2017. szeptember 21.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.09.13

„Ami Zentánál 320 évvel ezelőtt történt, annak nemcsak a hadtörténelem lapjain van helye, hanem a közép-európai, a délkelet-európai, sőt az európai külpolitika-történetben, sőt azon túl Közép-Európa 18. századi történetének egészében is” – fogalmazta meg dr. Hóvári János történész, turkológus szeptember 9-én a zentai csata 320. évfordulója alkalmából.

Dr. Hóvári János a Vienna ad Zentam Servata elnevezésű történelmi konferencián tartott előadást A zentai csata történelmi jelentősége címmel szeptember 9-én Zentán. A Vienna ad Zentam Servata magyarul azt jelenti: Zentánál megvédett, illetve megváltott Bécs. A kétnapos konferencián a téma magyarországi, osztrák, török és szerbiai szakértői szólaltak fel, köztük dr. Hóvári János történész, turkológus, a MANK Nonprofit Kft. főigazgatója is.

 

_d0a6552__copy__600x400


„Az életre-halálra menő ütközetek, a világtörténelmi csaták nem arról szólnak csupán, hogy a hadakat kiváló vagy épp elbotló hadvezérek vezették-e, és a katonák jól felszereltek vagy fáradtak voltak-e; hanem arról is, hogy egyes nagy csaták politikaformálók, jövőt megalapozók voltak, míg mások csak fordulói egy-egy nagy háborúnak. Ami Zentánál 320 évvel ezelőtt történt, annak nemcsak a hadtörténelem lapjain van helye, hanem a közép-európai, a délkelet-európai, sőt az európai külpolitika-történetben, sőt azon túl Közép-Európa 18. századi történetének egészében is” – mondta el Hóvári János, kiemelve, hogy a zentai csata 1697-ben fontos, sok tekintetben döntő állomás a Habsburg Monarchia megerősödési folyamatában, mivel Bécs hadereje és diplomáciája sikeresen és/vagy szerencsével harcolt az oszmánokkal és a franciákkal vívott kétfrontos háborúban. Nem kétséges tehát, hogy a zentai győztes Savoyai Jenő a Habsburg Birodalmat megmentő és megerősítő tábornokok egyike volt.


21731857_431967027197218_7080400462050824041_o
Fotó: Zenta Község facebook-oldala


A történész azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar történelmi és nemzeti emlékezetben Savoyai Jenőt nem volt egyszerű méltóképpen elhelyezni. Hiszen az, hogy a császárváros keményen felléphetett nemzetünk rendi hagyományai, majd modern alkotmányos törekvései ellen, épp a 17. századi és 18. század eleji győzelmeiből következett. Ebben pedig oroszlánrésze volt Savoyai Jenőnek. A kiegyezés óta heves vita is dúlt az egykori Magyar Királyság minden szögletében, hogy mihez is van közünk a magyar-osztrák közös történelemből. Vajon nevezhető Savoyai Jenő nemzeti hősnek? Bár a budai Várban még máig is ott áll emblematikus szobra, ha ma társadalmi vita kezdődne a témában, biztos lennének, akik más szobrot tennének a helyére.

 

Hóvári János azt is elmondta: bár mai szemmel nem kérdéses, miért volt fontos népünknek a török uralom alóli felszabadulás, az akkori emberek a háború terhei és a bécsi udvar túlkapásai miatt másképp látták a helyzetet. A történész felvázolta a zentai csatáig vezető külpolitikai helyzetet, és azt is, milyen kálváriát éltek meg ezekben az években a magyarok. Hiszen a mohácsi csatát követően két táborra szakadt a magyar politikai élet. A magyarság egyik része Bécsre (Magyar Királyság), másik része (Erdélyi Fejedelemség) pedig Isztambulra támaszkodva kívánta tovább vinni a magyar államiságot. Ez magával hozta a magyar-magyar szembefeszülést, de a gyakori testvérharcot is. A magyarokkal a Habsurg- és az Oszmán-ház játszott csaknem másfél évszázadig sakkjátékot. Az azonban bizonyos: az oszmán hadak zentai veresége után a szultáni diplomáciának be kellett látnia, hogy Temesköz kivételével Magyarországot elvesztették, és a legjobb megoldás a békekötés lesz. Ez vezetett a karlócai megállapodáshoz, ahol a tárgyalások vezetője Jenő herceg volt. Addigra jól ismerte Magyarországot, és tudta, hogy a Habsburg Birodalom az új helyzetben mennyit erősödött. Savoyai Jenő azonban nem értett teljesen egyet Bécs magyar politikájával, az alávetés elvével és gyakorlatával. A Rákóczi-szabadságharc idején nem harcolt Magyarországon, hanem a nyugati fronton próbált sikereket elérni. Nem kétséges, hogy híve volt a Rákóczival és híveivel való megegyezésnek.


21743832_431967017197219_6372898021574348785_o
Fotó: Zenta Község facebook-oldala


A történész hangsúlyozta: Zenta egy világtörténelmi fordulat városa, és az emlék gondozása fontos és jövőt építő folyamat. Ám Zenta világához hozzátartozik Savoyai Jenő emléke is. „Úgy gondolom, eljött az ideje, hogy Jenő hercegnek szobra legyen Zentán” – zárta gondolatait Hóvári János, hozzátéve: megítélése szerint ezzel a konferenciával és az elkövetkező évek szoboravatásaival új emlékezetkultúra vette kezdetét Zentán.Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmod

Banner_596x90px_SOLTI_HUN_kultura.hu

classical-music-1838390_960_720_masolata

2017.09.21

A sokoldalú karmester hivatása áll az idei Zeneszüret fesztivál középpontjában, amelyre október 5. és 10. között a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. 22 helyszínen 35 programmal várja a komolyzene kedvelőit Pécsen. A koncertek mellett kiállítások, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a baranyai megyeszékhely tereit, utcáit.

_D0A9189_Copy

2017.09.21

Annak ellenére képes elképesztő teljesítményre az ötvösség, hogy művészei igen nehéz körülmények között alkotnak – mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a XI. Ötvösművészeti Biennále megnyitóján. A kiállítás szeptember 20. és október 15. között várja a látogatókat a Klebelsberg Kultúrkúriában.

baranyai_reformacio_kis

2017.09.20

A baranyai reformáció története nagyban hozzájárult a magyar kultúra fejlődéséhez és a mai értelemben vett magyar identitás kialakulásához – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szeptember 20-án a reformáció Baranya megyei történetét bemutató kiállítás megnyitóján Pécsett. Szintén mától látható a protestantizmus jelentőségéről szóló, Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című tárlat.

Épp a mai napon, szeptember 21-én van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból a színházak országszerte és a határon túl is magyar szerzők műveivel, nyílt próbával, díjátadóval és rendhagyó programokkal várják a közönséget. A budapesti Nemzeti Színházban Katona József Bánk bán című darabját mutatják be. Másnap, 22-én a teátrum nyílt nappal várja a látogatókat, gyermek- és ifjúsági programokat szerveznek, nyílt próbákat tartanak, kiállítással, kulisszajárással és ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket.

Deák Kristóf új, A legjobb játék című rövidfilmje már a vágóasztalon van. „Ez egy elég komplex vágói feladat. Talán már az írásnál is a vágói agyam volt az előtérben, hiszen a filmben emberek néznek kamerákon és képernyőkön keresztül más embereket. A történet egyébként a gépi intelligencia és az emberi játékosság találkozásáról szól” – mondta a rendező. Deák Kristóf emellett a Foglyok című alkotást készíti elő, mely egy 1951-ben játszódó szatirikus történet.

Napjaink egyik aktuális témáját dolgozza fel fotókon, tárgyakon, táblázatokon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten címmel szeptember 19-én megnyílt kiállítása. Ez a rendhagyó kiállítás kilép a történelem és a művészettörténet keretei közül, és egy napjainkban zajló eseménysorral foglalkozik – hangsúlyozta a megnyitón Varga Benedek, az MNM főigazgatója.

A budapesti Kempinski Hotel Corvinus szálloda képzőművészeti gyűjteményéből mutat be válogatást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) tihanyi galériája november 12-éig. A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei címmel a kollekció legszebb darabjait, csaknem negyven magyar festményt, grafikát és szobrot állítottak ki, ezeknek mintegy fele kortárs alkotás.

A Zeneakadémián Az ősök ritmusa című bérlet koncertjeivel, a Budapest Music Centerben Kodály-sorozattal várja a közönséget az Óbudai Danubia Zenekar ősszel. Az ősök ritmusa című, négy koncertből álló bérlet Haydn A Teremtés című oratóriumával kezdődik október 1-jén a Nemzeti Énekkar, Rab Gyula tenor, Kolonits Klára szoprán és Bakonyi Marcell basszus közreműködésével, Vásáry Tamás vezényletével.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma