Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.11.24
A világ legjelentősebb operaházaiban fellépő mexikói tenor, Ramón Vargas ad áriaestet 2012. november 28-án a Művészetek Palotájában. Műsorán Mozart és Donizetti áriák mellet Verdi és Puccini, Massenet művek is megszólalnak.
2012.11.24
Hűhó címmel hamarosan megjelenik Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa új albuma. A kortárs folkzenét játszó formáció lemezén közreműködik a Four Bones harsonakvartett, a szövegeket Müller Péter Sziámi írta, a bemutató koncert Mikulás napján lesz az új Gödör Klubban.
2012.11.24
Koncertekkel, gyerekműsorokkal és kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket december 1. és 23. között az adventi hétvégéken Óbudán.
2012.11.24
Téma szerint tagozatokba sorolja rendezvényeit az idén tízesztendős Magyar Fesztivál Szövetség, melynek tagjai a november 23-án zárult, kétnapos szakmai konferencián és tisztújító közgyűlésen újabb három évre Márta Istvánt bízták meg a szervezet irányításával Kecskeméten.
2012.11.23
800 millió forintot kap Voit-orgonáinak restaurálására és rekonstrukciójára a Zeneakadémia – jelentette be L. Simon László kultúráért felelős államtitkár és dr. Batta András, az intézmény rektora a 2012. november 22-i sajtótájékoztatón.
2012.11.22
Móczár Gábort, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) társelnökét választotta az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat új vezetőjének a 9 éves elnökségi mandátumát kitöltő Sante Fornasier (Olaszország) utódjaként.
2012.11.20
A Kossuth-díjas előadóművész 86 éves korában, egy Budapest környéki idősotthonban hunyt el 2012. november 17-én – tudatta barátja, Harangozó Teri táncdalénekes.
2012.11.20
A lemezen a Varró Dániel költészeti stílusgyakorlatai által megihletett, 25 éves KosborTrió zenei stílusjátékai és Rudolf Péter versmondása hallhatóak. Valamennyi dal külön korszakot idéz meg. Az Adys–Csehtamásos, a Tóthárpádos–Presseres kombinációk mellett a művészek megidézik még a Kispál, a Pink Floyd, a rap és még sok más stílus hangulatát is. A koncert 2012. november 23-án 18.30-kor lesz a MoMkult kupolatermében.
2012.11.19
Hét országban rendeztek magyar táncházat hazánk külképviseletein az idén: Bukaresttől Lendván, Helsinkin és Párizson át Lisszabonig rendkívüli érdeklődés volt a programok iránt – tudta meg a Magyar Hírlap Ferencz Máriától, a szervezésben közreműködő Hagyományok Háza menedzserigazgatójától.
2012.11.16
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) épületében november 15-én bemutatták azt a Norvég Alap 2,4 millió eurós támogatásával nemrégiben kifejlesztett informatikai infrastruktúrát, amely lehetővé teszi néptáncok nagy pontosságú és valósághű megörökítését. A csütörtöki bemutatón táncolt dunántúli ugróst tizenhárom kamera rögzítette, és ültette át négydimenziós adatállományba- írja a nol.hu.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma