IDO_KEP_banner_728x90_2_002

_kelemen_laszlo_a_hagyomanyok_haza_igazgatoja

2019.04.08

A március 15-ei nemzeti ünnepen Kelemen László Erkel Ferenc-díjban részesült. A kitüntetéssel a Hagyományok Háza főigazgatójának zeneszerzői, zenei szerkesztői munkásságát ismerték el. Csermák Zoltán beszélgetett vele.

get_img

2019.04.08

Charles Gayle, az utolsó freejazz-óriások egyike Délvidéken, a magyarkanizsai Art Caféban lép fel április 13-án. A New Yorkban hosszú ideig hajléktalan utcazenészként élt Gayle zenéjét a kompromisszumok teljes elutasítása jellemzi, egy-egy improvizációja akár a koncert elejétől a végéig is tarthat.

fejervarizoltan

2019.04.08

Ritkán hallható zenei formációk, orgonamuzsika, pengetős hangszerek és Bach-szólóművei is szerepelnek a Zeneakadémia új évadra szóló bérleteinek kínálatában.

Hamar-Daniel-0-HPGy_r

2019.04.06

„Nemcsak az zavarta a hatalmat, hogy nem tudták kontrollálni a táncházat, hanem az is, hogy a táncház a nemzettudatot erősítette, ami előbb-utóbb elvezetett a bolsevikok számára rettegett nemzeti függetlenség tudathoz” – mondja Hamar Dániel, a Muzsikás együttes vezetője, bőgőse, aki többek között a 60-as, 70-es évek ellenkultúra-környezetében megszülető táncházmozgalomról is mesélt a nullahategynek.

csikszerda

2019.04.04

A Csíkszerda, Budapest legnagyobb improvizációs kórusa külön erre az alkalomra írt a cappella operával ünnepli 10. születésnapját. A csíkos fellépőruhájáról, kreatív, alternatív előadásmódjáról ismert kórus A Hold gyermeke című operát hangszerkíséret nélkül, a kóruscsalád több mint 300 énekhangján szólaltatja meg április 6. és 14. között nyolc alkalommal különleges helyszínen, a Rhema Konferencia Központban.

56576544_2578886355473796_4151542781615013888_o

2019.04.03

A Carnegie Hallban a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórussal és a Pro Musica Leánykarral, valamint Sebestyén Mártával, Komlósi Ildikóval és Cser Krisztiánnal lép fel a zenekar, amely Bartók-műsorával a Párizsban rendezett magyar tematikus hétvégén is nagy sikert aratott.

Magidom_001

2019.04.02

Két év hosszú készülődés után megjelent a Magidom zenekar második nagylemeze – a Plakátmagány címet viselő albumon a komoly témák mellett ironikus és felszabadító pillanatok is akadnak.

Immortal-Love-01-1024x683

2019.03.31

Januárban a magyar nemzeti opera, a Bánk bán járt Dél-Koreában, tavasszal a koreaiak kedvence, az Immortal Love (Halhatatlan szerelem) érkezik Budapestre. Az április 11-i est érdekessége, hogy – ahogy év elején az Opera művészei utaztak előre, úgy most – a dél-koreai Tegu operaházának kórus- és zenekari szólamvezetői jönnek el hozzánk bő egy héttel az esemény előtt, hogy betanítsák a budapesti társulatnak a produkciót.

gyongyosigabor_R
2019.03.28
2015 óta minden év március 29-én világszerte a zongorát ünneplik a Piano Dayen. Azért pont ekkor, mert ez az év 88. napja, és ennyi billentyűje van a zongorának. A zongoranapot Nils Frahm, a modern kortárs könnyűzene egyik legnépszerűbb alakja és David Klavins világhírű zongorakészítő álmodta meg. Idén a Müpa is csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez.
Edita_Gruberova
2019.03.28

A díva 2019. március 27-én utoljára lépett fel: Donizetti Roberto Devereux című operájában Erzsébet királynő szerepét énekelte a müncheni Bajor Operában. A 72 éves operacsillagot húszperces taps köszöntötte az előadás végén.

Tandori utolsó verseiről, rajzairól, Lanczkor Gábor a Tiszatáj Könyvek sorozatában megjelent drámakötetéről, új kéziratáról beszélget Hász Róbert, Tóth Ákos és Orcsik Roland április 24-én 19 órakor a szegedi Tiszatáj Szalonban. A részvétel ingyenes.

Egy oroszlánnál hétszer nagyobb termetű, mintegy 22 millió éve élt ragadozó fosszíliáira bukkantak paleontológusok Kenyában. Az állat, mely a Földön valaha élt egyik legnagyobb húsevő emlős lehetett, nincs közeli rokonságban a nagymacskákkal, az emlősök osztályának egy kihalt neméhez, a hyaenodonhoz tartozik.

Nyolcvan művész alkotásait válogatták be a 40. szegedi Nyári Tárlatra, így a meghívott alkotók munkáival együtt száznál is több festmény, szobor és grafika fogadja május 24-től a látogatókat a Reök-palotában. A szabadbeadásos rendszerben rekordszámú, csaknem hétszáz alkotás érkezett, amelyek közül Aknay János festő- és szobrászművész, Nagy Gábor festőművész és Nátyi Róbert művészettörténész válogatta össze a kiállítás anyagát.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

Hat magyar filmet vetít a magyar film napja alkalmából a Csíki Mozi április 29-én és 30-án.

Utoelet

Grigorij Szokolov muzsikálása közben megáll az idő a félig lesötétített hangversenytermekben: játéka, a művek hamisíthatatlan, letisztult interpretációja, billentésének tökéletes technikája elvarázsolja a hallgatókat. Csoda ez, amelyről a magyar közönség minden évben megbizonyosodhat; idén április 29-én 19.30-kor a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

Csütörtökön kezdődik a 28. Jókai napok rendezvénysorozat Balatonfüreden. A vasárnapig tartó programsorozatra irodalmi, gasztronómiai és színházi programokkal várják az érdeklődőket.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma