15_eves

2012.10.25
A P.Mobil október 27-től minden hónap utolsó szombatján beveszi magát a PeCsa Music Café falai közé, hogy az örökzöld Örökmozgó dalokra és a friss szerzeményekre – hónapról-hónapra kedvére tombolhasson a klublátogató közönség.
2012.10.25
Egy Grammy-díjas amerikai szaxofonos, Joe Lovano és a Grammyre eddig kétszer jelölt trombitás, Dave Douglas kvintettje játszik 2012. október 27-én este a budapesti Trafóban; a Sound Prints elnevezésű supergroup egyszerre könnyen fogyasztható és kísérletező, és úgy épít a dzsessz hagyományaira, hogy hagyományosnak semmiképpen sem mondható.
2012.10.24
Kanada elsőszámú balkán-klezmer-gipsy-punk szuperbandája, a torontói székhelyű Lemon Bucket Orkestra legújabb nagylemeze Lume Lume címmel idén ősszel jelenik meg, melynek apropóján öt országot érintő turnéra indul a tizenöt tagú csapat. A zenekar európai turnéjának keretein belül első ízben látogat el Magyarországra, így november második felében láthatjuk őket Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron és Budapesten is.
2012.10.24
A Fonó Budai Zeneház ebben a szezonban újjászületett népzenei programjainak keretében Erdélyből, Búzáról és Melegföldvárról falusi mesterek érkeztek október elején. A programról és a táncházmozgalomról Tárkány-Kovács Bálinttal, a Fonó népzenei programigazgatójával beszélgettünk.
2012.10.24
A Depeche Mode tagjai, akik dalaikkal újradefiniálták a zenei hangzást, bejelentették, hogy jövő nyáron új turnéra indulnak. A 2013-as koncertkörút május 21-én ér Budapestre.
2012.10.24
Dr. Mohay Tamás néprajzkutató tart előadást Régiók és kultúrák a magyar néprajzi kutatásban címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a Hagyományok Háza stúdió termébe október 26-án, pénteken délután 5 órakor.
2012.10.24
A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ meghívására kéthetes indiai turnéra utazott a Csillagszemű Táncegyüttes felnőtt csoportja. A néptáncosok – a hatszáz fős együttes 23 tagja – Timár Böske művészeti igazgató vezetésével október 20-án érkezett meg az indiai fővárosba.
2012.10.23
Egész napos programmal emlékeznek Solti Györgyre 2012.coktóber 26-án a Magyar Állami Operaházban. A külföldön Sir Georg Soltiként ismert világhírű karmester október 21-én lett volna 100 éves.
2012.10.23
A MÁV Szimfonikus Zenekar következő két bérleti hangversenyén Regis Pasquier neves francia hegedűművész lép pódiumra. 2012. október 27-én és 28-án a budapesti Olasz Kultúrintézetben az együttes koncertjeinek műsorán is elsősorban francia művek szerepelnek.
2012.10.22
Dupla koncertet ad a Pink Floyd munkássága előtt tisztelgő Keep Floyding zenekar 2012. október 25-én, csütörtökön a Művészetek Palotájában; a tribute csapat délután és este is előadja a legendás brit rockzenekar dalaiból összeállított műsorát.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Egy amerikai kutatócsoport sikeresen fejlesztett ki egy módszert, melynek segítségével megsütötték az egyiptomi leletekből kivont kovásszal az egykori piramisépítők kenyerét. Az ötletadó Seamus Blackley fizikus, az Xbox atyja volt, aki szabadidejében szívesen kísérletezik vadkovászból készült kenyerekkel. A Queenslandi Egyetem régészével és az Iowai Egyetem mikrobiológusával kezdett ősi mikroorganizmusok után kutatni, majd egy speciális eljárással az ókori agyagedényekben fennmaradt maradványok mintáiból kovászt nyertek ki, amellyel nemrégiben sikerült kenyeret készíteni. Az ősi tárolóedényekben talált szerves anyagok nyomainak elemzése sokat elárulhat a letűnt korok étrendjéről és életmódjáról.

A különleges szerkezetekkel ellátott Aston Martin DB5 sportkocsi 6,385 millió dollárért kelt el a kaliforniai Montereyben. Az ezüstszürke autó egyetlen Bond-filmben sem bukkant fel, de megegyezik azzal, amelyet 007 a Goldfingerben (1964) és a Tűzgolyóban (1965) vezetett. A brit titkosügynök számára 13 módosítást hajtottak végre a kocsin, sárvédőibe gépfegyvereket szereltek, keréktárcsáiban gumilyukasztók bújnak meg, hátsó ablakát fel-le húzható golyóálló ernyő védi.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

Szathmary_Zsigmond

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma