IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2012.10.09
Szóló pályafutása első turnéja keretében Magyarországon is fellép Mick Hucknall, az ismert brit soul-pop együttes, a Simply Red énekese, aki 2013. március 25-én ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.
2012.10.09
Schuster Lóránt a P.Mobil vezetője és Gönczy Gábor (Gabó) a Kugli főnöke időutazás keretében egy estére visszahozzák a rock hőskorát egy „művházas” koncertsorozattal. Ennek első állomása a rákospalotai Csokonai Művelődési Központbeli koncert október 12-én.
2012.10.09
A negyvenénes táncház mozgalom előtt tisztelegve a Szatmárnémeti MADISZ élőzenés Táncházat szervez október 13-án este gyermekeknek és felnőtteknek a Kölcsey Ferenc Főgimnázium földszinti termében.
2012.10.08
Háborúról, hadvezérről, zsoldosokról és szenvedő hátországról szóló mangaoperát mutat be War Sum Up címmel a vizuális színjátszás úttörőjének számító Hotel Pro Forma dán társulat és a Lett Nemzeti Opera 2012. október 10-én a Nemzeti Színházban, a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.
2012.10.08
Egyetemi Folklórhetet tart a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem 2012. október 8–12. között.
2012.10.08
Két díjjal tér haza Sepsiszentgyörgyre a Háromszék Táncegyüttes, illetve a Heveder zenekar a VIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójáról, amelynek az idén tízéves Nagyvárad Táncegyüttes volt a házigazdája. Együttesünk a Könczei Árpád rendező-koreográfus nevével fémjelzett Száz évig - Fodor Sándor "Netti" emlékére készült előadásával vett részt a versenyprogramban.
2012.10.08
A több nemzetközi fesztiválon is díjazott Miesten vuoro (A lélek gőze) című dokumentumfilm nyitja meg az 2012. október 12-én kezdődő Finn Filmnapokat a budapesti Toldi moziban.
2012.10.08
Könnyűzenei koncertet szerveznek 2012. november 15-én este hét órára a Syma Csarnokba, melynek bevétele a nehéz helyzetbe jutott, állás nélkül maradt újságírók megsegítését szolgálja.
2012.10.07
Brian Burke amerikai rendező lesz az új Havasi Symphonic Concert show kreatív rendezője. A Havasi Balázs zongoraművész, zeneszerző főszereplésével készülő produkciót december 9-én mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában.
2012.10.07
Bartók Béla műveiből ad koncertet a Szófiai Magyar Intézetben Sebestyén Márta és Anzsela Toseva bolgár zongoraművész 2012. október 10-én.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma