Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.28

„Az évekig tartó, kemény munkában hiszek. Önmagában a tehetség kevés, ha nem társul hozzá szorgalom” – mondja a Kossuth-díjas Snétberger Ferenc gitárművész, akivel a Snétberger Zenei Tehetség Központ sikereiről és a hátrányos helyzetű gyerekek szakmai segítéséről is beszélgettünk. INTERJÚ

snetb-1024x576
Snétberger és tanítványai
Fotó: MTI/Bruzák Noémi


Április 28-án nyolcadik alkalommal tartják a Snétberger Zenei Központ diákjai a zárókoncertet a Pesti Vigadóban. Hogyan készülnek a fellépésre?

Mint minden évben, most is a legjobb diákokat választottam ki a műsorhoz. Számtalan új, a gyerekek által szerzett kompozíciót is bemutatunk, emellett klasszikus, jazz és world music darabokat is hallhat a közönség.

 

guitarist
Snétberger Ferenc gitárművész
Fotó: MTI


Több külföldi fellépésén játszott együtt a diákjaival, akik először mutatkozhattak be idegen országban. Legutóbb hol jártak?

Nemrég a spanyolországi Yehudi Menuhin Alapítvánnyal közösen szerveztünk három koncertet Madridban. Spanyolországban egy Roma kulturális díjat is kapott a Snétberger Zenei Központ, nagy megtiszteltetés, mert ezzel is elismerték a munkánkat. Kiválasztott, professzionális csapattal mentem, mindannyiunk nagy örömére a királynő is meghallgatta a koncertünket. A következő állomás várhatóan Lisszabon lesz, május közepén egy fesztiválon mutatkozunk be. A későbbiekben tervezem, hogy nagyobb turné keretében a főbb magyarországi városokban is felléphessünk. Ne csak külföldön, itthon is jobban megismerjenek minket, és kapjanak ízelítőt a diákok magas zenei felkészültségéből.


57387671_6126955787988_7281182877801250816_n.png
Snétberger Ferenc a végzős diákokkal
Fotó forrása: Facebook


Minden évben rangos művészeket, pedagógusokat kér fel tanárnak a központban zajló munkához. Idén is így lesz?

A külföldi művészekkel, oktatókkal ápolt kapcsolataim lehetővé teszik, hogy meghívjam őket, és az a tapasztalatom, hogy mindig szívesen jönnek. Ebben az évben a berlini és a svéd akadémia professzora is ellátogat hozzánk workshopot tartani, valamint egy amerikai bőgős. Ahhoz, hogy valaki jól használja a gitárt, nem árt ismernie a hangszer anatómiáját, ezért meghívtam egy berlini barátomat, hogy tartson workshopot a gitárt érintő, praktikus kérdésekben.

 

Tavasszal tartották a meghallgatásokat. Elégedett a felhozatallal?

Az ország számos pontjáról érkeztek diákok. Arra figyeltem fel, hogy évről-évre többen jelentkeznek. Mindig a legjobbakat igyekszem kiválasztani. A tehetség azonnal kiderül, szinte már abból, hogy egy-egy fiatal hogyan ér a hangszerhez. Épp azon vagyunk, hogy összeállítsuk a létszámot, május végére végzünk minden, ránk váró feladattal.

 

Snetberger_Tehetsegkutato_Kozpont_4
Snétberger Zenei Tehetség Központ
Forrás: Facebook

Akik megfordulnak a Snétberger Zenei Központban, egyenes úton vannak, már nem kallódhatnak el?

A dolog nem ilyen egyszerű! Ahol tudunk, segítünk, de életük végéig nem foghatjuk a kezüket. A kisebbeket a későbbiekben is ellenőrzik a mentorok, fokozottan odafigyelnek rájuk, amolyan családsegítő funkciót is betöltenek, hogy minden rendben legyen.

 

Mit gondol, a hátrányos helyzetű tehetségekért folytatott missziója kezd beérni?

 Magyarország a tehetségek tárháza. Azon vagyok, hogy minél több fiatalnak nyújthassunk támogatást, magas színvonalú zenei képzést. Szeretem egyengetni a gyerekeket a pályán, örömet okoz részt vennem a képzésükben. A média sokszor összezavarja őket, sokan a könnyű siker reményében jelentkeznek a tehetségkutató műsorokba, nem tudják, a gyors siker együtt jár a gyors felejtéssel. Az évekig tartó, kemény munkában hiszek. Mindenki vegye tudomásul, önmagában a tehetség kevés, ha nem társul hozzá szorgalom. A Snétberger Zenei Központban zenészeket, nem pedig sztárokat képzünk.

 

Ayhan Gökhan

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma