Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.10.12
Az oratóriumirodalom egyik legnehezebb művét, Beethoven Missa solemnisét vezényli 2012.október 15-én Sir John Eliot Gardiner az általa alapított együttesek, a Forradalom és Romantika Zenekara és a Monteverdi Kórus élén a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.
2012.10.12
A 30Y zenekar képviseli Magyarországot az MTV Europe Music Awards (EMA) világversenyén.
2012.10.12
 A nemzetközi elektronikus zenei projektekben jeleskedő Burn Studios támogatásával október 13–14-én nem kis feladatra vállalkozik a Together csapata, egy 36 órás online partit szervez, mely párhuzamosan zajlik a főváros több hasonló témájú rendezvényével.
2012.10.11
Magyarországon a Petőfi rádió Talpra Magyar! című műsorában 2012. október 11-én reggel 9 óra 20 perckor – azaz egy időben a BBC-vel és a nagy nemzetközi rádióállomásokkal – mutatta be a Rolling Stones zenekar legújabb, Doom And Gloom című kislemezének címadó dalát – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtóirodája.
2012.10.11
Balánbányán tizenhatodik alkalommal szervezik meg a Botorka Nemzetközi Néptáncfesztivált október 18–21. között. A fesztivál idei legfontosabb üzenete a kultúrák közötti párbeszéd, az együttműködés és a csoportmunka népszerűsítése.
2012.10.11
Az ötszörös Grammy-díjas amerikai dzsessztrombitás, Terence Blanchard és kvintettje, valamint a holland dzsesszdobos, Han Bennink és triója lesz az idei Szegedi Jazz Napok sztárvendége november 9–10-én.
2012.10.11
A Budapest Bár zenekar tagjai új műsorukkal a cigányzenét fogalmazzák újra és keltsék életre 2012. október 24-én. A zenekar kitűnő muzsikusai a cigányzene inspirálta klasszikusokból, híres cigánydallamokból, a cigányzenészek szórakoztató repertoárjából válogatnak a New Orleans Klub helyén nyíló Budapest Bárban.
2012.10.10
Fiatal muzsikusoknak, alkotók képzésének és a Nemzetközi Eötvös Intézetnek is helyet ad a Mátyás utcában márciusra elkészülő Budapest Music Center (BMC), az új magyar zenei központ. A mintegy 2,5 milliárd forintos magánberuházáshoz a kormányzat 500 millió forinttal járul hozzá.
2012.10.10
Tanulmányi raktárakat hoznak létre Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban, ahol az emelten néprajzi és régészeti oktatótermeket rendeznek be, a techtárban pedig a gyerekek másolatokat készíthetnek a régészeti leletekről.
2012.10.10
Henrik Freischlader, az alig 30 éves német blues gitáros tavasszal a Gary Moore-emlékkoncerten bűvölte el a közönséget, október 17-én pedig saját zenekarával tér vissza az A38 Hajóra.

A száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós emlékére nyílik kiállítás június 16-tól a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat a két színművész színházi és filmes életművét, egyéni pályáját, találkozásukat, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat idézi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal és filmklub-vetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Eladatlan maradt egy nagy méretű növényevő dinoszaurusz – a Diplodocus egy rokona – megkövült csontváza egy csütörtöki párizsi árverésen, mert nem akadt senki, aki megadta volna az eladó által elvárt 1,2 millió eurós minimális árat. A legmagasabb összeg, amelyet a 150 millió éves csontvázért ajánlottak 1,15 millió euró volt. A 13 méter hosszú és 6,2 méter magas fosszíliát így végül visszavonták az árverésről.

Megállapodást írt alá pénteken a II. kerület polgármestere kolozsvári magyar szervezetek és intézmények képviselőivel Budapesten. Ennek keretében a II. kerület és kulturális intézményei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat a kolozsvári magyar szervezetekkel. Ennek első lépéseként szombaton, a II. Kerület Napja elnevezésű rendezvényen a fiatal kolozsvári író, Lupescu Kata könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, valamint az együttműködő szervezetek vezetői mérik össze szakácstudományukat kerületi csapatokkal a szokásos éves főzőversenyen a Millenárison. Augusztusban a II. kerület kulturális programokkal képviselteti majd magát a Kolozsvári Magyar Napokon Láng Zsolt polgármester részvételével.

Június 14-től látogatható a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolója, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátó, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár. A helység mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után. A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig.

Június 16-án, apák napja alkalmából mesedélelőttre várják a kisgyermekes családokat a Magyarság Házában. A vasárnapi eseményen Fazekas Andrea kárpátaljai mesemondó tárja fel a Papucsszaggató királykisasszony kalandjait, a történet után pedig közös kézműveskedésen vehetnek részt a látogatók.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

125848

Európa legnagyobb önismereti és életmódfesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg Alsóörsön június 19. és 24. között.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én.

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak felvonulását láthatják majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma