Ezek mellett az akusztikus műsorunkból is lesznek részletek” – mondta Lecsó. Megemlítette, hogy vendégművész is fellép a koncertjükön – a zenész kilétét azonban egyelőre jótékony homály fedi.


DSC_0113
Boros Csaba, Patai Tamás, Bérczesi Róbert

Itt tartja 25 éves jubileumi koncertjét a Republic szeptember 19-én, ahol három órás ünnepi bulival tisztelegnek a múlt, a barátok, a rajongók és egymás előtt. „Az összetartozás érzése nagyon erős nálunk, ez segített át minket a két évvel ezelőtti szörnyű tragédián, Cipő halálán” – emlékezett Boros Csaba. A születésnap alkalmából jelent meg Rajzolj álmokat! című új lemezük, mely már háromszoros aranylemez – természetesen erről is hallhatnak néhány dalt a rajongók. A koncertjük ingyenes, a regisztráció azonban már le is zárult.


A Budapest Parkban ünnepli 15. születésnapját a Hiperkarma. Bérczes Róbert frontember felidézte, hogy az első koncertjük 2000. augusztus 5-én volt a Sziget Fesztiválon, a mostan parkos bulin pedig nemcsak az évfordulójukat, de barátságukat is ünneplik, hiszen – főként neki köszönhetően – nagyon sok megpróbáltatáson kellett keresztülmenniük. Kétórás koncertet adnak majd, a 15 év alatt megjelent három nagylemez mindegyikéről játszanak számokat, sőt Robi magánprojektjének, a BioRoBoT-nak is hallható lesz egy dala – azt, hogy melyik csendül fel, a közönség dönti majd el.

DSC_0125
Járai Márk, Marsalkó Dávid

A magyar zenekarok közül koncertezik a Budapest Parkban a Halott Pénz is – fellépésükről az egyik énekes, Marsalkó Dávid osztott meg pár gondolatot. „A koncertünk a fesztiválszezon lezárása és a klubkoncertek nyitánya lesz, sok olyan dalt fogunk eljátszani, amelyek nem szerepeltek a nyári repertoárunkban. A hangszerelés teljesen új lesz, illetve külsőleg is megújulunk, eddig nem látott látványelemeket használunk majd a fellépés során.” Járai Márk, a Halott Pénz másik énekese hozzátette: a koncerten velük együtt fellép a Mongooz and the Magnet, amely hozzájuk hasonlóan pécsi zenekar – ezzel is mutatva, milyen sok remek pécsi együttes van a szakmában.

 

DSC_0192
Fehér Balázs, Farkas Roland 'Wolfie'


Öt nagylemez után határozatlan időre a The Carbonfools úgy döntött, pihenőre vonul, de előtte még adnak egy óriási koncertet a Budapest Parkban. Fehér Balázs, a The Carbonfools énekese a búcsúkoncert kapcsán elmondta: a zenekar nyolc éve alatt rájött, hogy minden azon múlik, van-e szeretet a zenekari tagok között – ez náluk megvolt, és nem csak a pénz tartotta össze őket. „Ha szeretnénk, visszatalálunk egymáshoz, lehet, hogy nem ebben a formában, de semmi sincs kizárva” – mondta az énekes, és arra kért mindenkit: ünnepeljék velük az együtt töltött nyolc évet.


A Budapest Park záróbuliját a Punnany Massif adja. Farkas Roland ’Wolfie’ a Budapest Park és a Punnany Massif evolúciója kapcsán kifejtette: ők töltötték meg először Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyét a hazai produkciók közül, most pedig a park téli zárása előtt ők adják az utolsó koncertet szeptember 26-án. Wolfie elárulta, hogy a zenekar – amely magas színvonalú zenei, előadói tevékenysége elismeréseként a minap megkapta a Pro Communitate Díjat Pécs városától – hamarosan új dallal és klippel jelentkezik. „Olyan témát boncolgatunk, amelyről nem sok zenész beszél” – mondta sejtelmesen az énekes. Hozzátette: ősszel kijön az újabb nagylemezük, november végén pedig európai turnéra indulnak, többek között fellépnek Ausztriában, Németországban, Luxemburgban, Hollandiában és Angliában.

 

Részletes programtábla:

2015.09.03. Modestep (UK), Cloud 9+
2015.09.04. Kiscsillag, Bagossy Brothers Company
2015.09.05. Quimby, Ék zenekar
2015.09.10. Wellhello, Odett
2015.09.11. Magna Cum Laude, Elefánt
2015.09.12. Dj Bobo (CH), UFO, Dj Náksi, Dj André, Dj Dominique, Erős vs. Spigiboy
2015.09.16. The Carbonfools, Soulclap Budapest
2015.09.17. Brains
2015.09.18. The Parov Stelar Band (A), Passed
2015.09.19. Republic
2015.09.23. Halott Pénz, Mongooz and the Magnet
2015.09.24. Irie Maffia, Fran Palermo
2015.09.25. Hiperkarma, Szabó Benedek és a Galaxisok
2015.09.26. Punnany Massif


(Fotók: Liszkai Attila)

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

69445811_2480460328678712_5927992683179016192_n

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma