15_eves

2019.08.01

Strandolvasmánynak lenni nem épp hálátlan feladat. Ha Varlam Salamov vagy Szolzsenyicin túl nagy falatnak ígérkezne a forróságban, adunk néhány tippet, mit érdemes magunkkal vinni a görög tengerpartra vagy a Balaton mellé.

Lackfi_Janos2016
Lackfi János
Forrás: 777blog.hu

Lackfi János: Minden napra egy sztori

Alig van év, hogy Lackfi János író, költő, műfordító, tűzoltó, katona és vadakat terelő juhász ne ajándékozná meg az olvasót újabb kötettel, hogy azzal együtt heverjen a fa árnyéka alá terített törülközőn a tengerparton. A Milyenek a magyarok? szerzője legfrissebb, Minden napra egy sztori című kötetében az év minden napjára jut egy-egy történet: groteszk és abszurd, Lackfitól megszokott stílusban tálalva, tehát groteszken és abszurdan.

 

1658844


Még az élet szürke pillanatai között egyensúlyozó hétköznapi hősöket is érheti valami váratlan meglepetés: például leszedik a fogsort a fáról, elteszik befőttnek, kicsi cukorral és fluoriddal ízesítve. Az apró és szerethető életigazságokból jócskán kijut az olvasónak.


Helikon Kiadó, 2019


Nemes Péter: Amerigo

„Ha a Mindenható szobrásszá változtatna, Arp szemét kérném tőle, Moore rajzkészségét, és azt az erőt, ami Tot hüvelykujjában van” – fogalmazta meg Pablo Picasso a Fehérvárcsurgón született, rövid időn belül világhírnévre szert tett Amerigo Tot művészről.


Nemes Péter szobrász, tervezőgrafikus interjúkból, közvetlen ismerősök visszaemlékezéseiből és egyéb dokumentumokból rekonstruálta, ki is volt a 20. század egyik legizgalmasabb művésze, majd egyes szám első személyben megírta az életrajzát, jól követhető, szépirodalmi igényű stílusban.


760256F

 

A könyvben a század legfontosabb művészeit érintő történetek mellett olvashatunk még Lénárd Sándorról vagy a Rómában töltött évekről, művészi fejlődésről is.


Európa Kiadó, 2019


Csillag PéterAdy stoplisban – Klasszikus magyar írók a futballról

Csillag Péter nagysikerű, a Nemzeti Sportban megjelenő cikksorozata alapján összeállított kiadvány huszonöt jelentős magyar író futballról alkotott véleményét, gondolatait dolgozta fel. Ritkán hallott történetekre derül fény: kevesen tudják, hogy az idén száz éve elhunyt Ady Endre 1899-ben Debrecen első csapatában focizott, hogy József Attila az Aranycsapat-edző Sebes Gusztáv édesapjáról mintázta Csoszogi, az öreg suszter halhatatlan alakját.


statements_1276642

 

Az sem köztudott, hogy Rejtő Jenő a nászútját szakította meg azért, hogy le ne maradjon az olasz-magyar mérkőzésről. Ilyen és ehhez hasonló történeteket kínál a könyv: focisztorik írószemmel, nem csak focirajongóknak.

 

Jaffa Kiadó, 2019


Balázs Imre József és Daray Erzsébet: Kolozsváros – Irodalmi kalauz

Ha létezhet olyan város, ami azonnal magával ragadja a látogatót, akkor Kolozsvár több szempontból is az. Kulturális sokszínűsége és semmivel össze nem téveszthető atmoszférája az egyik legizgalmasabb térséggé avatja Közép-Európában.


A Daray Erzsébet és Balázs Imre József szerkesztésében megjelent Kolozsváros című kötet a kortárs magyar irodalom kulcsfiguráitól a tehetséges fiatalokig közöl írásokat a városról: versek, regény- és novellarészletek tárják fel előttünk a misztikus Kolozsvárt.

 

kolozsvaros


Ugyanúgy találni a könyvben írást a nemrég elhunyt Térey Jánostól, Balla Zsófiától, Láng Orsolyától, Visky Andrástól, mint Horváth Benjitől vagy André Ferenctől. A kötet átlapozása után hova máshova, mint a kulturális kínálatokban nyáron is bővelkedő Kolozsvárra vágyunk.


Jelenkor Kiadó, 2019


Ayhan Gökhan

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma