15_eves

2012.12.15
Hangversenyekkel, kézműves vásárral, szánhúzó kutyák bemutatójával és egyéb, főként gyermekeknek szánt programokkal várja e hét végén vendégeit az ünnepi díszbe öltöztetett gödöllői királyi kastély.
2012.12.14
Pénteken kezdődnek és az új esztendőben fejeződnek be a Fonó Budai Zeneház ünnepi programjai. Pénteken és szombaton Kiskarácsony - Borkarácsony címmel rendeznek minifesztivált - közölte az MTI-vel Hegedűs Anna sajtóreferens. A hétvégén hat pincészet különleges borai mellett kézműves étkeket is meg lehet kóstolni a Fonóban.
2012.12.13
A legendás brit zenekar és Európa Legjobb Nagyfesztiválja végre egymásra talált: 2013 augusztusában a Szigeten lép fel a Blur, mely első magyarországi szereplése lesz.
2012.12.13
A jászberényi Jászság Népi Együttes történelme bővelkedik a nagyobbnál nagyobb sikerekben. A listát most gyarapítja, hogy a csoport bejutott a Duna TV Fölszállott a páva című tehetségkutatójának döntőjébe. Szűcs Gábor művészeti vezetőt kérdeztük arról, hogyan élik meg a sikert a táncosok.  
2012.12.13
A Fölszállott a páva olyan nézőket is a Dunára vonz, akik a korábbi hónapokban nem nézték az adó műsorait. A hétvégén véget érő tehetségkutatóról az MTVA-t kérdeztük.
2012.12.13
A Deep Purple, a hard rock legendás brit zenekara lesz a jövő augusztusi Fehérvári Zenei Napok (Fezen) egyik sztárfellépője.
2012.12.13
A Budapest Music Center (BMC) Ligeti-CD-je, a Budapesti Fesztiválzenekar legújabb Mahler-felvétele és Schiff András egy Bach-lemeze is jelölést kapott a 2013-as Grammy-díjra a klasszikus zenei kategóriákban.
2012.12.12
Előszilveszteri koncertet ad december 30-án a Hot Jazz Band – a számos nemzetközi és magyar díjjal kitüntetett bandáról Bényei Tamás frontemberrrel beszélgettünk. Elmondta: nagy érdeklődés esetén nem csak este, hanem délután 4 órakor is koncerteznek.
2012.12.10
Kiss Gyula nyugalmazott pedagógus 10 millió forintos alapot hozott létre a Kárpátalján működő gyermek néptánccsoportok támogatására.
2012.12.10
Két kiadványa jelenik meg egyszerre Japánban 2012. december 12-én Karosi Júliának, a hazai dzsessz színtér tehetséges énekesének. A művész a Stroller of the City Streets című album, valamint a négyszámos You Stepped Out of a Dream EP dalait aznap a Budapest Jazz Clubban mutatja be.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma