NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.14

Idén is megrendezik a Budavári Palotakoncertet, ami mostanra egész rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A hagyománnyá vált eseményen idén nem csupán az operett, de a néptánc és az opera szerelmeseinek is igazi csemegéket kínálnak.

Kiss_B_Attila_Fekete_Peter
KIss-B. Atilla és Fekete Péter

Az esemény sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a történelmi és szakrális tereket míves kulturális rendezvényekkel kell megtölteni. A Várnegyed felújítása is ehhez a törekvéshez kapcsolódik, de a kulturális rendezvények a munkálatok alatt sem maradhatnak el. „Fontos, hogy a vásári, értéktelen és az alpári helyett a míves, az ünnepi, a szakrálishoz közelítő és a lelkünket felemelő eseményeknek adjunk teret. Egy ilyen alkalom a Budavári Palotakoncert is” – emelte ki, majd azt is hozzátette, hogy az operett hungarikum, tradicionális műfaj, és fontos, hogy a világ legtávolabbi csücskében is tudjanak arról, hogy az Oroszlános Udvarban operettgálát rendeznek.


A rendezvény ötletgazdája és egyik producere, Nacsa Olivér kiemelte, hogy a Magyar Televízió az elmúlt években felvette a Palotakoncert előadásait, így páratlan archív anyag keletkezett. A Duna Televízió pedig hetedik éve ismét műsorára tűzi a Palotakoncertet augusztus 20-án, és ez nagy reklám a műfajnak, ami mára a zenés színház legnagyobb ünnepévé vált.


palotakoncert


Pindroch Ferenc producer hangsúlyozta, hogy az állam nagylelkű támogatása nélkül nem jöhetne létre ez a koncert, ugyanis a kultúra elsősorban nem a profitról szól. Kiemelte, hogy emellett azért igyekeznek magántámogatókat is bevonni, egyik partnerük idén is a Törley.


Dr. Vadász Dániel, a Palotakoncert másik producere elmondta, hogy a rendezvény egyik célja az, hogy az emberek értsék és szeressék az operettet. „Örömmel látjuk, hogy az esemény különböző variációi vidéki városokba is eljutottak, többek között Debrecenbe, Szegedre és Szolnokra is. A Palotakoncert anyagát pedig a világ számos országába sikerült már elvinnünk, például Ausztriába, Belgiumba és Japánba is. Ez azért is különösen jelentős eredmény, mert így újabb és újabb játszóhelyek figyelmét tudtuk felhívni az operett műfajára” – tette hozzá.


_D0A2697_Copy


Az idei gála középpontjában a műfajok kavalkádja fog állni. A cél a már korábban felvonultatott zenés színházi műfajok integrálása, így az augusztusi Palotakoncerten az operett mellett megszólalnak daljátékok, népdalok, és az opera műfajába tartozó zenék is.


Bori Tamás, a koncert rendezője elmondta, hogy az idei est az Elemi szenvedélyek címet viseli majd, mert a négy elem köré próbálták szervezni a dalokat.


Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház igazgatója hangsúlyozta, hogy az operett műfaja szorosan kötődik a magyar emberek temperamentumához. „Előadóként éppen a temperamentumunkból következően mi tudjuk a legjobban megszólaltatni ezeket a dalokat, és közönségként is mi értjük és értékeljük a leginkább őket” – emelte ki, és hozzátette, hogy a Palotakoncert gyönyörű szabadtéri helyszíne megidézi az Operettszínház teltházas estéinek hangulatát.


Fitos_Dezso_tarsulatMivel az idei alkalom középpontjában a műfajok kavalkádja áll majd, a szervezők meghívták a koncertre Fitos Dezső Társulatát is, akik nagy örömükre elfogadták a felkérést. Fitos Dezső táncművész, koreográfus elmondta, hogy a magyar néptánc meglátása szerint tökéletesen alkalmas arra, hogy kiegészítse az operett kiművelt hangzását. „Mi legjobb tudásunk szerint különböző táncképekkel fogunk reflektálni az elhangzó dalokra” – tette hozzá.


Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma