15_eves

1965-07-18-dzsimma-kaffa-1

2019.07.31

Tudtad, hogy a leghíresebb etióp zeneszerzőt, Ashenafi Kebedét millió szál fűzi Magyarországhoz? Az egyik például az, hogy Budapesten szerezte legjelentősebb művét, a Shepherd Flutist című darabot az 1960-as években, amelynek felvétele Kovács Lóránt fuvolaművész és a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével valósult meg.

parno

2019.07.30

Megjelent a Parno Graszt új lemeze a Fonó gondozásában Már nem szédülök / Rolling back címmel. A címadó dal azért is jelent sokat a zenekarnak, mert úgy érzik, ezzel a számmal lopták be magukat a közönség szívébe.

Lombos_Pal_2

2019.07.29

Autentikus magyar és cigány zene, tangó, jazz, bossa nova, francia manouche swing sanzonok – mindez együtt jellemzi az idén ötéves Swing à la Django unikális zenéjét. Ihletőjük Django Reinhardt belga származású, műfajteremtő jazzgitáros és Roby Lakatos, a magyar cigányzene és világzenei élet virtuóz hegedűse. Budapesten július 31-én a Kobuci Kertben, a gödöllői kastélyban a Barokk Randevú fesztiválon augusztus 25-én hallhatjuk őket. A zenekar alapítójával, Lombos Pállal beszélgettünk.

Cantemus_Gyermekkar

2019.07.27

Több koncertet ad a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar a Nemzetközi Kóruszenei Szövetség (IFCM) által rendezett World Choral Expón a portugáliai Lisszabonban.

100

2019.07.27

„Az utamat csak én törhetem, megyek is előre töretlen” – énekli Szeder-Szabó Krisztina új lemezének címadó dalában, és beszélgetésünk során úgy érzem, valóban értelmet nyert ez a két sor. A „piros kabátos lány” kilép a dalszövegből, egy valódi, hús-vér ember bontakozik ki, tele tervekkel, szorongásokkal, tapasztalatokkal, amelyekről mesélve nemcsak magán, de a hallgatóságán is segíthet. Interjú.

Dijatado_2_Foto_Krizsik_Andras

2019.07.26

Japán, grúz és tajvani versenyzők nyerték a III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt. A díjakat péntek este adták át a Zeneakadémián.

Sandor-Zoltan

2019.07.25

A balatonfüredi Anna-bál kísérő rendezvényét a Hagyományok Háza és a balatonfüredi önkormányzat rendezte, amelyre idén a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök jelentkezését várták.

celtic_woman_R

2019.07.24

Október 25-én Budapesten lép fel a Grammy-díjra jelölt, eddig több mint tízmillió lemezt eladó Celtic Woman. A szenzációs négyes Bill Clintonnak és Barack Obamának is énekelt már, Magyarországra másodjára hozzák el az ír népzenére, világslágerekre és látványos showműsorra épülő produkciójukat. A hegedűvirtuóz Tara McNeillel, a Celtic Woman tagjával honfitársa, Jamie Winchester készített interjút.

szerelmi_gordulo2_foto_nagy_attila

2019.07.23

A tavalyi évad sikere után ismét Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájával turnézik a Magyar Állami Operaház a Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra második hullámában. 2019. augusztus 24. és szeptember 1. között nyolc erdélyi városba látogat el a színpaddá alakított különleges kamion.

Delhusa_Gjon_R
2019.07.23

A magyar könnyűzene elmúlt évtizedeit feldolgozó, A magyarock története című kötet újrakiadása alkalmából Rozsonits Tamás készített interjút Jávorszky Béla Szilárddal. Az átdolgozott, bővített kiadás a Hangfoglaló Program támogatásával újra megjelenhet, a második kötetet pedig őszre ígéri a szerző.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

A Kárpátok visszhangja című turnén az együttes a Táncrapszódia és a Kalotaszeg című előadással lép fel Szatmárnémetiben, Margittán, Brassóban és Marosvásárhelyen. A sokszínű repertoár a történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjed. A Kárpát-medence táncait felvonultató műsoraikkal novemberben is útra kelnek, hogy részt vegyenek egy néptánctalálkozón Székelyudvarhelyen, de ellátogatnak Sepsiszentgyörgyre és Kolozsvárra is, hogy ízelítőt adjanak a magyar néphagyományokból, és tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma