GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2012.10.03
Célegyenesbe érkeznek a hét közepén a Hangfoglalás kiállítás előkészületei. A budapesti SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban október 2-tól 800 szakember dolgozik azon, hogy a színpadokat és a standokat a legmodernebb hang- és fénytechnikával lássa el a nyitásra. Idén október 5. és 7. között csaknem 300 ingyenes zenei esemény és több 10 ezer hangszer várja a vendégeket.  
2012.10.03
Elkészült digitális formában a Magyar Népzenei Antológia. A CD-ROM-ot 2012. október 1-jén mutatták be az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Zenetudományi Intézetében (ZTI), ahol hangszertörténeti kiállítás is nyílt.
2012.10.02
A hazai alternatív színtér egyre erősödő képviselője, a Hó Márton és a Jégkorszak október 4-én a norvég indie pop csapattal, a Team Me-vel lép fel az Akvárium Klub színpadán.
2012.10.02
A Nemzeti Filharmonikusok 2012. október 6-án este fél nyolckor a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében klasszikus különlegességekkel várja közönségét. Az estet Dmitri Liss orosz karmester, az Uráli Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője és fő karigazgatója dirigálja.
2012.10.02
Az egykori Duna-, majd Odeon Lloyd mozi épületében, a Hollán Ernő utcában várja szeptember 28-tól a jazzrajongókat a Budapest Jazz Club.
2012.10.02
November elején jelenik meg a hazai zenei élet egyik legegyedibb színfoltjának tartott, reggae-ragga stílusban alkotó Copy Con új, ConRAGGAzin 4. című nagylemeze, limitált digipack kiadásban.
2012.10.02
A divattörténet dokumentálásáról, a viseletkultúra helyi sajátosságairól is szó esik majd a szegedi néprajzos konferencián 2012. október 3-5. között.
2012.10.01
Másodszor rendezik meg Magyarországon a Hammond orgonafesztivált: a 2010-es sikeres esemény után október 11-én a fővárosi Gozsdu Manó klubban fellép a Kéknyúl, hazai zenészek mellett több külföldi közreműködő és orgonapárbaj is lesz.
2012.10.01
Elmarad a SteamRoller október 2-ára tervezett budapesti koncertje: a Whitesnake három tagjából álló formáció „az érdeklődés hiánya miatt” nem lép fel az A38-on.
2012.10.01
Az „Új élő népzene” sorozat következő, immár tizenkilencedik darabját az előzőhöz hasonló módon szeretné létrehozni a Táncház Egyesület: a legjobb pályázók dallamait különleges hangversenyen rögzítik majd. Beküldési határidő: 2012. november 5.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma