2018.09.24

Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

azur


Hogyan született meg az AŽUR?

Baka Rebeka: Zitával már együtt zenéltünk, aztán Zita bátyja (Bakos Attila) jött basszusgitározni. A gitárosunkkal (Miklós Dávid) egy egyetemi gólyatáborban ismerkedtem meg, a dobos (Müller Máté) a barátunk volt, szóval így alakult ki a csapat. Mindenki rendelkezik zenei háttérrel: Attila és én például a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekeltünk, Dávid Kőbányán tanult, Máté tanároktól vett órákat.


Milyen céllal jelentkeztetek a Hangfoglaló Programra?

Bakos Zita: Számunkra teljesen egyértelmű volt, hogy amikor ott tart a zenekar, hogy meg szeretnénk mutatni magunkat a szakmának és szeretnénk felvenni az első lemezünket, akkor megpróbáljuk. És sikerült, elnyertük a támogatást.


Milyen volt az együttműködés a mentorotokkal, Csontos Noémi Virággal?

B. Z.: Szerencsénk van vele. Végigkíséri a munkafolyamatot és támogat minket, mindig érdeklődik, hogy éppen hogyan állunk, mi van velünk. Bármikor fordulhatunk hozzá kérdéssel, mert segíteni fog.


azur3


Kik jelentenek számotokra zenei inspirációt? Hogy jelenik ez meg a dalírásban?

B. R.: Nagyjából mindenhonnan merítünk, eléggé vegyes felvágott a zenei ízlésünk. Én leginkább Amy Winehouseból, az LGT, az Omega és az Illés együttesek zenéiből, meg klasszikus zenéből és jazzből táplálkozom.

B. Z.: A testvéremmel, Attilával (a basszusgitáros) eléggé alterarcok vagyunk, viszont a gitárosunk nagyon szereti a jazzt, Máté, a dobos pedig inkább rockos. Különbözőek vagyunk, de ettől is tud érdekes lenni az a világ, amit ez az öt eltérő ízlésű ember összehoz. Többféleképpen születnek a dalok, többen is írunk zenét. Jön belőlünk, és szeretnénk beletenni a zenekarba. Született már úgy dal, hogy a szöveg volt meg és abból kapott valaki inspirációt. Volt már olyan is, hogy egy teljes demót lehoztunk, és azt kezdtük összerakni. Jammelgetésből is jött már létre dal, tényleg nagyon változatos ez a folyamat.


Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

B. Z.: Tavaly megnyertük az Öröm a zene tehetségkutató fődíját, amire nagyon büszkék vagyunk. Úgy mentünk oda, hogy kíváncsiak vagyunk, a szakma mit gondol rólunk, hogy visszajelzést kaphassunk. Az, hogy megnyertük, nagyon nagy motiváció. Azt érezzük, hogy érdemes csinálni, még több munkát belefeccölni, és menni tovább, mert jó lehet.


Mennyire szeretnétek hosszútávon zenéléssel foglalkozni?

B. Z.: Szerintem a legtöbben úgy képzeljük el, hogy az életünk nagy része zenéléssel teljen. Elég sok munkát is fektetünk ebbe, mi például Rebekával több helyen is zenélünk, a dobosunk is, basszusgitárosunk is.

B. R.: Próbálkozunk, mert nagyon jó lenne, hogyha a zene lenne a minden. Nyilván van egy csomó dolog, ami érdekel bennünket, de a főcsapás a zene, ami pedig még mellette belefér, az maradhat.


azur2


Melyik a kedvenc saját dalotok?

B. Z.: A Nem vagy egyedül különös szerepet tölt be a lelkivilágomban. Az volt az első dalunk, amelyet megírtunk és teljesen máshonnan indult, mint ahova jutott. A szöveg és a zene világát közös nevezőre tudtuk hozni a kezdetekhez képest. Nem kedvenc, mert sokat szeretek, de meghatározó.

B. R.: Nekem a Katica a kedvencem. Az az első dalom, amely szöveggel, dallammal megvolt. Nyilván a hangszerelés nem annyira, de például a dobot egy Amy Winehouse-dalban hallottam és tudtam, hogy kell. Az olyan korszakomban íródott, amely nagyon jó volt. Nehéz, meg utána meg is szenvedtem, de nagyon jó volt benne lenni és az egy elköszönés volt attól a helyzettől. Azt hiszem, szépen elbúcsúztattam.


Hogyan értékelitek a nyári koncertszezont?

B. R.: Játszottunk a Volton, a V4 Fesztiválon, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, az Alterába Fesztiválon, a végén pedig felléptünk a Szigeten. Azt nagyon vártuk. Sikeresnek érezzük a nyarat. Nagy boldogság, hogy ennyi helyre eljutottunk.

B. Z.: Az ősz is egyre inkább körvonalazódik, november 15-én lesz a lemezbemutatónk a Dürer Kertben, arra nagyon készülünk. Közben még Lóciékkal (Lóci játszik) koncertezünk egy előzenekaros pályázat keretében, illetve Müller Péter Sziámi andFriends zenekarral is fogunk játszani ősszel. Megjelent augusztus elején egy három dalból álló EP Piros, és nem kék címmel; ahhoz forgattunk klipeket, de a lemezbemutatóra szeretnénk valamilyen nagyobb volumenű klippel is készülni.


azur4


A mindennapi életeteket hogyan tudjátok összeegyeztetni a zenéléssel?

B. Z.: Nagyon sűrű volt a nyár, aminek örülünk, ezért csináljuk. Akkor jó, ha sűrű.

B. R.: Végre a zenéléstől volt sűrű és nem attól, hogy adminisztratív dolgokkal kellett foglalkozni. Az engem nagyon fáraszt. Ez nem felülemelkedett nagyképű valami, csak annyira jól van az ember, ha zenél, hogy utána nem nagyon akar kijönni belőle.Rendes Vera

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

06_marclay-R

2019.02.22

A művészeti műfajok közötti átjárás egyik izgalmas területe a zene, a hang és a kép, a vizualitás viszonya, lehetséges egymásra hatása. Alább olyan kortárs fotográfusok, vizuális művészek munkáiból láthatóak, akiknek a képeire a zene nem egyszerűen csak hatással volt, hanem a hang vizuális nyelvre való le- és átfordíthatóságának lehetőségei adja azok központi témáját.

pianoplays5
2019.02.22

A Győri Balett előadása nyitotta meg a Budapesti Táncfesztivált a Nemzeti Táncszínház nemrég átadott épületében a Millenárison. Velekei László művészeti vezető egy korábban már bemutatott darabját, a PianoPlayst, és egy kifejezetten a Nemzeti Táncszínház premierjére készített, élő zenés táncjátékát, a Passage-t láthatta a publikum.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma