Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.09.11
Szíjjártó Anita

A Zrínyi-emlékév keretében 2016 januárjában az emlékbizottság és a Magyar Napló irodalmi folyóirat szépirodalmi pályázatot hirdetett – olyan friss alkotásokat vártak, amelyek a várvédő Zrínyi Miklósnak állítanak emléket. Pályázni novellákkal és versekkel lehetett, a nyertes pályaművek a Magyar Napló különszámában, egy 60 oldalas, metszetekkel és fotókkal ékített ünnepi mellékletben jelentek meg.

„Van egy olyan világ, amely a mi világunk – ezt a világot igyekeztem az emlékévben összefogni. Arra törekedtem, hogy 2016-ban minden művészeti ág hagyjon valami emléket maga után” – kezdte beszédét Dr. Hóvári János, a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékév Emlékbizottság elnöke. A téren található Szabó Tamás szobra, amely magyar összefogásról szól, arról, hogy Zrínyi Miklós nem magányos hős volt, hanem emberek álltak mögötte – fogalmazott. Hozzátette: Vajda János zeneszerző a felkérésünkre írt egy Zrínyi-oratóriumot, melynek ősbemutatója október 11-én lesz a Magyar Tudományos Akadémián. A darab köszönőviszonyban van azzal a Zrínyi-szózattal, amelyet Kodály Zoltán 1955-ben írt. A Szigeti veszedelem új kiadását is megjelentettük, Orlovszky Géza készített egy jobban értelmezhető szöveget, és Somogyi Győző tízéves munkával megrajzolta a mű énekeit. „Nemcsak nyomot hagyunk, hanem azt az emlékvilágot, amelyért felelősek vagyunk, építjük is” – zárta gondolatait az elnök.


14257504_716648021819123_8405054543560850308_o
Szőnyi Ferenc átveszi Zsiga Kristóftól, a Magyar Napló Kiadó vezetőjétől a kiadó különdíját, Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című könyvét

 

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke beszédében elmondta, hogy idén két nagy történelmi pillanatot ünnepelünk egyszerre: 1566-ot és 1956-ot. „Hiszem, hogy 1566. szeptember 7-e szüleink, nagyszüleink életében 1956. november 4-e volt. Meg kell fogalmaznunk az új céljainkat és feladatainkat, és ebben a ma írójának igenis szerepe van. Így lehetünk méltók a Zrínyiek és a pesti srácok örökségéhez. Jól érzékelte ezt az emlékbizottság, amely pazar megemlékezéssorozatot varázsolt elénk és a Magyar Napló szerkesztősége is, amikor irodalmi pályázatot hirdetett” – emelte ki Szentmártoni János.


14257699_716648548485737_5494487435145338588_o

 

„Zrínyi Miklós nem egyszerűen csak részese lett a magyar történelemnek, de generálója is volt a folyamatoknak és az irodalomnak” – mondta Jánosi Zoltán, az Irodalmi Magazin főszerkesztője. Zrínyi Miklós magatartása ott égett Balassi Bálintban, Petőfi Sándorban – hangsúlyozta –, még akkor is, ha nem volt teljességgel tudatos. Tudtak az elképesztő bátorságról és helytállásról, de vajon tud-e erről ma a nemzet és az irodalom. Mi a helyzet a hősábrázolással? – tette fel a kérdést a főszerkesztő. Az irodalomtörténet egy része nem szereti a cselekvő, tevékeny embert. Enervált, tengődő, tehetetlen embereket ábrázolna inkább, mégis a legjobb magyar regény az Egri csillagok lett. A Magyar Napló és szerkesztősége arra volt kíváncsi, hogy mit üzen Zrínyi Miklós emberi és katonai példája a jelen emberének, és mit lehet megragadni belőle – a különböző történelmi korszakok pedig Zrínyi más és más vonását nagyították fel – jelentette ki Jánosi Zoltán.


14310276_716648248485767_9125856613047381166_o
Díjazottak és díjazók

 

Csaknem 24 pályamű érkezett, melyet háromtagú bizottság bírált el, és a végén hat díj kiosztása mellett döntöttek. Azokat a pályaműveket részesítették előnyben, amelyek új szempontokat tudtak találni Zrínyi Miklós alakjához – volt lélektani, groteszk mű és látomásvers is. Díjat összesen négy elbeszélés és két költői alkotás kapott.


Díjazottak:

  • megosztott 1. helyezett – Jámborné Balog Tünde: Piros hajnal hasad (novella) és Keményfi Gábor: Meg kellett történnie (novella)
  • megosztott 2. helyett – Vári Fábián László: Szellembeszéd (vers) és Ircsik Vilmos: A kontingens (novella)
  • megosztott 3. helyezett – Szőnyi Ferenc: Zrínyi utolsó imája (vers) és Szegedi-Szabó Béla: Laterna Magica (novella).

 


Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

papucskeszites

2019.06.17

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Nikola_Tesla_Mind_from_the_Future

2019.06.17

Szakmai körökben nem szokás kedvelni az olyan kiállításokat, amelyek látványosak, szemet gyönyörködtetők, mert az a gyanú vetül rájuk, hogy szépelegnek. Szerintem azonban szükséges és fontos, hogy egy kiállítás vizuálisan is izgalmas és érdekes legyen, hiszen csak így képes igazán hatni és megmaradni a látogató emlékezetében. A szeptember 1-ig látogatható Tesla – Mind from the Future biztosan nem lesz könnyen felejtős.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Teotihuacán mexikói romvárosban talált leletek arra utalnak, hogy a maják vezetői a város nagy szabadtéri rendezvényein vettek részt. Több feltárt koponya deformációról és a fogak csonkításáról árulkodik, amit Teotihuacánban nem alkalmaztak, a tőlük mintegy ezer kilométerre élt maják birodalmában volt ismert. A tudósok eddig a két kultúra közötti első érintkezéseket Kr. u. 378-ra tették, az új leletek szerint azonban ennél korábbiak: 300 és 350 közöttiek. A romváros Mexikóvárostól 50 kilométerre északkeletre fekszik, virágkorát az 5-6. évszázadra teszik, amikor a metropolisz Közép-Amerika legnagyobb, a korabeli világ egyik legfontosabb városa volt. Nem tudni, mi okozta bukását a 800-as években.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

noemi

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma