Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.09.24

Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

azur


Hogyan született meg az AŽUR?

Baka Rebeka: Zitával már együtt zenéltünk, aztán Zita bátyja (Bakos Attila) jött basszusgitározni. A gitárosunkkal (Miklós Dávid) egy egyetemi gólyatáborban ismerkedtem meg, a dobos (Müller Máté) a barátunk volt, szóval így alakult ki a csapat. Mindenki rendelkezik zenei háttérrel: Attila és én például a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekeltünk, Dávid Kőbányán tanult, Máté tanároktól vett órákat.


Milyen céllal jelentkeztetek a Hangfoglaló Programra?

Bakos Zita: Számunkra teljesen egyértelmű volt, hogy amikor ott tart a zenekar, hogy meg szeretnénk mutatni magunkat a szakmának és szeretnénk felvenni az első lemezünket, akkor megpróbáljuk. És sikerült, elnyertük a támogatást.


Milyen volt az együttműködés a mentorotokkal, Csontos Noémi Virággal?

B. Z.: Szerencsénk van vele. Végigkíséri a munkafolyamatot és támogat minket, mindig érdeklődik, hogy éppen hogyan állunk, mi van velünk. Bármikor fordulhatunk hozzá kérdéssel, mert segíteni fog.


azur3


Kik jelentenek számotokra zenei inspirációt? Hogy jelenik ez meg a dalírásban?

B. R.: Nagyjából mindenhonnan merítünk, eléggé vegyes felvágott a zenei ízlésünk. Én leginkább Amy Winehouseból, az LGT, az Omega és az Illés együttesek zenéiből, meg klasszikus zenéből és jazzből táplálkozom.

B. Z.: A testvéremmel, Attilával (a basszusgitáros) eléggé alterarcok vagyunk, viszont a gitárosunk nagyon szereti a jazzt, Máté, a dobos pedig inkább rockos. Különbözőek vagyunk, de ettől is tud érdekes lenni az a világ, amit ez az öt eltérő ízlésű ember összehoz. Többféleképpen születnek a dalok, többen is írunk zenét. Jön belőlünk, és szeretnénk beletenni a zenekarba. Született már úgy dal, hogy a szöveg volt meg és abból kapott valaki inspirációt. Volt már olyan is, hogy egy teljes demót lehoztunk, és azt kezdtük összerakni. Jammelgetésből is jött már létre dal, tényleg nagyon változatos ez a folyamat.


Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

B. Z.: Tavaly megnyertük az Öröm a zene tehetségkutató fődíját, amire nagyon büszkék vagyunk. Úgy mentünk oda, hogy kíváncsiak vagyunk, a szakma mit gondol rólunk, hogy visszajelzést kaphassunk. Az, hogy megnyertük, nagyon nagy motiváció. Azt érezzük, hogy érdemes csinálni, még több munkát belefeccölni, és menni tovább, mert jó lehet.


Mennyire szeretnétek hosszútávon zenéléssel foglalkozni?

B. Z.: Szerintem a legtöbben úgy képzeljük el, hogy az életünk nagy része zenéléssel teljen. Elég sok munkát is fektetünk ebbe, mi például Rebekával több helyen is zenélünk, a dobosunk is, basszusgitárosunk is.

B. R.: Próbálkozunk, mert nagyon jó lenne, hogyha a zene lenne a minden. Nyilván van egy csomó dolog, ami érdekel bennünket, de a főcsapás a zene, ami pedig még mellette belefér, az maradhat.


azur2


Melyik a kedvenc saját dalotok?

B. Z.: A Nem vagy egyedül különös szerepet tölt be a lelkivilágomban. Az volt az első dalunk, amelyet megírtunk és teljesen máshonnan indult, mint ahova jutott. A szöveg és a zene világát közös nevezőre tudtuk hozni a kezdetekhez képest. Nem kedvenc, mert sokat szeretek, de meghatározó.

B. R.: Nekem a Katica a kedvencem. Az az első dalom, amely szöveggel, dallammal megvolt. Nyilván a hangszerelés nem annyira, de például a dobot egy Amy Winehouse-dalban hallottam és tudtam, hogy kell. Az olyan korszakomban íródott, amely nagyon jó volt. Nehéz, meg utána meg is szenvedtem, de nagyon jó volt benne lenni és az egy elköszönés volt attól a helyzettől. Azt hiszem, szépen elbúcsúztattam.


Hogyan értékelitek a nyári koncertszezont?

B. R.: Játszottunk a Volton, a V4 Fesztiválon, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, az Alterába Fesztiválon, a végén pedig felléptünk a Szigeten. Azt nagyon vártuk. Sikeresnek érezzük a nyarat. Nagy boldogság, hogy ennyi helyre eljutottunk.

B. Z.: Az ősz is egyre inkább körvonalazódik, november 15-én lesz a lemezbemutatónk a Dürer Kertben, arra nagyon készülünk. Közben még Lóciékkal (Lóci játszik) koncertezünk egy előzenekaros pályázat keretében, illetve Müller Péter Sziámi andFriends zenekarral is fogunk játszani ősszel. Megjelent augusztus elején egy három dalból álló EP Piros, és nem kék címmel; ahhoz forgattunk klipeket, de a lemezbemutatóra szeretnénk valamilyen nagyobb volumenű klippel is készülni.


azur4


A mindennapi életeteket hogyan tudjátok összeegyeztetni a zenéléssel?

B. Z.: Nagyon sűrű volt a nyár, aminek örülünk, ezért csináljuk. Akkor jó, ha sűrű.

B. R.: Végre a zenéléstől volt sűrű és nem attól, hogy adminisztratív dolgokkal kellett foglalkozni. Az engem nagyon fáraszt. Ez nem felülemelkedett nagyképű valami, csak annyira jól van az ember, ha zenél, hogy utána nem nagyon akar kijönni belőle.Rendes Vera

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

_D0A4986_Copy

2019.06.20

Díszes, kissé groteszk wayang bábok merednek ránk egy vitrin mögül, az ülő démon csempelap felső szélén pedig egy graffitire bukkanunk. Egy kapuőrző vigyázza a Buddha-szobrokat és -tekercseket, egy strucctojás pedig Hopp Ferenc gyűjteményezéséről mesél. A Hopp Ferenc Múzeum Made in Asia című kiállításán különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat tekinthetünk meg.

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma