fejlec_okt.18

2018.09.24

Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

azur


Hogyan született meg az AŽUR?

Baka Rebeka: Zitával már együtt zenéltünk, aztán Zita bátyja (Bakos Attila) jött basszusgitározni. A gitárosunkkal (Miklós Dávid) egy egyetemi gólyatáborban ismerkedtem meg, a dobos (Müller Máté) a barátunk volt, szóval így alakult ki a csapat. Mindenki rendelkezik zenei háttérrel: Attila és én például a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekeltünk, Dávid Kőbányán tanult, Máté tanároktól vett órákat.


Milyen céllal jelentkeztetek a Hangfoglaló Programra?

Bakos Zita: Számunkra teljesen egyértelmű volt, hogy amikor ott tart a zenekar, hogy meg szeretnénk mutatni magunkat a szakmának és szeretnénk felvenni az első lemezünket, akkor megpróbáljuk. És sikerült, elnyertük a támogatást.


Milyen volt az együttműködés a mentorotokkal, Csontos Noémi Virággal?

B. Z.: Szerencsénk van vele. Végigkíséri a munkafolyamatot és támogat minket, mindig érdeklődik, hogy éppen hogyan állunk, mi van velünk. Bármikor fordulhatunk hozzá kérdéssel, mert segíteni fog.


azur3


Kik jelentenek számotokra zenei inspirációt? Hogy jelenik ez meg a dalírásban?

B. R.: Nagyjából mindenhonnan merítünk, eléggé vegyes felvágott a zenei ízlésünk. Én leginkább Amy Winehouseból, az LGT, az Omega és az Illés együttesek zenéiből, meg klasszikus zenéből és jazzből táplálkozom.

B. Z.: A testvéremmel, Attilával (a basszusgitáros) eléggé alterarcok vagyunk, viszont a gitárosunk nagyon szereti a jazzt, Máté, a dobos pedig inkább rockos. Különbözőek vagyunk, de ettől is tud érdekes lenni az a világ, amit ez az öt eltérő ízlésű ember összehoz. Többféleképpen születnek a dalok, többen is írunk zenét. Jön belőlünk, és szeretnénk beletenni a zenekarba. Született már úgy dal, hogy a szöveg volt meg és abból kapott valaki inspirációt. Volt már olyan is, hogy egy teljes demót lehoztunk, és azt kezdtük összerakni. Jammelgetésből is jött már létre dal, tényleg nagyon változatos ez a folyamat.


Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

B. Z.: Tavaly megnyertük az Öröm a zene tehetségkutató fődíját, amire nagyon büszkék vagyunk. Úgy mentünk oda, hogy kíváncsiak vagyunk, a szakma mit gondol rólunk, hogy visszajelzést kaphassunk. Az, hogy megnyertük, nagyon nagy motiváció. Azt érezzük, hogy érdemes csinálni, még több munkát belefeccölni, és menni tovább, mert jó lehet.


Mennyire szeretnétek hosszútávon zenéléssel foglalkozni?

B. Z.: Szerintem a legtöbben úgy képzeljük el, hogy az életünk nagy része zenéléssel teljen. Elég sok munkát is fektetünk ebbe, mi például Rebekával több helyen is zenélünk, a dobosunk is, basszusgitárosunk is.

B. R.: Próbálkozunk, mert nagyon jó lenne, hogyha a zene lenne a minden. Nyilván van egy csomó dolog, ami érdekel bennünket, de a főcsapás a zene, ami pedig még mellette belefér, az maradhat.


azur2


Melyik a kedvenc saját dalotok?

B. Z.: A Nem vagy egyedül különös szerepet tölt be a lelkivilágomban. Az volt az első dalunk, amelyet megírtunk és teljesen máshonnan indult, mint ahova jutott. A szöveg és a zene világát közös nevezőre tudtuk hozni a kezdetekhez képest. Nem kedvenc, mert sokat szeretek, de meghatározó.

B. R.: Nekem a Katica a kedvencem. Az az első dalom, amely szöveggel, dallammal megvolt. Nyilván a hangszerelés nem annyira, de például a dobot egy Amy Winehouse-dalban hallottam és tudtam, hogy kell. Az olyan korszakomban íródott, amely nagyon jó volt. Nehéz, meg utána meg is szenvedtem, de nagyon jó volt benne lenni és az egy elköszönés volt attól a helyzettől. Azt hiszem, szépen elbúcsúztattam.


Hogyan értékelitek a nyári koncertszezont?

B. R.: Játszottunk a Volton, a V4 Fesztiválon, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, az Alterába Fesztiválon, a végén pedig felléptünk a Szigeten. Azt nagyon vártuk. Sikeresnek érezzük a nyarat. Nagy boldogság, hogy ennyi helyre eljutottunk.

B. Z.: Az ősz is egyre inkább körvonalazódik, november 15-én lesz a lemezbemutatónk a Dürer Kertben, arra nagyon készülünk. Közben még Lóciékkal (Lóci játszik) koncertezünk egy előzenekaros pályázat keretében, illetve Müller Péter Sziámi andFriends zenekarral is fogunk játszani ősszel. Megjelent augusztus elején egy három dalból álló EP Piros, és nem kék címmel; ahhoz forgattunk klipeket, de a lemezbemutatóra szeretnénk valamilyen nagyobb volumenű klippel is készülni.


azur4


A mindennapi életeteket hogyan tudjátok összeegyeztetni a zenéléssel?

B. Z.: Nagyon sűrű volt a nyár, aminek örülünk, ezért csináljuk. Akkor jó, ha sűrű.

B. R.: Végre a zenéléstől volt sűrű és nem attól, hogy adminisztratív dolgokkal kellett foglalkozni. Az engem nagyon fáraszt. Ez nem felülemelkedett nagyképű valami, csak annyira jól van az ember, ha zenél, hogy utána nem nagyon akar kijönni belőle.Rendes Vera

_d0a8119__copy_kis

2018.10.16

Erdélyi tájegységgel bővül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen); a fejlesztés alapkövét október 16-án tették le a múzeumban. A létrejövő új tájegységben 124 épület és mintegy 25-30 ezer műtárgy segítségével mutatják majd be Erdély, a Partium és Moldva hagyományos kultúráját, az ottani emberek életét a nemzetiségi, vallási sokszínűségtől kezdve az oktatáson át a néprajzi örökségig.

bl1_masolata

2018.10.16

Bíró Lajos a mai magyar köztéri szobrászat aktív és magas művészi színvonalon alkotó képviselője. Már pályája elején rátalált a számára hiteles művészi irányra, alkotásai pedig következetesen, egy adott gondolati, művészi paradigmán belül definiálhatók. Világlátásának meghatározó alapját a történelemhez, a művészettörténethez és a közösséghez való összetett viszonya képezi. A szobrászt mátészalkai műtermében látogattuk meg.

IM1

2018.10.16

A friss tartószerkezeti vizsgálatok alapján új engedélyezési terv készült az Iparművészeti Múzeum (IMM) épületének rekonstrukciójára. A Lechner Ödön tervezte szecessziós palota statikai problémái miatt szükségessé vált az épület átfogó felújítása – mondta el a projekt október 16-ai sajtótájékoztatóján Cselovszki Zoltán, az IMM főigazgatója.

Az emberi lélek áll a szentendrei MűvészetMalom új kiállításának középpontjában: a Rényi Katalin festő, grafikus munkáiból 21 gramm címmel rendezett tárlat október 13-án nyílt meg. Rényi Katalin munkáira jellemző, hogy összekapcsolódnak, installatív módon lehet bemutatni őket. A tárlaton látható művek felerősítik egymást, együtt érdemes szemlélni őket, a kiállítás maga is egy megformált egység, egyfajta műalkotás. A 2019. február 17-ig látható kiállításon szereplő művek tárgya minden esetben a lélek vagy a lélekhez kapcsolódó valamilyen transzcendens esemény, olykor misztérium.

Egy illegálisan az Egyesült Államokban élő iráni család mindennapjairól szóló vígjátéksorozaton dolgozik együtt az ABC Studios és Reese Witherspoon Oscar-díjas amerikai színésznő médiacége, a Hello Sunshine. A félórás epizódokból álló Americanized című széria Sara Saedi iráni származású forgatókönyvíró azonos című memoárjára épül – írja a Variety című filmes portál. A sorozat bepillantást nyújt egy közel-keleti háztartás mindennapjaiba, miközben felfedi azokat az egyetemes igazságokat, amelyek összekötnek minden „amerikai” családot.

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál A jövő kulcsa elnevezéssel operaíró verseny hirdetett, a beérkezett művek közül négy jutott tovább: a magyar, cseh, orosz és osztrák zeneszerzők operái a Liszt Ferenc Zeneakadémia Solti-termében december 14-én tartott nyilvános döntőben szállnak versenybe. Az operaíró versenyt azért hirdette meg a Bartók Plusz Operafesztivál, hogy olyan új közönségdarabok szülessenek, amelyekkel újra meg lehet nyerni a hallgatóságot az operának. A kortárs zeneszerzőket megszólító nemzetközi verseny iránti érdeklődés idén minden korábbinál nagyobb volt: az előválogató zsűrinek 6440 partitúraoldalt és mintegy 30 órányi zenei anyagot kellett feldolgoznia, majd meghoznia a döntést.

Melankólia, derű címmel nyílik meg Buhály József, a Szentendrei Régi Művésztelep festőművészének kiállítása október 18-án, csütörtökön, 17 órakor a Nyíregyházi Városi Galériában. A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Tardy-Molnár Anna, a művésztelepet is üzemeltető MANK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere. A kiállítást Wehner Tibor művészettörténész, közreműködnek a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zenetagozatának növendékei. A megnyitó ingyenes, a kiállítás december 15-ig tekinthető meg keddtől szombatig, 9 és 17 óra között.
Kamarakoncert-sorozat kezdődik A zene természete – Zenében a fényről címmel október 20-án a martonvásári Brunszvik-kastélyban a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara előadásában. Első alkalommal a rézfúvós kvintett, november 3-án Kassai István Liszt-díjas zongoraművész, Rönkös Ildikó és Karasszon Dénes csellóművészek adnak koncertet, december 15-én a fuvoláé lesz a főszerep. Az október 20-ai koncerten Johann Sebastian Bach, Telemann, Händel, Gershwin és Grieg művei szólalnak meg a Beethoven Múzeumban. A sorozat második részében Bach, Liszt, Bartók, Chopin zenéje várja a közönséget A zene természete – A zene tudománya című műsorban. Az adventi koncerten pedig különböző kamarazenei formációkban csendülnek fel karácsonyi muzsikák Bachtól Kodály Zoltánig, felidézve Csajkovszkij A diótörő című művét is.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma