15_eves

2019.04.28

„Az évekig tartó, kemény munkában hiszek. Önmagában a tehetség kevés, ha nem társul hozzá szorgalom” – mondja a Kossuth-díjas Snétberger Ferenc gitárművész, akivel a Snétberger Zenei Tehetség Központ sikereiről és a hátrányos helyzetű gyerekek szakmai segítéséről is beszélgettünk. INTERJÚ

snetb-1024x576
Snétberger és tanítványai
Fotó: MTI/Bruzák Noémi


Április 28-án nyolcadik alkalommal tartják a Snétberger Zenei Központ diákjai a zárókoncertet a Pesti Vigadóban. Hogyan készülnek a fellépésre?

Mint minden évben, most is a legjobb diákokat választottam ki a műsorhoz. Számtalan új, a gyerekek által szerzett kompozíciót is bemutatunk, emellett klasszikus, jazz és world music darabokat is hallhat a közönség.

 

guitarist
Snétberger Ferenc gitárművész
Fotó: MTI


Több külföldi fellépésén játszott együtt a diákjaival, akik először mutatkozhattak be idegen országban. Legutóbb hol jártak?

Nemrég a spanyolországi Yehudi Menuhin Alapítvánnyal közösen szerveztünk három koncertet Madridban. Spanyolországban egy Roma kulturális díjat is kapott a Snétberger Zenei Központ, nagy megtiszteltetés, mert ezzel is elismerték a munkánkat. Kiválasztott, professzionális csapattal mentem, mindannyiunk nagy örömére a királynő is meghallgatta a koncertünket. A következő állomás várhatóan Lisszabon lesz, május közepén egy fesztiválon mutatkozunk be. A későbbiekben tervezem, hogy nagyobb turné keretében a főbb magyarországi városokban is felléphessünk. Ne csak külföldön, itthon is jobban megismerjenek minket, és kapjanak ízelítőt a diákok magas zenei felkészültségéből.


57387671_6126955787988_7281182877801250816_n.png
Snétberger Ferenc a végzős diákokkal
Fotó forrása: Facebook


Minden évben rangos művészeket, pedagógusokat kér fel tanárnak a központban zajló munkához. Idén is így lesz?

A külföldi művészekkel, oktatókkal ápolt kapcsolataim lehetővé teszik, hogy meghívjam őket, és az a tapasztalatom, hogy mindig szívesen jönnek. Ebben az évben a berlini és a svéd akadémia professzora is ellátogat hozzánk workshopot tartani, valamint egy amerikai bőgős. Ahhoz, hogy valaki jól használja a gitárt, nem árt ismernie a hangszer anatómiáját, ezért meghívtam egy berlini barátomat, hogy tartson workshopot a gitárt érintő, praktikus kérdésekben.

 

Tavasszal tartották a meghallgatásokat. Elégedett a felhozatallal?

Az ország számos pontjáról érkeztek diákok. Arra figyeltem fel, hogy évről-évre többen jelentkeznek. Mindig a legjobbakat igyekszem kiválasztani. A tehetség azonnal kiderül, szinte már abból, hogy egy-egy fiatal hogyan ér a hangszerhez. Épp azon vagyunk, hogy összeállítsuk a létszámot, május végére végzünk minden, ránk váró feladattal.

 

Snetberger_Tehetsegkutato_Kozpont_4
Snétberger Zenei Tehetség Központ
Forrás: Facebook

Akik megfordulnak a Snétberger Zenei Központban, egyenes úton vannak, már nem kallódhatnak el?

A dolog nem ilyen egyszerű! Ahol tudunk, segítünk, de életük végéig nem foghatjuk a kezüket. A kisebbeket a későbbiekben is ellenőrzik a mentorok, fokozottan odafigyelnek rájuk, amolyan családsegítő funkciót is betöltenek, hogy minden rendben legyen.

 

Mit gondol, a hátrányos helyzetű tehetségekért folytatott missziója kezd beérni?

 Magyarország a tehetségek tárháza. Azon vagyok, hogy minél több fiatalnak nyújthassunk támogatást, magas színvonalú zenei képzést. Szeretem egyengetni a gyerekeket a pályán, örömet okoz részt vennem a képzésükben. A média sokszor összezavarja őket, sokan a könnyű siker reményében jelentkeznek a tehetségkutató műsorokba, nem tudják, a gyors siker együtt jár a gyors felejtéssel. Az évekig tartó, kemény munkában hiszek. Mindenki vegye tudomásul, önmagában a tehetség kevés, ha nem társul hozzá szorgalom. A Snétberger Zenei Központban zenészeket, nem pedig sztárokat képzünk.

 

Ayhan Gökhan

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma