IDO_KEP_banner_728x90_2_002

Bernhard_Forck2

2019.04.14

A Filharmónia Magyarország idén 35. alkalommal szervezi meg a Régi Zenei Napokat június 29. és július 6. között Vácon. A fesztivál páratlan kurzus- és koncertkínálattal várja a historikus régizenei tanulmányaikat mester szinten folytatni kívánó hallgatókat és a régizenét kedvelő közönséget.

szandai_matyas_c_csendes_krisztina_R

2019.04.13

Dresch Mihály Quartet, Oláh Kálmán Szextet, Dés András Trió – csak egy pár név a zenekarok közül, amelyeknek Szandai Mátyás tagja volt. A zenész a magyarországi jazzélet szinte minden neves előadójával dolgozott már együtt, és számos ismert külföldi művésszel is zenélt egy színpadon. Április 16-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatja be első saját albumát a Szandai Mátyás Quartettel. Interjú.

Bartok-Plusz-2018_2
2019.04.12

A Bartók Plusz Operafesztivál programja új és klasszikus produkciókat is kínál a közönségnek június 14. és 23. között Miskolcon. A fesztiválon az elmúlt években húsz ősbemutatót láthatott a közönség a legjobb magyar kortárs zeneszerzők műveiből, negyven különböző Bartók-előadást mutattak be és a fiatal generációk értékformálásában is jelentős szerepe van.

fonograf
2019.04.11

Csaknem 12 ezer órányi népzenei hangfelvétel vált hozzáférhetővé a kutatók és a nagyközönség számára a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Zenetudományi Intézetének Népzenei Hangarchívumából.

J._S._Bach
2019.04.11

Johann Sebastian Bach János-passióját hallhatja a közönség április 12-én 20.00-kor a budapesti Szent István Bazilikában. Bach egyik legjelentősebb alkotása Jézus szenvedéstörténetét és halálát jeleníti meg János apostol evangéliuma alapján, Jézus emberi vonásait emeli ki. Húsvétra készülve kivételes ünnepi esemény ez a hangverseny.

olah_vilmos_balog_jozsef
2019.04.11

Debussy, Ravel és Prokofjev műveiből állította össze közös koncertjének programját Oláh Vilmos hegedűművész és Balog József zongoraművész. Április 13-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban népszerű művek és ritkán játszott átiratok csendülnek fel, ezekről mesélt a két zenész.

resized-MF-1024x767

2019.04.10

Élményalapú, új nemzetközi zeneoktatási módszertan európai bevezetésén dolgozik a dalszerzőket tömörítő Artisjus Egyesület. A napokban útjára indított Future Songwriting elnevezésű, kétéves nemzetközi projektben összesen nyolc európai intézmény működik együtt, munkájukat az EU Kreatív Európa programja is támogatja.

snetberger

2019.04.09

Díjjal ismerték el a világhírű magyar gitárművész, Snétberger Ferenc által alapított zenei tehetségközpont munkáját április 8-án a madridi Prado Múzeumban.

W.A.Mozart_R

2019.04.09

A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény című Mozart-pasticcio ősbemutatójával kezdődik az előadások sora az Eiffel Műhelyházban április 14-én. A Németh Pál karmester és Ókovács Szilveszter főigazgató koncepciója szerint szervesen összekapcsolt két operatöredéket Balczó Péter, Bakonyi Anikó, Kovács István és Biri Gergely főszereplésével Toronykőy Attila állította színpadra.

op_image_1920_sajt

2019.04.09

467 nagytermi és turnéelőadás, 21 bemutató, köztük szcenírozott oratórium, akrobatákkal tarkított musicalopera és könnyűzenei előadókat is felvonultató balettprodukció lesz a Magyar Állami Operaház 2019/2020-as tematikus évadában. Az új szezonban bemutatkozik az Eiffel Műhelyház is.

Tandori utolsó verseiről, rajzairól, Lanczkor Gábor a Tiszatáj Könyvek sorozatában megjelent drámakötetéről, új kéziratáról beszélget Hász Róbert, Tóth Ákos és Orcsik Roland április 24-én 19 órakor a szegedi Tiszatáj Szalonban. A részvétel ingyenes.

Egy oroszlánnál hétszer nagyobb termetű, mintegy 22 millió éve élt ragadozó fosszíliáira bukkantak paleontológusok Kenyában. Az állat, mely a Földön valaha élt egyik legnagyobb húsevő emlős lehetett, nincs közeli rokonságban a nagymacskákkal, az emlősök osztályának egy kihalt neméhez, a hyaenodonhoz tartozik.

Nyolcvan művész alkotásait válogatták be a 40. szegedi Nyári Tárlatra, így a meghívott alkotók munkáival együtt száznál is több festmény, szobor és grafika fogadja május 24-től a látogatókat a Reök-palotában. A szabadbeadásos rendszerben rekordszámú, csaknem hétszáz alkotás érkezett, amelyek közül Aknay János festő- és szobrászművész, Nagy Gábor festőművész és Nátyi Róbert művészettörténész válogatta össze a kiállítás anyagát.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

Hat magyar filmet vetít a magyar film napja alkalmából a Csíki Mozi április 29-én és 30-án.

Utoelet

Grigorij Szokolov muzsikálása közben megáll az idő a félig lesötétített hangversenytermekben: játéka, a művek hamisíthatatlan, letisztult interpretációja, billentésének tökéletes technikája elvarázsolja a hallgatókat. Csoda ez, amelyről a magyar közönség minden évben megbizonyosodhat; idén április 29-én 19.30-kor a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

Csütörtökön kezdődik a 28. Jókai napok rendezvénysorozat Balatonfüreden. A vasárnapig tartó programsorozatra irodalmi, gasztronómiai és színházi programokkal várják az érdeklődőket.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma