faith

2018.09.13

Miben hisz egy zenész? A jazzben? Magában? Valami sokkal nagyobban, amely áthatja a zenéjét? Neumann Balázs zongorista, Máthé László bőgős és Kaszás Péter dobos olyan lemezbemutató koncertre készül, ahol mindegyik kérdésre választ kaphatunk. A Neumann Balázs Trió szeptember 19-én a Budapest Jazz Clubban mutatja be legújabb, Faith című lemezét.

Szabo_Zoltan_Attila_Blazsovszky_Akos_Nemeth-Szabo_Tam_Korponay_Zsofi_Zold_Csaba

2018.09.12

Nívódíjjal ismerték el a Talány Akusztik zenekart, amely az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház „Legendák nyomában” irodalmi szalonjában alakult, de nyáron például a Belvárosi Fesztiválon is fellépett. A Vasútdal, melyet a MÁV Nosztalgia Kft. most nívódíjjal ismert el, a Nyugatiban, a februári utastalálkozón debütált.

180910_HANGFOGLALO_Elozenekari_palyazat

2018.09.12

Az induló előadók és a klubok számára kiírt pályázatok után újabb forrás vált elérhetővé a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program ötödik évadában: az Előzenekari Alprogram keretében olyan együttesek pályázhatnak, amelyek koncertjeiken könnyűzenei műfajú, élőben megszólaló előzenekarokat léptetnek fel. A Nemzeti Kulturális Alap honlapján keresztül október 24-ig várják a pályázatokat.

virtuózok.zip

2018.09.11

Bármennyire is szentimentálisan hangzik, a legelső és legfontosabb szó, amely a Virtuózok szeptember 7-ei koncertjét kifejezi: az a szeretet. A tehetségkutató műsor győztes fiataljainak érezniük kellett, hogy a közönség nem egyszerűen kíváncsi rájuk, hanem csodálja tehetségüket, izgul értük, és igen: őszintén megszerette őket a televíziós verseny során.

Platon_karataev1

2018.09.10

Fiatalok, tehetségesek, sikeresek. Az alig több mint kétéves Platon Karataev zenekar eljutott a Kikeltető döntőjébe, bekerült a Hangfoglaló Program 2017-es induló előadói közé és már számos külföldi meghívással büszkélkedhet. Többek között a csoportdinamikáról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén énekesekkel.

MartonEva2

2018.09.10

Több mint hatvan fiatal vesz részt a szeptember 10-én kezdődő III. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen, amelynek a budapesti Zeneakadémia ad otthont. Az énekversenyre 145 énekes jelentkezett négy földrész harmincnyolc országából – Perutól Japánon és Dél-Afrikán át Finnországig –, az előzsűri döntése alapján 94 jelentkező kapott meghívást az élő fordulókba.

DeadCanDance2

2018.09.08

Hét év után ismét Dead Can Dance-koncert lesz a Papp László Budapest Sportarénában: a világzene egyik kultikus csapata jövőre, 2019. június 19-én lép fel A Celebration – Life & Works 1980–2019 című turnéja keretében. A csapatnak idén novemberben jelenik meg új, kilencedik stúdiólemeze Dionysus címmel.

MegEgyCukorka2

2018.09.07

A Meg Egy Cukorka 2015 szeptemberében alakult, jelenlegi felállásában 2016 novembere óta létezik. A magyar szövegű, brit beatrockot játszó trió az ország egyik legőszintébb zenekara. Nem félnek önmagukkal szemben kritikát megfogalmazni vagy éppen kimutatni az érzéseiket. Hárs Barna frontemberrel és Mihályi Dáviddal basszusgitárossal beszélgettünk.

audience-1835431_960_720

2018.09.07

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program ötödik alkalommal hirdeti meg a könnyűzenei koncerthelyszíneknek szóló pályázatát a Klubtámogató Alprogram keretében. A kiírásra a 2018/2019-es évadban könnyűzenei produkciók befogadására alkalmas, az év nagyobb részében folyamatosan működő fővárosi, vidéki és határon túli helyszínek jelentkezhetnek.

20638427_1524954300876532_3066917910622080010_n

2018.09.06

Az idei Kerekdomb Fesztiválon szeptember 13. és 16. között a színházi programok, az irodalmi előadások, a filmvetítések és a gyerekprogramok mellett számos közkedvelt zenekar koncertje is várja a közönséget. A fesztivál helyszínén, Tállyán premier előtt lesz látható a Ruben Brandt, a gyűjtő című film, a színházi programok között pedig megtalálható például a Gyarmati Fanni naplója című előadás, de lesznek borhoz és helyi mesterségekhez kapcsolódó rendezvények is.

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a szeptember 24-ei zárónapig a becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba kostolóra, ahol Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Idén októberben mutatják be a Veres1Színházban Neil Simon Pletykafészek című bohózatát Molnár Kristóf rendezésében. A Veres1Színház már az ötödik évadát kezdi meg Veresegyházon a bohózat bemutatójával. Az évad során januárban mutatják be a Csoportterápia című musicalt, amelynek Bolba Tamás szerezte a zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk és Galambos Attila írta.

Varga László Edgár erdélyi költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.

A Kassai Thália Színház szeptember 28-án a Nemzeti Színházban vendégszerepel Martin McDonagh Leenane szépe című előadásával. Martin McDonagh fekete humorral átszőtt darabja, amelynek középpontjában egy megkeseredett anya-lánya viszony áll, egy „ezeréves” helyzetet dolgoz fel: egy idős anya magára marad negyvenes „szingli” lányával. A darab arról szól, hogy mi történik akkor, amikor fölcsillan a remény, hogy a lány ebből a helyzetből ki tud szakadni egy szerelem, egy férfi által.

Székely János Caligula helytartója című drámájának bemutatójával ünnepelte a Nemzeti Színház szeptember 21-én a magyar dráma napját. A darabot Szász János rendezésében, Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó főszereplésével tűzték műsorra – hangzott el az M5 kulturális csatorna új magazinműsora, a Kult'30 szeptember 21-ei, első adásában. A Gyulai Várszínházzal közös produkcióként létrehozott előadást júniusban láthatta először Gyulán a közönség.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma