728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

36800262_10155370526106010_6493219931339882496_n

Iggy Pop

(július 24., Budapest Park)
Nem véletlen, hogy Iggy Popot gyakran a „punk keresztapjaként" emlegetik: a zenész egyike a '70-es évek nagy ikonjainak, annyi különbséggel, hogy ő a mai napig aktívan alkot. A benne lakozó féktelen, nyers erő az idő múlásával sem fakult, most pedig 25 év után újra önálló koncertet ad a Parkban. Ha élőben szeretnél hallani olyan ikonikus slágereket, mint az I wanna be your dog vagy a Passanger, válts jegyet, ugyanis lehet, hogy ez az utolsó lehetőséged élőben látni őt.
Kedvcsináló dal: Lust For Life

iggy

Zebrahead

(szeptember 2., Dürer Kert)
Amennyiben te sem tudtad még kinőni a deszkás punk zenekarok életérzését, és a mai napig libabőrös leszel az Offspring vagy a Green Day dalaitól, garantáltan ismerősen cseng a Zebrahead neve is. Kamaszkorunk kedvenc lázadói hamarosan Budapestre is elhozzák a californiai napsütést, nem mellesleg bemutatják 13., azaz tizenharmadik(!!) lemezüket, a Brain Invaders-t. Bár sokan szkeptikusak azt illetően, hogy 24 év fennállás után mit tud még kifacsarni magából a banda, egy esélyt mindenképp megérdemelnek. Ha másért nem, a nosztalgia kedvéért.
Kedvcsináló dal: Hell Yeah

zbra

Florance+The Machine
(augusztus 12., Sziget fesztivál)
Bár a fiatal generációk aligha bulizhattak Jefferson Airplane-re és Janis Joplinra, itt van nekünk a Florance+The Machine, ami ugyanazt a felhőtlen, szabad hippiérzést testesíti meg, mint elődei, csak éppen modern köntösbe csomagolva. Az angol indie zenekar nem először látogat Budapestre, és eddig minden koncertjük emlékezetesnek bizonyult: aki látta már őket élőben, gondolkodás nélkül vált jegyet erre a show-ra is. Itt az idő, hogy virágfüzért készítsünk és elővegyük a batikolt ruháinkat.
Kedvcsináló dal: You've Got the Love

39338706_10156674354389166_4841141923206922240_n

The National
(augusztus 10., Sziget fesztivál)
Az indie-rock banda Szigetes fellépése egyben új albumuk, az I Am Easy to Find lemezbemutató koncertje is lesz, aminek egyik dalában nem más, mint David Bowie hajdani basszusgitárosa, Gail Ann Dorsey vokálozik. Bár Dorsey jelenlétét valószínűleg nélkülöznünk kell a fesztiválon, nagy reményekkel készülünk a bulira: a banda előző albuma Grammy-t kapott, nevüket pedig a Strokes, az Interpol és a Yeah Yeah mellett emlegetik sokan.
Kedvcsináló dal: Light Years

the-national


Hiromi
(október 29., Müpa)
Oké, október vége már jóindulattal sem sorolható a nyári hónapok közé, de vétek lenne kihagyni a listáról a japán jazzdívát, Hiromit. Az előadó a klasszikus zene, a jazz és a rock műfajait ötvözi, három évvel ezelőtt pedig már bemutatkozott a hazai közönség előtt Jimmy Jonhsonnal és Simon Philips-szel alkotott triójával. Ezúttal szólóalbumát hozza el a Müpa falai közé, ami állítólag még korábbi lemezeinél is érettebb hangzást közvetít.
Kedvcsináló dal: I've Got Rythm

hiromi

A képek forrása a Facebook.

Takács Dalma

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma