2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2012.10.02
A hazai alternatív színtér egyre erősödő képviselője, a Hó Márton és a Jégkorszak október 4-én a norvég indie pop csapattal, a Team Me-vel lép fel az Akvárium Klub színpadán.
2012.10.02
A Nemzeti Filharmonikusok 2012. október 6-án este fél nyolckor a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében klasszikus különlegességekkel várja közönségét. Az estet Dmitri Liss orosz karmester, az Uráli Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője és fő karigazgatója dirigálja.
2012.10.02
Az egykori Duna-, majd Odeon Lloyd mozi épületében, a Hollán Ernő utcában várja szeptember 28-tól a jazzrajongókat a Budapest Jazz Club.
2012.10.02
November elején jelenik meg a hazai zenei élet egyik legegyedibb színfoltjának tartott, reggae-ragga stílusban alkotó Copy Con új, ConRAGGAzin 4. című nagylemeze, limitált digipack kiadásban.
2012.10.02
A divattörténet dokumentálásáról, a viseletkultúra helyi sajátosságairól is szó esik majd a szegedi néprajzos konferencián 2012. október 3-5. között.
2012.10.01
Másodszor rendezik meg Magyarországon a Hammond orgonafesztivált: a 2010-es sikeres esemény után október 11-én a fővárosi Gozsdu Manó klubban fellép a Kéknyúl, hazai zenészek mellett több külföldi közreműködő és orgonapárbaj is lesz.
2012.10.01
Elmarad a SteamRoller október 2-ára tervezett budapesti koncertje: a Whitesnake három tagjából álló formáció „az érdeklődés hiánya miatt” nem lép fel az A38-on.
2012.10.01
Az „Új élő népzene” sorozat következő, immár tizenkilencedik darabját az előzőhöz hasonló módon szeretné létrehozni a Táncház Egyesület: a legjobb pályázók dallamait különleges hangversenyen rögzítik majd. Beküldési határidő: 2012. november 5.
2012.10.01
A magyar kultúra külföldi megismertetéséért és terjesztéséért járó Pro Cultura Hungarica díjjal jutalmazták 2012. szeptember 27-én dr. Furiya Miyako karnagy asszonyt, aki egészen Japánig vitte Kodály Zoltán és Bartók Béla hírét és az általuk képviselt értékeket.
2012.10.01
Párizstól Varsóig tartó őszi európai turnéján 2012. szeptember 29-én és 30-án Brugge-ben lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A belgiumi állomáson záróakkordként az együttes Fischer Iván zeneigazgató szerzői programjában, a Tsuchigumo című opera ősbemutatóján működött közre.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma