NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.10.30
A népzenei- és néptáncverseny selejtezőit összefoglaló adások után, november 3-tól televíziós tehetségkutató műsorként folytatódik a Fölszállott a páva. A zsűri előzetes döntése alapján négy kategóriában 48 versenyző mutatkozhat be a novemberi adásokban.
2012.10.30
A Magyar Örökség-díjas énekmondó, előadóművész 70. születésnapja alkalmából 2013. január 19-én, szombaton találkozót szervez a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ amatőr előadók, együttesek, alkotóművészek számára. Az évforduló alkalmából pályázatokat is hirdet az intézmény.
2012.10.30
Mozart B-dúr zongoraversenyével és Schubert Esz-dúr miséjével várja a közönséget Nemzeti Filharmonikusok Zenekar 2012. október 31-én este fél 8-kor a Művészetek Palotájának nagytermében.
2012.10.29
Miskolc és Gödöllő érintésével érkezik vissza a fővárosba a Fölszállott a pávatehetségkutató show. A két utolsó területi selejtezőn komoly kihívás várt a zsűrire: az „acélvárosban” rengeteg tehetséges énekes állt színpadra, Gödöllőn pedig, ahol csaknem négyszázan mutatkoztak be, a táncospárok és az együttesek remekeltek.
2012.10.29
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 9 éve életműdíjat alapított Magyar Életfa díj néven. Az idei felterjesztéseket 2012. november 26-áig fogadják. A díjjal a délvidéki magyar kultúra területén maradandót alkotottak munkáját ismerik el.
2012.10.28
A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vette át Lady Valerie Solti Orbán Viktor miniszterelnöktől 2012. október 27-én a Parlament Munkácsy-termében.
2012.10.27
A Pecsa Music Hallban ad koncertet a legendás élő fellépéseiről híres angol pop-rock együttes, a Keane október 30-án. Májusban megjelent Strangeland című albumuk angol turnéja után bejelentették európai koncertjeiket is, így végre Budapestre is ellátogatnak a hónap végén.
2012.10.27
A 100 évvel ezelőtt született világhírű karmesterre, Solti Györgyre emlékeztek Mozart Figaro házassága című operájának előadásával a Magyar Állami Operaházban 2012. október 26-án. Ez a mű nem csak kedvence volt a karmesternek: ezt vezényelte először a dalszínházban 1938. március 11-én.
2012.10.27
Élénk magyar kulturális életet tapasztalt több dél-amerikai országban Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár, aki az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából keresett föl magyar közösségeket.
2012.10.26
Kamarakiállítással és kerekasztal-beszélgetéssel emlékeztek a száz éve született Solti Györgyre 2012. október 26-án a Magyar Állami Operaházban.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma