NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.10.30

A Zeneakadémia Kamarazene Nagyteremre és Kamarazene karnyújtásnyira elnevezésű bérletei nagy találkozásokat ígérnek a legjelentősebb művészekkel. A Nagyterem színpadára világklasszisok lépnek együtt 2019-ben, köztük Joshua Bell és Sam Haywood is. A Solti Teremben pedig karnyújtásnyira élvezhetjük a világsztárok produkcióját és olyan formációkat, amelyek ritkán lépnek fel ebben az összeállításban.

Zeneakademia-131120
A Zeneakadémia új bérletekkel és számos világsztárral készül 2019-ben


Európa élvonalbeli kamarazenekarai érkeznek a Zeneakadémiára 2019-ben olyan szólistákkal, mint Lisa Batiashvili és Várdai István. Kamarazenét játszik a két magyar hegedűvirtuóz, Kelemen Barnabás és Baráti Kristóf, Fischer Ádám pedig karmesterként lép a nagyközönség elé. Ismét rezidens együttesként mutatkozik be az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát többek között Kobajashi Kenicsiro vezényli, a kortárs komolyzene kedvelői Kurtág György és Ligeti György mellett egy fiatal magyar zeneszerzőcsoport műveit is meghallgathatják, de nem marad el a népszerű Liszt Kukacok Akadémiája-sorozat tavaszi folytatása sem.


A Nagyterembe szóló kamarazenei bérlet egyik visszatérő párosa, Joshua Bell és Sam Haywood ezúttal a romantika és a 20. század népszerű szonátáit hozzák el a Zeneakadémiára. A másik kettős közös koncertje kivételes alkalom: a két világhírű magyar hegedűművész, Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás Bartók, Prokofjev és Sosztakovics kéthegedűs műveit adja majd elő. Frankl Péter, Perényi Miklós és Ittzés Gergely közös nagytermi kamarazenei estjén három generáció nagyszerű előadói találkoznak, Nagy Péter kamarakoncertjének vendégművészei a Berlini Filharmonikusok szólistái, köztük a Yuja Wanggal közös koncertjén nagy sikert aratott Daishin Kashimoto. A bensőségesebb hangulatú Solti teremben, a kamarazenei sorozatban pedig a világ koncertpódiumainak olyan mesterei lépnek fel, akik szólóban is nagyon keresettek, így többek között Frank Peter Zimmermann, Baiba Skide, Xavier de Maistre, Antoine Tamestit, Maxim Rysanov és nem utolsó sorban Kokas Dóra és Katalin, akiket már korábban szívébe zárt a magyar közönség.


16df7fd370d485508cd291fdbbdb8c2c
Joshua Bell és Sam Haywood New York-i koncertje
Fotó: pinterest.com


A Zenekar a központban bérlet koncertjein Haydn, Mozart, Beethoven és Mendelssohn klasszikus mesterművei, ritkán hallható versenyművek és a 20-21. századi vonószenekari irodalom legszebb darabjai szólalnak meg neves kamarazenekarok és zenészcsillagok előadásában. Mindhárom kamarazenekar fontos magyar kapcsolatokkal rendelkezik, a dán formációt Fischer Ádám hívta életre, a manchesteriek művészeti vezetője Takács Nagy Gábor, a nagy hagyományokkal rendelkező salzburgi együttes alapítója pedig Végh Sándor.


A zenekar mesterei bérlet hangversenyein a közönség a Zeneakadémia zenekari képzésének, egész éves műhelymunkáinak eredményét ismerheti meg két visszatérő vendég, Pinchas Steinberg és Kobajasi Kenicsiro, illetve egy új karmester, Vajda Gergely vezényletével. A Négyszer négyes bérlet, azaz a vonósnégyes-sorozat vezérfonalát Haydn és Bartók munkássága alkotja idén tavasszal a világ vezető kvartettjei – a Balcea, a Jerusalem, az Arditti és a Takács Quartet – előadásában.


Az Itt és most kortárs komolyzenei bérlet előadásait Kurtág György, Ligeti György és a bécsi új klasszika műveire fűztük fel. Az első hangverseny Kurtág Györgyöt köszönti 93. születésnapján, olyan művekkel, amelyeket nagyon ritkán hallani a koncerttermekben, mert kevés előadó képes megszólaltatni őket. De szerepel a sorozatban egy fiatal, a Zeneakadémiáról kinőtt zeneszerzőcsoport, a Studio 5 bemutatkozó koncertje is. A Fekete fehér színei zongorabérletben ezúttal többségében az Y generáció, azaz a mai harmincasok kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a zongora repertoár viszonylag ritkábban játszott darabjait. Az Otthon a Zeneakadémián bérletben pedig az intézmény rezidens énekkara, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus mutatkozik be több műfajban is. Nem marad el a népszerű Liszt Kukacok Akadémiája sorozat sem, amelyben a legkisebbek is megismerhetik egyebek mellett a Zeneakadémia új orgonájának történetét.


További információk a zeneakademia.hu/berletek oldalon találhatók. A bérletek az egyes koncertekre érvényes jegyekhez képest jelentős árelőnyt kínálnak, amelyhez 2018. december 31-ig további bevezető kedvezményt biztosítanak.

Kassak_muzeum_Gorgona_1959-1968-7530

2019.09.23

A Gorgona csoport művészekből és más értelmiségiekből álló, titkos nyilvános közösség volt a keleti és a nyugati blokk határán, Zágrábban. Munkásságukkal a hazai közönség már a Ludwig Múzeum 2017-es El nem kötelezett művészet című kiállításán megismerkedhetett, a Kassák Múzeum mostani kiállításán pedig még mélyebbre áshatjuk magunkat a csoport tevékenységébe.

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma