?Nem találhatnánk beszédesebb képet a mai napon, a Reformáció 498. évfordulóján ennek a történelmi eseménynek és az esemény mélyén rejlő lényegnek az illusztrálására, mint éppen a kunszentmiklósi iskola megújítását? ? mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola megújult épületének átadásán.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy az új épületet a 21. század követelményeinek megfelelően kellett kialakítani, de nem lerombolva a régit, hanem megújítva azt. Mindezt a régi mesterek alkotásainak tiszteletben tartásával, hiszen ha újítunk, akkor esélyt kapunk arra is, hogy visszahozzuk az eredeti szépséget és méltóságot.

?Ez történt itt, Kunszentmiklóson: ami bevált, tartósnak, megbízhatónak bizonyult, arra építettek, azt építették tovább, de mindemellett újat is kellett építeni? ? fogalmazott, majd hozzátette, ehhez azonban nemcsak építőanyagokra volt szükség, hanem egy olyan tervre, ami a 21. század modern technikáját felhasználva egyszerre megőrzi azt is, ami már bevált.

?A megőrzés és az újítás helye az iskola, az egyházi iskola pedig különösen. Ha református, akkor meg egyenesen kötelezően ilyen: őriz, ahogy jelmondatuk mondja, és újít, 21. századi tudást és készséget ad, amelyet az évszázadok alatt felhalmozott értékekre építenek? ? mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor az egyházi iskolák helyzetének javulásáról is beszélt. Mint mondta, 2010-ben, a mai nemzeti kormány hivatalba lépésének évében Magyarországon 119 ezer fiatal tanult egyházi iskolában. 2014-ben ennek a számnak majdnem a duplája, 195 ezer: negyven év kényszerszünet után újraéledt az egyházi iskolarendszer.

?Amit az egyház tenni tud a szegények, az elesettek, idősek, betegek gondozásában, az ifjúság nevelésében, a magyar kultúra és azon belül a magyar nyelv őrzésében és ápolásában, arra a 21. század magyarságának legalább annyira szüksége van, mint elődeinknek volt? ? fogalmazott.

Fotó: Csákvári Zsigmond