NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.09.24

Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

azur


Hogyan született meg az AŽUR?

Baka Rebeka: Zitával már együtt zenéltünk, aztán Zita bátyja (Bakos Attila) jött basszusgitározni. A gitárosunkkal (Miklós Dávid) egy egyetemi gólyatáborban ismerkedtem meg, a dobos (Müller Máté) a barátunk volt, szóval így alakult ki a csapat. Mindenki rendelkezik zenei háttérrel: Attila és én például a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekeltünk, Dávid Kőbányán tanult, Máté tanároktól vett órákat.


Milyen céllal jelentkeztetek a Hangfoglaló Programra?

Bakos Zita: Számunkra teljesen egyértelmű volt, hogy amikor ott tart a zenekar, hogy meg szeretnénk mutatni magunkat a szakmának és szeretnénk felvenni az első lemezünket, akkor megpróbáljuk. És sikerült, elnyertük a támogatást.


Milyen volt az együttműködés a mentorotokkal, Csontos Noémi Virággal?

B. Z.: Szerencsénk van vele. Végigkíséri a munkafolyamatot és támogat minket, mindig érdeklődik, hogy éppen hogyan állunk, mi van velünk. Bármikor fordulhatunk hozzá kérdéssel, mert segíteni fog.


azur3


Kik jelentenek számotokra zenei inspirációt? Hogy jelenik ez meg a dalírásban?

B. R.: Nagyjából mindenhonnan merítünk, eléggé vegyes felvágott a zenei ízlésünk. Én leginkább Amy Winehouseból, az LGT, az Omega és az Illés együttesek zenéiből, meg klasszikus zenéből és jazzből táplálkozom.

B. Z.: A testvéremmel, Attilával (a basszusgitáros) eléggé alterarcok vagyunk, viszont a gitárosunk nagyon szereti a jazzt, Máté, a dobos pedig inkább rockos. Különbözőek vagyunk, de ettől is tud érdekes lenni az a világ, amit ez az öt eltérő ízlésű ember összehoz. Többféleképpen születnek a dalok, többen is írunk zenét. Jön belőlünk, és szeretnénk beletenni a zenekarba. Született már úgy dal, hogy a szöveg volt meg és abból kapott valaki inspirációt. Volt már olyan is, hogy egy teljes demót lehoztunk, és azt kezdtük összerakni. Jammelgetésből is jött már létre dal, tényleg nagyon változatos ez a folyamat.


Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

B. Z.: Tavaly megnyertük az Öröm a zene tehetségkutató fődíját, amire nagyon büszkék vagyunk. Úgy mentünk oda, hogy kíváncsiak vagyunk, a szakma mit gondol rólunk, hogy visszajelzést kaphassunk. Az, hogy megnyertük, nagyon nagy motiváció. Azt érezzük, hogy érdemes csinálni, még több munkát belefeccölni, és menni tovább, mert jó lehet.


Mennyire szeretnétek hosszútávon zenéléssel foglalkozni?

B. Z.: Szerintem a legtöbben úgy képzeljük el, hogy az életünk nagy része zenéléssel teljen. Elég sok munkát is fektetünk ebbe, mi például Rebekával több helyen is zenélünk, a dobosunk is, basszusgitárosunk is.

B. R.: Próbálkozunk, mert nagyon jó lenne, hogyha a zene lenne a minden. Nyilván van egy csomó dolog, ami érdekel bennünket, de a főcsapás a zene, ami pedig még mellette belefér, az maradhat.


azur2


Melyik a kedvenc saját dalotok?

B. Z.: A Nem vagy egyedül különös szerepet tölt be a lelkivilágomban. Az volt az első dalunk, amelyet megírtunk és teljesen máshonnan indult, mint ahova jutott. A szöveg és a zene világát közös nevezőre tudtuk hozni a kezdetekhez képest. Nem kedvenc, mert sokat szeretek, de meghatározó.

B. R.: Nekem a Katica a kedvencem. Az az első dalom, amely szöveggel, dallammal megvolt. Nyilván a hangszerelés nem annyira, de például a dobot egy Amy Winehouse-dalban hallottam és tudtam, hogy kell. Az olyan korszakomban íródott, amely nagyon jó volt. Nehéz, meg utána meg is szenvedtem, de nagyon jó volt benne lenni és az egy elköszönés volt attól a helyzettől. Azt hiszem, szépen elbúcsúztattam.


Hogyan értékelitek a nyári koncertszezont?

B. R.: Játszottunk a Volton, a V4 Fesztiválon, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, az Alterába Fesztiválon, a végén pedig felléptünk a Szigeten. Azt nagyon vártuk. Sikeresnek érezzük a nyarat. Nagy boldogság, hogy ennyi helyre eljutottunk.

B. Z.: Az ősz is egyre inkább körvonalazódik, november 15-én lesz a lemezbemutatónk a Dürer Kertben, arra nagyon készülünk. Közben még Lóciékkal (Lóci játszik) koncertezünk egy előzenekaros pályázat keretében, illetve Müller Péter Sziámi andFriends zenekarral is fogunk játszani ősszel. Megjelent augusztus elején egy három dalból álló EP Piros, és nem kék címmel; ahhoz forgattunk klipeket, de a lemezbemutatóra szeretnénk valamilyen nagyobb volumenű klippel is készülni.


azur4


A mindennapi életeteket hogyan tudjátok összeegyeztetni a zenéléssel?

B. Z.: Nagyon sűrű volt a nyár, aminek örülünk, ezért csináljuk. Akkor jó, ha sűrű.

B. R.: Végre a zenéléstől volt sűrű és nem attól, hogy adminisztratív dolgokkal kellett foglalkozni. Az engem nagyon fáraszt. Ez nem felülemelkedett nagyképű valami, csak annyira jól van az ember, ha zenél, hogy utána nem nagyon akar kijönni belőle.Rendes Vera

Acs_Janos
2018.12.12

Ács János karmester dirigálja a Nemzeti Énekkart december 15-én az Olasz Kultúrintézetben. Ács 1979-ben debütált Genovában, majd éveken keresztül „a három tenor” koncertjeinek volt ünnepelt dirigense. Az est középpontjában Rossini művei állnak, de Schubert Mirjam diadaléneke is felcsendül.

kormendi_portre

2018.12.11

Körmendi János Kossuth-díjas színművész neve a Magyar Televízió népszerű Három nővér-paródiájával fonódik össze, melyben az általa alakított Irinát névnapján mindenki egy-egy szamovárral lepi meg. (A paródiát maga Körmendi írta.) A sikert a Televízió ugyancsak egy szamovárral köszönte meg a művésznek, amely leánya adományaként mostantól az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézeté.

maya_operett_600

2018.12.11

Több mint negyven évvel az utolsó bemutató után újra láthatóa Budapesti Operettszínház egykori igazgatója, Fényes Szabolcs népszerű revüoperettje, a Maya. A klasszikus operettekben megszokottaktól eltérően az előadásban a primadonna és a bonviván mellett két táncos komikus-szubrett páros is fellép, de nem ez a produkció egyetlen különlegessége.

A kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába beépülő jogdíj januártól 41 kategóriában csökken. A CD-knél például 15 százalékkal, a DVD-knél 18-25, a pendrive-oknál 15-31,5 százalékkal, a zenelejátszóknál 25 százalékkal lesznek alacsonyabbak az alapjogdíjak. A tabletek, külső háttértárolók és a szórakoztatóelektronikai eszközökbe integrált tárolóegységek jogdíja nem változik jövőre, ebben a körben két éve volt díjcsökkentés.

Pesti Emma vajdasági festőművész alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílik a budapesti Forrás Galériában. A képek visszatérő motívuma a táj, de nem szokványos értelemben: a művek látványalapúak, de erősen elvonatkoztatottak.

Bogdán Árpád Gettó Balboa című filmje nyerte a berlini Ake Dikhea? – Romani Filmek Fesztiválja fődíját. A rendező első egészestés dokumentumfilmje a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, Misi és a világbajnoki címre törő, tehetséges, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló, Zoli életéről, kettejük kapcsolatáról szól. A film a budapesti VIII. kerületi roma közösség különleges erőfeszítése nyomán jöhetett létre.

Az aranyfáraó kincsei című kiállítás 2019 márciusában nyílik la francia fővárosban. A 150 kiállítási tárgy között több mint 50 először látható Egyiptomon kívül. Ezeket a gízai Nagy Egyiptomi Múzeum 2020-ra tervezett megnyitása előtt a világ 8 helyszínén mutatják be. Tutanhamon sírját 1922-ben fedezték fel a luxori Királyok völgyében. Az i.e. 1324-ben, 19 éves korában elhunyt fáraó sírkamráját a többi egyiptomi fáraó sírjával ellentétben nem fosztották ki, így a kutatók több mint 5000 tárgyat találtak benne.

A mézeskalács házak mellett a rátóti csikótojást, a vácrátóti népviseletet, a Szentföldet és Salamon király templománt is megformázzák süteményből, de megelevenedik a Hófehérke és a hét törpe története is. Az alkotóelemeket a helyiek 50 kilogramm lisztből, 15 kilogramm mézből 40 kilogramm cukorból és 250 tojásból készítették. A mesebeli falut a Mindenki karácsonya rendezvényen lehet megnézni december 15-20 között Vácrátóton. A figurákat jótékonysági céllal értékesítik majd, a bevételből a helyi óvodát támogatják.

A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonos, idehaza és külföldön is népszerű fúvós, Borbély Mihály előadóművészként és zeneszerzőként egyaránt a magyar jazz egyik meghatározó figurája. Kvartettjét, a Borbély Műhelyt az ezredforduló táján alakította meg. A csapat csütörtökön lép fel a Budapest Music Centerben.

borbely_muhely

Lengyel esttel, benne Chopin műveivel és a virtuóz hegedűs Wieniawski polonézével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Nemzetek zenéje című új kamarakoncert-sorozat december 13-án. A folytatásban lesz spanyol-argentin, francia, magyar és orosz zenés est is.

Jótékonysági koncertet szervez az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza erdélyi hagyományőrző népzenészek megsegítésére. December 12-én az Üsztürü zenekar, Nyitrai Marianna, a Magos zenekar, valamint Mihó Attila és barátai lépnek fel a Budai Vigadóban.

„Virágos, gyümölcsös, fűszeres, orientális, szenvedélyes és nyugodt, pimasz és érzéki, karcos és finom, sportos, friss, puha és ölelnivaló illatok fogadják a betérő vevőket Hammerschmidt Miklós úr békebeli illatszertárában. Feszültség, félreértés, féltékenység, megcsalás, megértés, megbánás, érzelmi válság, vágy és vigasz, gyűlölet és szerelem: fanyar illatkavalkád. László Miklós vígjátékát Frigyesi András rendezésében mutatja be az egri Gárdony Géza Színház.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma