2012.10.16
Ismét mexikói turnéra indulnak a Szinvavölgyi Néptánc Műhely táncosai, október 16-án startol az öthetes turné. Két évvel ezelőtt jártak már az országban, és akkor olyan nagy sikert arattak, hogy a szervező most újból felkérte őket.
2012.10.16
2012-ben negyedik évébe lép a „zenei cserekereskedelem” London egyik legrangosabb jazz klubja, a 606 Club és a Budapest Jazz Club (BJC) között. A londoni Magyar Kulturális Központ közvetítésével létrejött és egyre szorosabb kapcsolat keretében a két ország legjobb zenészei léptek és lépnek fel a másik fővárosában. Idén a 606 „költözik” a BJC-be, így ez alkalommal a szigetországból invitálnak neves művészeket Budapestre 2012. október 18. és 20. között.
2012.10.16
Nemcsak a közönség, a Zöld Pardonban fellépő zenészek is megszavazták a Zenész Pikniken, szerintük kik voltak a hazai zenei élet legjobbjai az idei szezonban: a Zöld Pardon nagyszabású díjátadóval és fergeteges bulival zárta az évadot 2012. október 14-én este. A díjátadóval egybekötött, idei utolsó nagy eresztést olyan kiváló előadók produkciói színesítették, mint a Punnany Massif, a Csík Zenekar, az Anna And The Barbies, Nagy Feró és a Beatrice.
2012.10.15
A Háromszék Táncegyüttes október 23-25. között Sepsiszentgyörgyön az Új Stúdióteremben, Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központban, valamint Gyergyószentmiklóson a Figura Stúdió Színházban mutatja be A MaszkUra című táncszínházi előadását.
2012.10.15
A Kaukázus zenekar gitáros-dalszerzője, az Erik Sumo Band frontembere most Magyar Császári Pillanatművek néven hatszámos bemutatkozó kislemezzel jelentkezik. Az első 20 letöltő belépőjegyet nyer az MR2 Akusztik című műsorába. A lemez már ismert dala a Helló-Belló, melyben Császári Gergely /Csaszi megmutatkozik zene és szövegíróként, énekesként, gitárosként, producerként.
2012.10.14
Náray Erika lesz a sztárvendég a Chameleon Jazz Band lendületes, színházi elemekkel és fényeffekttel színesített koncertjén 2012. október 18-án a MOM Kulturális Központban Budapesten.
2012.10.13
A világzene egyik kultikus csapatának számító, a nyolcvanas-kilencvenes években ismertté vált brit-ausztrál duó, a Dead Can Dance ad koncertet október 17-én a Papp László Budapest Sportarénában.
2012.10.13
A Belmondo zenekar október 27-én a budapesti Corvintetőn tartja első őszi fővárosi és egyben dalbemutató koncertjét. A Szájalok című dal mellett legutóbbi Mikor című album dalai és a korábbi slágerek is megszólalnak. A zenekar a koncerten játékra hívja a rajongókat, akik megbolondíthatnak néhány ismert slágert. A Halloween-jelmezben érkező vendégek ajándékot is kapnak.
2012.10.13
A Psyché Hang-Fény-Képei című október 16-i koncerten elhangzó művek a klasszikus zenétől a dzsesszen és napjaink legújabb zenei irányzatain keresztül avatják be a hallgatót a művész előadói és szerzői világába.
2012.10.13
Több mint száz hangszeres és énekes szólista, zenekar lép színpadra a hétvégén a XV. Országos Népzenei Találkozón Bonyhádon, az esemény programjában a Dűvő zenekar koncertje és táncház is szerepel.

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a szeptember 24-ei zárónapig a becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba kostolóra, ahol Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Idén októberben mutatják be a Veres1Színházban Neil Simon Pletykafészek című bohózatát Molnár Kristóf rendezésében. A Veres1Színház már az ötödik évadát kezdi meg Veresegyházon a bohózat bemutatójával. Az évad során januárban mutatják be a Csoportterápia című musicalt, amelynek Bolba Tamás szerezte a zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk és Galambos Attila írta.

Varga László Edgár erdélyi költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.

A Kassai Thália Színház szeptember 28-án a Nemzeti Színházban vendégszerepel Martin McDonagh Leenane szépe című előadásával. Martin McDonagh fekete humorral átszőtt darabja, amelynek középpontjában egy megkeseredett anya-lánya viszony áll, egy „ezeréves” helyzetet dolgoz fel: egy idős anya magára marad negyvenes „szingli” lányával. A darab arról szól, hogy mi történik akkor, amikor fölcsillan a remény, hogy a lány ebből a helyzetből ki tud szakadni egy szerelem, egy férfi által.

Székely János Caligula helytartója című drámájának bemutatójával ünnepelte a Nemzeti Színház szeptember 21-én a magyar dráma napját. A darabot Szász János rendezésében, Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó főszereplésével tűzték műsorra – hangzott el az M5 kulturális csatorna új magazinműsora, a Kult'30 szeptember 21-ei, első adásában. A Gyulai Várszínházzal közös produkcióként létrehozott előadást júniusban láthatta először Gyulán a közönség.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma