Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.05.31

A Filharmónia Magyarország jóvoltából hamarosan elkezdődik a fesztiválok és nyáresti sorozatok időszaka, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. Egyházzene, régizene, orgonaestek, muzsikáló udvarok, mesterkurzusok, kávéházi beszélgetések várják az érdeklődő közönséget.

Filharmonia1
A Filharmónia Magyarország sajtótájékoztatója
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

A május 31-én megtartott sajtótájékoztatón ismertetett változatos programkínálat jól jelzi, hogy a legszélesebb befogadóréteg megszólítása a cél.


Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője az Egyházzenei Fesztiválra utalva megjegyezte, fontos, hogy istentiszteleti keretek közt is megszólaljon ez a zene. „Bach vagy Mozart soha nem gondolt arra, hogy hangversenyteremben hangzik fel az egyházi zene” – mondta.


Különlegesség, hogy az Egyházzenei Fesztiválon órómai énekeket is hallhat a közönség.


Purcell-Korus-es-Orfeo-Zenekar-c-Nagy-Attila-Mupa-Budapest-150125_870_focuspoint_825x450
Purcell kórus és Orfeo Zenekar
Forrás: Zeneakadémia.hu

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy a június 29. és július 6. között megrendezett Régi Zenei Napok nagy múltra visszatekintő fesztivál. „Ez az egyetlen olyan esemény ma Magyarországon, ahol magas színvonalú régizenei koncertek és mesterkurzusok zajlanak párhuzamosan” – emelte ki.


A Régi Zenei Napokon fellép a Capella Savaria Zenekar, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar, valamint az érdeklődők találkozhatnak Für Anikóval és Becze Szilviával is.

 
Szamosi_Szabolcs__Filharmonia_Magyarorszag_Nonprofit_Kft_ugyvezeto_igazgatoja_Copy
Vashegyi György és Szamosi Szabolcs
Forrás: Csákvári Zsigmond/ Kultúra.hu

Hamar Zsolt, Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál kapcsán kitért arra, hogy a nagy zeneszerzők általában újítók vagy összegzők voltak, azonban Bartókra mindkét meghatározás érvényes.


A július 12. és 21. között megrendezett eseményen a koncertek mellett levetítik Sipos József filmrendező Bartók című munkáját.


Emellett idén először különleges éjszakai programokkal várja az érdeklődőket országszerte az Orgonák Éjszakája, amely méltó nyitánya az augusztusi OrgonaPont sorozatnak.

 

Ayhan Gökhan

Roma_nok_kultura_banner_002

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma