NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.05.31

A Filharmónia Magyarország jóvoltából hamarosan elkezdődik a fesztiválok és nyáresti sorozatok időszaka, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. Egyházzene, régizene, orgonaestek, muzsikáló udvarok, mesterkurzusok, kávéházi beszélgetések várják az érdeklődő közönséget.

Filharmonia1
A Filharmónia Magyarország sajtótájékoztatója
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

A május 31-én megtartott sajtótájékoztatón ismertetett változatos programkínálat jól jelzi, hogy a legszélesebb befogadóréteg megszólítása a cél.


Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője az Egyházzenei Fesztiválra utalva megjegyezte, fontos, hogy istentiszteleti keretek közt is megszólaljon ez a zene. „Bach vagy Mozart soha nem gondolt arra, hogy hangversenyteremben hangzik fel az egyházi zene” – mondta.


Különlegesség, hogy az Egyházzenei Fesztiválon órómai énekeket is hallhat a közönség.


Purcell-Korus-es-Orfeo-Zenekar-c-Nagy-Attila-Mupa-Budapest-150125_870_focuspoint_825x450
Purcell kórus és Orfeo Zenekar
Forrás: Zeneakadémia.hu

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy a június 29. és július 6. között megrendezett Régi Zenei Napok nagy múltra visszatekintő fesztivál. „Ez az egyetlen olyan esemény ma Magyarországon, ahol magas színvonalú régizenei koncertek és mesterkurzusok zajlanak párhuzamosan” – emelte ki.


A Régi Zenei Napokon fellép a Capella Savaria Zenekar, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar, valamint az érdeklődők találkozhatnak Für Anikóval és Becze Szilviával is.

 
Szamosi_Szabolcs__Filharmonia_Magyarorszag_Nonprofit_Kft_ugyvezeto_igazgatoja_Copy
Vashegyi György és Szamosi Szabolcs
Forrás: Csákvári Zsigmond/ Kultúra.hu

Hamar Zsolt, Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál kapcsán kitért arra, hogy a nagy zeneszerzők általában újítók vagy összegzők voltak, azonban Bartókra mindkét meghatározás érvényes.


A július 12. és 21. között megrendezett eseményen a koncertek mellett levetítik Sipos József filmrendező Bartók című munkáját.


Emellett idén először különleges éjszakai programokkal várja az érdeklődőket országszerte az Orgonák Éjszakája, amely méltó nyitánya az augusztusi OrgonaPont sorozatnak.

 

Ayhan Gökhan

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma