15_eves

2016.09.11
Szíjjártó Anita

A Zrínyi-emlékév keretében 2016 januárjában az emlékbizottság és a Magyar Napló irodalmi folyóirat szépirodalmi pályázatot hirdetett – olyan friss alkotásokat vártak, amelyek a várvédő Zrínyi Miklósnak állítanak emléket. Pályázni novellákkal és versekkel lehetett, a nyertes pályaművek a Magyar Napló különszámában, egy 60 oldalas, metszetekkel és fotókkal ékített ünnepi mellékletben jelentek meg.

„Van egy olyan világ, amely a mi világunk – ezt a világot igyekeztem az emlékévben összefogni. Arra törekedtem, hogy 2016-ban minden művészeti ág hagyjon valami emléket maga után” – kezdte beszédét Dr. Hóvári János, a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékév Emlékbizottság elnöke. A téren található Szabó Tamás szobra, amely magyar összefogásról szól, arról, hogy Zrínyi Miklós nem magányos hős volt, hanem emberek álltak mögötte – fogalmazott. Hozzátette: Vajda János zeneszerző a felkérésünkre írt egy Zrínyi-oratóriumot, melynek ősbemutatója október 11-én lesz a Magyar Tudományos Akadémián. A darab köszönőviszonyban van azzal a Zrínyi-szózattal, amelyet Kodály Zoltán 1955-ben írt. A Szigeti veszedelem új kiadását is megjelentettük, Orlovszky Géza készített egy jobban értelmezhető szöveget, és Somogyi Győző tízéves munkával megrajzolta a mű énekeit. „Nemcsak nyomot hagyunk, hanem azt az emlékvilágot, amelyért felelősek vagyunk, építjük is” – zárta gondolatait az elnök.


14257504_716648021819123_8405054543560850308_o
Szőnyi Ferenc átveszi Zsiga Kristóftól, a Magyar Napló Kiadó vezetőjétől a kiadó különdíját, Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című könyvét

 

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke beszédében elmondta, hogy idén két nagy történelmi pillanatot ünnepelünk egyszerre: 1566-ot és 1956-ot. „Hiszem, hogy 1566. szeptember 7-e szüleink, nagyszüleink életében 1956. november 4-e volt. Meg kell fogalmaznunk az új céljainkat és feladatainkat, és ebben a ma írójának igenis szerepe van. Így lehetünk méltók a Zrínyiek és a pesti srácok örökségéhez. Jól érzékelte ezt az emlékbizottság, amely pazar megemlékezéssorozatot varázsolt elénk és a Magyar Napló szerkesztősége is, amikor irodalmi pályázatot hirdetett” – emelte ki Szentmártoni János.


14257699_716648548485737_5494487435145338588_o

 

„Zrínyi Miklós nem egyszerűen csak részese lett a magyar történelemnek, de generálója is volt a folyamatoknak és az irodalomnak” – mondta Jánosi Zoltán, az Irodalmi Magazin főszerkesztője. Zrínyi Miklós magatartása ott égett Balassi Bálintban, Petőfi Sándorban – hangsúlyozta –, még akkor is, ha nem volt teljességgel tudatos. Tudtak az elképesztő bátorságról és helytállásról, de vajon tud-e erről ma a nemzet és az irodalom. Mi a helyzet a hősábrázolással? – tette fel a kérdést a főszerkesztő. Az irodalomtörténet egy része nem szereti a cselekvő, tevékeny embert. Enervált, tengődő, tehetetlen embereket ábrázolna inkább, mégis a legjobb magyar regény az Egri csillagok lett. A Magyar Napló és szerkesztősége arra volt kíváncsi, hogy mit üzen Zrínyi Miklós emberi és katonai példája a jelen emberének, és mit lehet megragadni belőle – a különböző történelmi korszakok pedig Zrínyi más és más vonását nagyították fel – jelentette ki Jánosi Zoltán.


14310276_716648248485767_9125856613047381166_o
Díjazottak és díjazók

 

Csaknem 24 pályamű érkezett, melyet háromtagú bizottság bírált el, és a végén hat díj kiosztása mellett döntöttek. Azokat a pályaműveket részesítették előnyben, amelyek új szempontokat tudtak találni Zrínyi Miklós alakjához – volt lélektani, groteszk mű és látomásvers is. Díjat összesen négy elbeszélés és két költői alkotás kapott.


Díjazottak:

  • megosztott 1. helyezett – Jámborné Balog Tünde: Piros hajnal hasad (novella) és Keményfi Gábor: Meg kellett történnie (novella)
  • megosztott 2. helyett – Vári Fábián László: Szellembeszéd (vers) és Ircsik Vilmos: A kontingens (novella)
  • megosztott 3. helyezett – Szőnyi Ferenc: Zrínyi utolsó imája (vers) és Szegedi-Szabó Béla: Laterna Magica (novella).

 


Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma