15_eves

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

1. Műgyűjtés másként – művészeti kalandjáték – július 19.
MANK Artporta

A Töltsd fel és nyerj kalandjáték a család összes tagját megmozgatja. A kortárs művészet legújabb alkotásainak felkeresésével bárki műgyűjtővé válhat. Ehhez elég csak megkeresnie a játékban résztvevő – Cirque du Tókert, Harcsa Veronika Udvar, Kaláka Versudvar, LEMangURIA Kreatív Mozgásudvar, Momentán Udvar, Művészetek Zöldje – udvarokban a művészeti darabokat, szelfizni velük és a képet feltölteni az egyik közösségi oldalra. Ezek után nincs más hátra, mint visszatérni az Artportához, ahol a szerencséseket értékes nyeremény várja.

fa

 

2. Hobo – július 19.

Művelődési Ház

Az élő legendának számító Földes László Hobo Ady-esttel várja a költészetre fogékonyakat. Az idén száz éve elhunyt költő verseiből összeálló programon a szövegeken keresztül idéződik meg Ady Endre zsenije, lázadó, igazságkereső, a szabadság iránt elkötelezett szellemisége, mindaz, amiért rajongásig szeretjük a költőt, ha nem épp azon csodálkozunk, mennyi jóslata vált be. Ady vérmérsékletéhez tökéletesen illik Hobo bármikor felismerhető, markáns orgánuma.

hobo

 

3. Parno Graszt – július 20.

Kocsor ház

Az autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt együttes különleges, érzékeny, a cigányság gyökereiből táplálkozó, álszent finomkodást messze elkerülő dalszövegekkel színesített zenét játszik, a legmagasabb színvonalon, laza és könnyed stílusban közvetítve a cigánysággal járó életérzést.

parno

 

4. Balázs Elemér Group – július 23.

Harcsa Veronika Udvar

A kimagasló tehetségű, több sikeres formációban részt vett Balázs Elemér jazzdobos alapította zenekar működése óta mindenki számára világossá tette, hogy egyszerre lehet valami populáris és a vájtfülűek igényeit, a szakma magas elvárásait is kielégítő produktum. Zenéjük az abszolút nyitottság jegyében különleges hangzásvilágot teremtett, s észrevehetően az állandó megújulás is jellemzi az együttest. A Balázs Elemér Group zenéje világkörüli utazásra hív, vétek lenne kihagyni.

balazs

 

5. Úton van a Cziffra Központ – július 27.

MANK Artporta

A világhírű zongoraművész, Cziffra György nevét viselő, Budapesten épülő Művészeti Központ kitelepült programjain cigány zenekarokkal, művészeti csoportokkal, izgalmas családi rendezvényekkel találkozhat az érdeklődő. Horváth Kristóf, „Színész Bob” a Tudás Hatalom társulat kezdeményezője rendhagyó irodalomórát szervez, valamint a cigány nők művészetben elfoglalt helyéről is érdekes információkat szerezhetünk. A központ célja megismertetni a közönséggel a cigány kultúra sokszínűségét, sokak előtt rejtett,egyedi értékeit, hagyományát. Joggal hihetjük, hogy az elfogadáshoz és a békés egymás mellett éléshez alighanem a kultúrán keresztül vezet a legkönnyebben az út.

 
cziffra

A képek forrása a Facebook.

Ayhan Gökhan

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma