GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.10.30

A Zeneakadémia Kamarazene Nagyteremre és Kamarazene karnyújtásnyira elnevezésű bérletei nagy találkozásokat ígérnek a legjelentősebb művészekkel. A Nagyterem színpadára világklasszisok lépnek együtt 2019-ben, köztük Joshua Bell és Sam Haywood is. A Solti Teremben pedig karnyújtásnyira élvezhetjük a világsztárok produkcióját és olyan formációkat, amelyek ritkán lépnek fel ebben az összeállításban.

Zeneakademia-131120
A Zeneakadémia új bérletekkel és számos világsztárral készül 2019-ben


Európa élvonalbeli kamarazenekarai érkeznek a Zeneakadémiára 2019-ben olyan szólistákkal, mint Lisa Batiashvili és Várdai István. Kamarazenét játszik a két magyar hegedűvirtuóz, Kelemen Barnabás és Baráti Kristóf, Fischer Ádám pedig karmesterként lép a nagyközönség elé. Ismét rezidens együttesként mutatkozik be az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát többek között Kobajashi Kenicsiro vezényli, a kortárs komolyzene kedvelői Kurtág György és Ligeti György mellett egy fiatal magyar zeneszerzőcsoport műveit is meghallgathatják, de nem marad el a népszerű Liszt Kukacok Akadémiája-sorozat tavaszi folytatása sem.


A Nagyterembe szóló kamarazenei bérlet egyik visszatérő párosa, Joshua Bell és Sam Haywood ezúttal a romantika és a 20. század népszerű szonátáit hozzák el a Zeneakadémiára. A másik kettős közös koncertje kivételes alkalom: a két világhírű magyar hegedűművész, Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás Bartók, Prokofjev és Sosztakovics kéthegedűs műveit adja majd elő. Frankl Péter, Perényi Miklós és Ittzés Gergely közös nagytermi kamarazenei estjén három generáció nagyszerű előadói találkoznak, Nagy Péter kamarakoncertjének vendégművészei a Berlini Filharmonikusok szólistái, köztük a Yuja Wanggal közös koncertjén nagy sikert aratott Daishin Kashimoto. A bensőségesebb hangulatú Solti teremben, a kamarazenei sorozatban pedig a világ koncertpódiumainak olyan mesterei lépnek fel, akik szólóban is nagyon keresettek, így többek között Frank Peter Zimmermann, Baiba Skide, Xavier de Maistre, Antoine Tamestit, Maxim Rysanov és nem utolsó sorban Kokas Dóra és Katalin, akiket már korábban szívébe zárt a magyar közönség.


16df7fd370d485508cd291fdbbdb8c2c
Joshua Bell és Sam Haywood New York-i koncertje
Fotó: pinterest.com


A Zenekar a központban bérlet koncertjein Haydn, Mozart, Beethoven és Mendelssohn klasszikus mesterművei, ritkán hallható versenyművek és a 20-21. századi vonószenekari irodalom legszebb darabjai szólalnak meg neves kamarazenekarok és zenészcsillagok előadásában. Mindhárom kamarazenekar fontos magyar kapcsolatokkal rendelkezik, a dán formációt Fischer Ádám hívta életre, a manchesteriek művészeti vezetője Takács Nagy Gábor, a nagy hagyományokkal rendelkező salzburgi együttes alapítója pedig Végh Sándor.


A zenekar mesterei bérlet hangversenyein a közönség a Zeneakadémia zenekari képzésének, egész éves műhelymunkáinak eredményét ismerheti meg két visszatérő vendég, Pinchas Steinberg és Kobajasi Kenicsiro, illetve egy új karmester, Vajda Gergely vezényletével. A Négyszer négyes bérlet, azaz a vonósnégyes-sorozat vezérfonalát Haydn és Bartók munkássága alkotja idén tavasszal a világ vezető kvartettjei – a Balcea, a Jerusalem, az Arditti és a Takács Quartet – előadásában.


Az Itt és most kortárs komolyzenei bérlet előadásait Kurtág György, Ligeti György és a bécsi új klasszika műveire fűztük fel. Az első hangverseny Kurtág Györgyöt köszönti 93. születésnapján, olyan művekkel, amelyeket nagyon ritkán hallani a koncerttermekben, mert kevés előadó képes megszólaltatni őket. De szerepel a sorozatban egy fiatal, a Zeneakadémiáról kinőtt zeneszerzőcsoport, a Studio 5 bemutatkozó koncertje is. A Fekete fehér színei zongorabérletben ezúttal többségében az Y generáció, azaz a mai harmincasok kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a zongora repertoár viszonylag ritkábban játszott darabjait. Az Otthon a Zeneakadémián bérletben pedig az intézmény rezidens énekkara, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus mutatkozik be több műfajban is. Nem marad el a népszerű Liszt Kukacok Akadémiája sorozat sem, amelyben a legkisebbek is megismerhetik egyebek mellett a Zeneakadémia új orgonájának történetét.


További információk a zeneakademia.hu/berletek oldalon találhatók. A bérletek az egyes koncertekre érvényes jegyekhez képest jelentős árelőnyt kínálnak, amelyhez 2018. december 31-ig további bevezető kedvezményt biztosítanak.

plakat003

Ido_Kep_Palyazati_felhivas_003

2019.03.20

Fiatal alkotóművészek számára igazi kihívást jelentenek a szakmai élet első lépései. Sokszor már a kezdeti érvényesülés szakasza is feltételekhez kötött. De hogyan érhetőek el az első sikerek pályakezdő művészek számára, és milyen lehetőségek segíthetik tehetségük kibontakoztatását? Bemutatunk néhány aktuális lehetőséget, melyek inspirációs forrást jelenthetnek számukra.

nureyev-6
2019.03.20

Orosz balett – e szókapcsolat patinás „brand”, márkanév, mely mögött több mint kétszázhetven éves, páratlanul gazdag történelem ragyog, olyan nevekkel, mint Vaclav Nizsinszkij, Anna Pavlova vagy Rudolf Nurejev. A tánctörténet kulisszái mögé a Táncarchívum vezetője, Halász Tamás kalauzol el.

hasz

2019.03.19

Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja című regénye megjelenését követően olvasók keresték meg azzal, hogy írja meg a folytatást – meséli a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Hász Róbert író, a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztője. A magyar krimiről, a visszajelzés fontosságáról és a szülőföld örökségéről is beszélgettünk vele.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismerte el a Guinness Világrekordok az asztrolábiumot, amelyet egy 1503-ban az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak 2014-ben. A bronzkorongot 2014-ben hozta fel David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász. A tárgyat a középkori hajósok használták navigációs eszközként. A szakértők szerint a csillagóra 1496 és 1501 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábbi az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábiumnál.

A Verdi-művet Kesselyák Gergely állítja színpadra. A karmester kivételes alkalmakkor vállalkozik rendezésre, látásmódjának egyedisége már a fesztiválon nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A címszerepet a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna énekli, darabbeli partnere a Radamest játszó László Boldizsár. Kálmándy Mihály bariton Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot kelti életre. A szólisták mellett a több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a százhuszat, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező új animációs filmmel készül, és stábjával – a világon egyedülálló módon – minden egyes szereplőt és tárgyat olyan bankjegyekre rajzoltak, melyek valaha forgalomban voltak. A csapat kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket virtuális térben animálják jelenetekké.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

344

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden március 23-án és 24-én. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma