NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2012.11.20
A lemezen a Varró Dániel költészeti stílusgyakorlatai által megihletett, 25 éves KosborTrió zenei stílusjátékai és Rudolf Péter versmondása hallhatóak. Valamennyi dal külön korszakot idéz meg. Az Adys–Csehtamásos, a Tóthárpádos–Presseres kombinációk mellett a művészek megidézik még a Kispál, a Pink Floyd, a rap és még sok más stílus hangulatát is. A koncert 2012. november 23-án 18.30-kor lesz a MoMkult kupolatermében.
2012.11.19
Hét országban rendeztek magyar táncházat hazánk külképviseletein az idén: Bukaresttől Lendván, Helsinkin és Párizson át Lisszabonig rendkívüli érdeklődés volt a programok iránt – tudta meg a Magyar Hírlap Ferencz Máriától, a szervezésben közreműködő Hagyományok Háza menedzserigazgatójától.
2012.11.16
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) épületében november 15-én bemutatták azt a Norvég Alap 2,4 millió eurós támogatásával nemrégiben kifejlesztett informatikai infrastruktúrát, amely lehetővé teszi néptáncok nagy pontosságú és valósághű megörökítését. A csütörtöki bemutatón táncolt dunántúli ugróst tizenhárom kamera rögzítette, és ültette át négydimenziós adatállományba- írja a nol.hu.
2012.11.15
Bolyki Balázs és az általa alapított Bolyki Soul&Gospel Kórus nagyszabású karácsonyi koncertet ad a MOM Kulturális Központban 2012. december 13-án, 19 órakor.
2012.11.14
Négy év után új stúdióalbummal jelentkezett a Djabe zenekar: a Down and Up című korongot november 30-án mutatják be Budapesten, az IBS Színpadán, este 8 órától. A koncerten közreműködik az album legfontosabb vendégzenésze: Steve Hackett.
2012.11.14
Összesen harminchárman jelentkeztek arra a népdaléneklési vetélkedőre, amely november 10-11. között rendeztek meg a szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmóniában. A rendezvényen négy versenyző képviselte Szatmár megyét.
2012.11.13
Az elmúlt évek sikeresin felbuzdulva a Brains zenekar két ünnep közötti koncertjét a Petőfi Csarnok falai közé szervezte. A december 28-i bulin a drum and bass zenekar először mutatja be készülő lemezének friss szerzeményeit.
2012.11.13
Átlag feletti eredményekkel büszkélkedhet a Fölszállott a páva 2012: összesen majdnem 1,2 millió nézőt ért el a hétvégén a népzenei és néptánc tehetségkutató sorozat. November 10-én, szombat este 18.35-től újabb néptáncegyüttesek, énekes és hangszeres szólisták, zenekarok, énekegyüttesek, táncos szólisták és táncospárok mutatkoznak be a Duna műsorában.
2012.11.10
A magyar alternatív zenei színtér meghatározó együttese, a pécsi 30Y új, Szentimentálé című lemeze 2012. november 26-án jelenik meg. Az album a zenekart az eddigiektől teljesen más szemszögből mutatja be.
2012.11.08
Igazi zenei különlegesség, Primous Fountain amerikai zeneszerző IV. szimfóniája is felcsendül a Pannon Filharmonikusok november 8-i hangversenyén, amelyen a mű szerzője mellett az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének kulturális attaséja is személyesen jelen lesz.

A 160 ezer darabos saját gyűjteménnyel rendelkező és évente 30-35 kiállítást rendező hágai Gemeentemuseum jelenlegi elnevezése (közösségi múzeum) nem tükrözi, hogy a gyűjteményt egykoron művészek alapították, ezért a 2019 őszére tervezett nagy Monet-kiállítás alkalmából felveszi a külföldiek által is könnyen megjegyezhető Hágai Művészeti Múzeum (angolul: Art Museum of The Hague) elnevezést. A múzeum kollekciója főleg a 20. század első feléből származik, itt található a világ legnagyobb gyűjteménye Piet Mondrian (1872-1944) holland festőtől, benne utolsó, befejezetlen képével, a Victory Boogie Woogie-val. A múzeumot Hendrik Petrus Berlage holland építész tervezte, az art deco épület a stílus egyik ikonikus példánya.

2018. december 19-én, szerdán este 19 órától betegség miatt a Pesti Színházban A testőr helyett A kellékes című előadás kerül színre. A jegyek érvényesek, vagy az előadás kezdetéig visszaválthatóak.

Az évforduló első tárlatán a milánói Ambrosiana Könyvtárban bemutatják a reneszánsz géniusz műszaki és tudományos felfedezéseit tartalmazó Atlanti Kódex leghíresebb oldalait is. Az intézmény 1637 óta őrzi a 12 kötetes gyűjteményt. Most három szakaszra bontva mutatja be a kódexben lévő 46 leghíresebb és legfontosabb rajzot, amelyek Firenzében töltött fiatalkorától a franciaországi utolsó évekig kísérik végig a Mona Lisa alkotójának életét és pályafutását. Az 1119 oldalas kódex egy enciklopédia a reneszánsz kor műszaki ismereteiről, bemutatva a mester saját találmányait. A 2019. szeptember 15-ig tartó kiállítássorozat első része a mester kifejezetten Milánóhoz kötődő rajzait, a második az építőmérnöki tanulmányait, a harmadik a Franciaországban töltött éveit mutatja be.

Egy új amerikai tanulmány szerint a női főhőssel forgatott filmek sikeresebbek, mint a férfi főhőssel készültek. A kutatók a 2014 januárja és 2017 decembere között a mozikban világszerte forgalmazott 350 legnagyobb bevételű filmet elemezték. Kiderült, hogy a kis, közepes és nagy költségvetésű filmek mezőnyében is nagyobb volt a globális bevétele a filmeknek, ha nő volt a főhősük.

A várhatóan jövő év elején induló űrszondába időkapszulába egy CD-nagyságú korongot tettek, tele Izraelről gyűjtött információval. A gyermekrajzok mellett Izrael nemzeti történelmi és kulturális szimbólumait, az 1948-as Függetlenségi Nyilatkozat szövegét, dalokat és imákat, valamint világtörténelmi tényeket küldenek a Holdra. Ezek az űrjármű küldetésének végeztével nem térnek vissza a Földre. Az izraeli légiipar SpaceIL nevű nonprofit vállalatának gyártmánya az első izraeli űreszköz. Utoljára Kína hajtott végre hasonló küldetést 2013-ban, a februárival Izrael lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után, amely eljut a Holdra.

A Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója elondása szerint a műsor megszólít minden korosztályt és társadalmi réteget, értékes, de ugyanakkor elég populáris ahhoz, hogy mindenkinek kedve legyen megnézni részben a látvány, részben a sokszínűség okán. Az december 28-án Igazából karácsony címmel tartandó műsor során ötvözik a zenét a tánccal és a képpel, ünnepi kikapcsolódást nyújtva az egész családnak.

_BDZ_igazabol_karacsony_

Rendhagyó lemezbemutató koncert lesz a Zeneakadémián 2018. december 21-én. Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezbemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, mivel a református gyülekezeti énekeket egyedülálló módon, népi hangszerek kíséretével szólaltatják meg.

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma