i_am_soyuz_2

2018.08.24
Bozóky Felicia Lili, művésznevén I Am Soyuz az egyik legizgalmasabb fellépője a fesztiválok színpadainak. Bár orvosként dolgozik, a zene mindig vele van, mint mondja: úgy érzi, ha megáll a zene, űr veszi körül. Erről, elismerésekről, megjelenésekről és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk vele.

26342_452245818187992_1910988366_n

2018.08.22

A 2018-ban hivatásossá válásának 50., míg 2019-ben alapításának 125. évfordulóját ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar új évadának mottója: Tradíció és Innováció. Ez híven tükrözi azt az eszmeiséget, amely az új szezon zenei kínálatában is megjelenik: ragaszkodás a klasszikus zene értékeihez és innovatív elemek használata a klasszikus zene reprezentálásában.

20180824_NOS_In_The_Mood_Glenn_Miller

2018.08.22

A swing hőskorának három ikonikus alakjával zárja a nyarat a Müpa. Az augusztus 24. és 26. között zajló New Orleans Swingfesztivál az 1930-as, 1940-es évekbe repít vissza. Glenn Miller, Josephine Baker és George Gershwin alakját idézik meg az énekesek és a zenekarok. Felhangzanak régi slágerek, melyeket neked sem szabad kihagynod! Kattints a részletekért!

DBZOL20180821036

2018.08.22

Harmadik alkalommal adták át augusztus 21-én a Petőfi Zenei Díjakat a zamárdi STRAND Fesztivál nyitónapján. Kilenc kategória jelöltjei versengtek azért, hogy átvehessék a bronz Petőfi-szobrokat, Verebélyi Diána képzőművész alkotását. A nomináltak közé azok kerülhettek, akik dalai az elmúlt egy évben a legtöbbet szerepeltek a Petőfi Rádió műsorán.

Foldes_Laszlo_Hobo_02

2018.08.22

Huszonhét helyszín és hatvan program várja a látogatókat a Bőköz-Ormánság Fesztiválon augusztus 24. és 26. között négy dél-baranyai településen. A rendezvényre többek között kiállításokkal és hídkoncerttel készülnek, mások mellett fellép a Vujicsics Együttes Szörényi Leventével és Tolcsvay Lászlóval, a Csík Zenekar, Bereményi Géza és Másik János, Hobo valamint Szirtes Edina Mókus is.

Noemo_2

2018.08.21
A levendula popot játszó Noémo együttes névadó énekesnője, Takács Noémi augusztus végén szólókoncertet ad a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében rendezendő ArtKert Fesztivál Hangfoglaló Program színpadán. A zenekar vezetője a koncert apropóján többek között arról mesélt, mi minden történt vele az elmúlt négy évben.

10

2018.08.21

Kezdetét veszi augusztus 22-én az idén ötvenéves Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN)! A nyárzáró fesztiválon fellép Sean Paul, a Pet Shop Boys, Jess Glynne, Wilkinson, Faithless és sokan a hazai élvonalból Ákostól a Halott Pénzen keresztül Lovasi Andrásig. A négynapos fesztiválon, tíz színpadon 1395 fellépőt láthat majd a közönség.

Idegen1

2018.08.20
Az IDEGEN 2017 márciusában debütált, alternatív rockot játszó zenekar. Az együttes első másfél évéről, a Hangfoglaló Program által nyújtott lehetőségekről és emlékezetes koncertélményekről beszélgettünk Kunics Olivérrel, az IDEGEN frontemberével, valamint Kató Balázzsal, a zenekar menedzserével.

DSCN0498

2018.08.20

Kedves Olvasóim! Most sem hagyományos Sziget-beszámolóra számíthattok, ha rákattintotok a cikkemre. Arról, hogy milyen koncerteket láttunk/hallottunk az augusztus 10-ei napon, és mi volt azokról kollégáim véleménye, ITT és ITT olvashattok, valamint a fesztiválról készült videó is megtekinthető az oldalunkon. Tőlem érkezzen inkább pár jó tanács, hogy még jobban teljen a következő Szigetetek!

redswamp1

2018.08.17
Az ötfős stoner/sludge metált játszó budapesti Red Swamp rövid fennállása ellenére már számos sikert tudhat a magáénak. Frontemberük, Kovács Gergely szerint a lehetőségek megragadásának nagy szerepe volt ebben. Erről, a Hangfoglaló Programban való részvételükről és zenéjük jövőjéről beszélgettünk.

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a szeptember 24-ei zárónapig a becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba kostolóra, ahol Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Idén októberben mutatják be a Veres1Színházban Neil Simon Pletykafészek című bohózatát Molnár Kristóf rendezésében. A Veres1Színház már az ötödik évadát kezdi meg Veresegyházon a bohózat bemutatójával. Az évad során januárban mutatják be a Csoportterápia című musicalt, amelynek Bolba Tamás szerezte a zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk és Galambos Attila írta.

Varga László Edgár erdélyi költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.

A Kassai Thália Színház szeptember 28-án a Nemzeti Színházban vendégszerepel Martin McDonagh Leenane szépe című előadásával. Martin McDonagh fekete humorral átszőtt darabja, amelynek középpontjában egy megkeseredett anya-lánya viszony áll, egy „ezeréves” helyzetet dolgoz fel: egy idős anya magára marad negyvenes „szingli” lányával. A darab arról szól, hogy mi történik akkor, amikor fölcsillan a remény, hogy a lány ebből a helyzetből ki tud szakadni egy szerelem, egy férfi által.

Székely János Caligula helytartója című drámájának bemutatójával ünnepelte a Nemzeti Színház szeptember 21-én a magyar dráma napját. A darabot Szász János rendezésében, Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó főszereplésével tűzték műsorra – hangzott el az M5 kulturális csatorna új magazinműsora, a Kult'30 szeptember 21-ei, első adásában. A Gyulai Várszínházzal közös produkcióként létrehozott előadást júniusban láthatta először Gyulán a közönség.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma