2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2012.09.30
SteamRoller néven a hard rock egyik alapcsapata, a brit Whitesnake három tagja ad koncertet október 2-án a fővárosi A38 hajón: Doug Aldrich, Brian Tichy és Michael Devin feldolgozásokat és saját szerzeményeket játszik.
2012.09.29
Öt hallgató vette át szeptember 27-én Batta Andrástól, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorától a Zeneakadémia egyik dél-koreai partnerintézménye, a Keimjung Egyetem által működtetett Dongszan Alapítvány ösztöndíját.
2012.09.29
Nyolcadik alkalommal rendez nemzetközi a cappella fesztivált a szegedi Fool Moon vokálegyüttes: október 11. és 14. között a rajongók nemcsak a Tisza-parti városban, de a szomszédos Hódmezővásárhelyen is élvezhetik a vokális műfajt.

2012.09.28
Égi Zenekar Fesztivál címmel szervez koncertet Radics Béla, Barta Tamás és Bencsik Sándor emlékére szeptember 30-án 19 órakor a Radics Béla Emléktársaság a PeCsa Music Hallban. A koncert előtt rocktörténeti konferencián vehetnék részt az érdeklődők, ahol többek között egy Radics Béláról szóló könyv is debütál. A rendezvényről és a fellépőkről Hegedűs Istvánnal, a koncert egyik szervezőjével beszélgettünk.
2012.09.28
A djuice ősz-indító kampányának első sikereihez egy népszerű zenekar produkciója is hozzájárul: a tv-ben és interneten is látható reklámfilm aláfestő zenéjét az Irie Maffia szerezte. Az Utcára Kockák című dal október végéig a szolgáltató weboldaláról, még a zenekar új albumának megjelenése előtt letölthető. A márka közösségi oldalán pedig valódi „Irie-élmények” közül választhatnak a rajongók.
2012.09.28

Onczay Csaba Kossuth- és Liszt díjas csellóművész, szeptember 29-én Törökkanizsán (Novi Knezsevac, Szerbia), a 8. Tiszavirág Kamarazenei Fesztiválon ad szólóestet, melyre egyedüli magyarként kapott meghívást. A fesztiválon a díszvendég Nikowitz Oszkár belgrádi magyar nagykövet lesz.

2012.09.28
Koncerttel és táncházzal ünnepli fennállásának 30. évfordulóját szeptember 29-én a kecskeméti Hegedűs Együttes, amely jövő tavasszal nagy tengerentúli turnéba kezd.
2012.09.28
Amerika legmerészebb vonósegyüttese, a Kronos Quartet lép fel október 29-én a Kodály Központban. A világhírű zenekar új fejezetet nyitott a vonósnégyesek történelmében, csaknem negyven éve formálja és alakítja a kortárs zenét, értelmezi újra a klasszikus műfajt.
2012.09.28
Hatvanhét évesen kapta meg nemrég a Népművészet Mestere címet Halmos Béla, aki egész életét a táncházi muzsikára tette fel. Ha elölről kezdhetné, akkor sem választana más utat – mondta el a Szabad Föld Online-nak.
2012.09.28
Befejeződtek a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny selejtezői, a zsűri 374 produkciót és 2000 résztvevőt értékelt - jelentették be a szervezők szeptember 26-án a Hagyományok Házában.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma