2012.10.04
Népzenei és néptánc tehetségkutató show-t indít a közmédia.
2012.10.03
Óriási sikerük van a magyaroknak a világ idei legnagyobb népművészeti eseményén, a dél-koreai Anszeong városban megrendezett CIOFF World Folkoriadán. Negyvenhárom ország küldött csapatot, hazánkat tíz pár táncos, zenészek és kézművesek képviselik két héten át. A nemzetközi CIOFF szervezet világeseményét október 1-14. között tartják Anszeongban.
2012.10.03
Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagyot, az ELTE Zenei Tanszékének docensét választotta új elnökéül tisztújító közgyűlésén a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége.
2012.10.03
Célegyenesbe érkeznek a hét közepén a Hangfoglalás kiállítás előkészületei. A budapesti SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban október 2-tól 800 szakember dolgozik azon, hogy a színpadokat és a standokat a legmodernebb hang- és fénytechnikával lássa el a nyitásra. Idén október 5. és 7. között csaknem 300 ingyenes zenei esemény és több 10 ezer hangszer várja a vendégeket.  
2012.10.03
Elkészült digitális formában a Magyar Népzenei Antológia. A CD-ROM-ot 2012. október 1-jén mutatták be az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Zenetudományi Intézetében (ZTI), ahol hangszertörténeti kiállítás is nyílt.
2012.10.02
A hazai alternatív színtér egyre erősödő képviselője, a Hó Márton és a Jégkorszak október 4-én a norvég indie pop csapattal, a Team Me-vel lép fel az Akvárium Klub színpadán.
2012.10.02
A Nemzeti Filharmonikusok 2012. október 6-án este fél nyolckor a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében klasszikus különlegességekkel várja közönségét. Az estet Dmitri Liss orosz karmester, az Uráli Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője és fő karigazgatója dirigálja.
2012.10.02
Az egykori Duna-, majd Odeon Lloyd mozi épületében, a Hollán Ernő utcában várja szeptember 28-tól a jazzrajongókat a Budapest Jazz Club.
2012.10.02
November elején jelenik meg a hazai zenei élet egyik legegyedibb színfoltjának tartott, reggae-ragga stílusban alkotó Copy Con új, ConRAGGAzin 4. című nagylemeze, limitált digipack kiadásban.
2012.10.02
A divattörténet dokumentálásáról, a viseletkultúra helyi sajátosságairól is szó esik majd a szegedi néprajzos konferencián 2012. október 3-5. között.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma