15_eves

2018.08.19

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén 15. alkalommal szeptember 14. és 23. között várja a hazai és a nemzetközi filmbarát közönséget, a filmes szakembereket, az alkotókat, valamint a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon. A seregszemle játékfilmes nagyzsűrijének elnöke idén a világhírű Krzysztof Zanussi filmrendező lesz!

Bíró Tibor fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a fesztiválon az elmúlt évek hagyományainak megfelelően több nemzetközi szervezet által delegált zsűri is közreműködik, melyek az általuk odaítélt díjakról fognak dönteni: a SIGNIS és az INTERFILM által delegált Nemzetközi Ökumenikus Zsűri, a Nemzetközi Art mozi Szövetség (CICAE) zsűrije, valamint a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűrije.

 

A 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmes nagyzsűrijének elnöke Krzysztof Zanussi filmrendező.


Krzysztof_Zanussi_by_Mikolaj_Rutkowski_
Krzysztof Zanussi
Fotó: Mikołaj Rutkowski

 

Krzysztof Zanussi hosszú és páratlanul sikeres pályafutása során elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a Zsűri díját Cannes-ban, jelölték Golden Globe-díjra, és megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot is. Zanussi az európai és az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alakja. Az egyik legintellektuálisabb, legműveltebb, legtisztábban fogalmazó, legfelkészültebb, legtöbb nyelven beszélő filmrendező. Hősei – többnyire Közép-Európa történelmi és politikai viharaiban – a tiszta, erkölcsös, az aktuális kortól és társadalomtól független, teljes élet lehetőségét keresik. Zanussi olyan sztárokkal dolgozott, mint Vittorio Gassman, Daniel Olbrychski, Christoph Waltz, Raf Vallone, Max von Sydow, Zbigniew Zapasiewicz, Maja Komorowska, Robert Powell vagy Valeria Golino, és olyan filmekkel vált világhírűvé, mint a Védőszínek, a Kristályszerkezet, a Spirál, az Imperatívusz, A nyugodt Nap éve vagy – a II. János Pál pápa életének korai szakaszát bemutató – az Egy távoli országból. Alkotótársa, Sławomir Idziak Zanussi 13 filmjét fényképezte, 2009-ben nyerte el a Jameson CineFest Életműdíját. Idén a Jameson CineFest három remekművének vetítésével (Védőszínek, A nyugodt Nap éve, Konstans), mesterkurzussal és életműdíjjal tiszteleg a legendás Krzysztof Zanussi előtt.

 

A játékfilmes zsűri tagjai:

Kerekes Vica szlovákiai születésű színésznő, Christina Fon kanadai producer, Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer, Raymond Walravens, a World Cinema Amsterdam fesztivál alapító elnöke és kurátora, a bécsi Filmakadémián végzett salzburgi Bernhard Wenger, a prágai FAMU filmrendező szakán végzett Damián Vondrasek és Dudás Balázs, a tavalyi CineNewWave fődíjasa.


Kerekes Vica nemcsak Magyarországon, hanem Csehországban és Szlovákiában is az egyik legnépszerűbb színésznő. A füleki, szlovákiai születésű művész mintegy hatvan filmben, tévéfilmben és tévésorozatban játszott, így többek között a One human minute, a Deckname Holec, a Milada, a Seven Days of Sin, a Die Freibadqlick, valamint a Tranzitidő című alkotásokban.


Kerekes_Vica_Fotos_Lenka_Hatasova_
Kerekes Vica
Fotó: Lenka Hatašová

 

Christina Fon kanadai producer, akinek a Sundance- és háromszoros Canadian Screen Award-nyertes RUMBLE: The Indians Who Rocked the World és a négyszer Canadian Screen Awardra jelölt Mohawk Girl című sorozat fűződik a nevéhez. A RUMBLE: The Indians Who Rocked the World című filmjét a Jameson CineFest versenyen kívül mutatja be.

 

Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer, a Smithsonian’s National Museum tanácsadója. Amerikai indiánként számos fontos, az őslakos közösségeket érintő projektben vesz részt. Világhírű gitáros, albumai több mint kétmillió példányban keltek el világszerte.

 

Raymond Walravens 1982 óta vezeti az amszterdami Rialto független művészmozit. Kilenc éve alapító elnöke és kurátora a World Cinema Amsterdam fesztiválnak. Számos nemzetközi filmfesztivál zsűrijében dolgozott: Quinzaine des Realisateurs (Cannes), Indielisboa, Doclisboa (Lisszabon), Semana dos Realizadores (Rio de Janeiro), Uruguayi Nemzetközi Film Fesztivál (Montevideo), Európai Film Fesztivál (Sevilla).

 

A salzburgi Bernhard Wenger a bécsi Filmakadémián végzett. Rövidfilmjei, illetve vezető osztrák és német együtteseknek készített zenei videói számos díjat nyertek, többek között az idei Max Ophüls Fesztivál közönségdíját és a Diagonale (az osztrák nemzeti filmfesztivál) legjobb kisjátékfilmjének járó fődíjat.

 

Damián Vondrasek a prágai FAMU filmrendező szakán végzett, vizsgafilmjeivel számos fesztiváldíjat nyert, és Bebörtönözve című kisjátékfilmje 2017-ben óriási kritikai és közönségsikert aratott Csehországban.

 

Dudás Balázs a tavalyi CineNewWave fődíjasa, filmje, a Welcome számos más díjat nyert Magyarországon és külföldön.

 

A 15. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál megújult honlappal várja az érdeklődőket.

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma